Най-красивият кът на Балканите според Иречек - Полска Скакавица

Разположен само на 18 километра североизточно от град Кюстендил, Полска Скакавица пленява с могъщ воден пад от 53 метра.

Източник:
Публикувано на:
11 Май 2017
Рейтинг:
4.0 / 7 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
5322 бр.

Снимка: litkov.blogspot.bg

Пролетта е най-подходящият момент от годината, за да посетите водопада Полска Скакавица, който в своите пътеписи Иречек нарича "най-красивия кът на Балканския полуостров". 
Когато люляците разцъфтят, водопадът се превръща в приказно кътче, което приласкава с грохот от водите на река Широки дол.

 

Макар и роден в чешко семейство във Виена, Константин Иречек прекарва голяма част от живота си по нашите географски ширини и остава трайно свързан с България.

Нашите села Иречеково и Иречек, както и връх Иречек в Рила, са наречени на автора на първия академичен труд по история на България.

Разположен само на 18 километра североизточно от град Кюстендил, водопадът Полска Скакавица пленява с могъщ воден пад от 53 метра. За разлика от повечето водопади, които с времето губят от височината си, Скакавица се издига, поради голямото наличие на варовик във водата.

През 1968 година водопадът е обявен за природна забележителност и се нарежда на трето място в България.

Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Иван Рилски.

Кацнал почти на самия връх на водопада се намира и православният храм "Свети Димитър".


Снимка: Кирил Желев-Чиро/opoznai.bg

Как да стигнете до водопада?

Първият вариант е да пътувате с влак по ж.п. линията Кюстендил - София и да слезете на ж.п.спирка Скакавица. След 30-минутна разходка ще стигнете до водопада.

Другият вариант е с автомобил. От Кюстендил се преминава през село Ръждавица и се поема по пътя за селата Полска Скакавица и Полетинци. Малко преди да влезете в село Полска Скакавица, има указателна табела, която ви упътва да завиете надясно по черния път.

Коментари · 1

Marin преди 6 години

Когато слезе те на спирката тръгнете назад в посока Кюстендил. Спирката е в руини и няма указател на табела.

Коментирай 1000 символа