10 забележителни средновековни кули и укрепления в България

Множество кули и укрепления са пазели свидната ни земя, но колко от тях познавате

Източник:
Публикувано на:
11 Май 2017
Рейтинг:
4.3 / 3 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
7897 бр.

Снимка: vratza-info.net

Земите на родината ни пазят много следи от богатото ни историческо и културно минало.

Множество кули и укрепления са пазели свидната ни земя, но колко от тях познавате? Opoznai.bg - Пътеводителят на България направи за вас класация на 10 от най-забележителните и по-малко известни средновековни кули и укрепления, запазени и до днес.

Прегледайте я и отбележете като задължителни при следващото пътуване тези, които не сте посетили все още.

1. Кулата на Мешчиите - Враца

Кулата на Мешчиите във Враца е построена през ХVІІв. Има почти квадратен план, изградена е от ломени камъни, споени със силен хоросанов разтвор.

Кулата е с жилищно-отбранителен характер и се състои от приземен етаж и три етажа за обитаване. Етажите са отделени с гредоред и до тях се стига по еднораменна дървена стълба. На всеки етаж има полихромно измазана камина.

Третият етаж е пригоден за отбрана – има специални помещения в ъглите и в средата на стените.

2. Куртпашовата кула - Враца


Снимка: bulgariatravel.org

Куртпашовата кула е строена през XVII век за укрепен дом на местен феодал, но в елементите ѝ и начина ѝ на строеж се забелязват взаимственост от строителството на крепости в средновековна България (XIV век).

Кулата е с квадратна форма и височина от 11 метра. Има общо 4 етажа - подземен, приземен и два жилищни.

3. Пиркова кула - Кюстендил


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.com

Средновековната отбранителна кула в град Кюстендил, позната под името "Пиркова", се намира в централната част на града до римските терми .

Названието "Пиркова" произхожда от гръцката дума - "пиргос", което означава кула.

Тя се отнася във времето между края на XIVв и първата четвърта на ХVв. Кулата има почти квадратна форма височина 15м.

Състои се от приземие и 3 етажа, от които третият се разделя в едната си половина на два полуетажа.

4. Хрельовата кула в Рилския манастир


Снимка: opoznai.bg

Средновековната Хрельова кула (23м висока) е единствената запазена стара постройка в Рилския манастир.

Тя е удивително съоръжение, служило за временно укритие по време на нападения над манастира. Построяването на кулата е свързано с преместването на манастира на днешното му място.

Хрельовата кула служи за защита на монашеското братство, като същевременно е скривалище за манастирските ценности по време на опасност.

През Османското владичество многократно е ползвана в смутни времена за предпазване от разбойнически набези и нападения.

5. Болярска къща - Мелник


Снимка: visitsandanski.eu

Къщата е архитектурно-строителен паметник на Средновековието с национално значение.

Eдна от най-старите сгради на Балканския полуостров, макар и частично запазена. Първоначалният период на строеж датира от първата половина на ХIIIв, когато е била резиденция на деспот Алексий Слав.

През късното Средновековие и Възраждането, тя е била една от най-пищно обзаведените жилищни сгради в Мелник и района, с вътрешен двор с мраморни настилки, фонтани с мраморни статуи, зали и стаи с мозаечни подове, стенописи, прозорци с цветни стъкла, като част от Славовата крепост е заемала най-важната стратегическа позиция в първото ниво на отбрана на крепостта.

6. Тешовската кула - Тешово


Снимка: Spiritia/bg.wikipedia.org

Кулата е разположена в центъра на селото. Има квадратен план и височина 13,50м. Изградена е върху скален терен от ломени, полуобработени камъни.

Вътре етажите са били с дървен гредоред. На южната, източната и западната фасада има бойници, а в насипа са намерени тухли от отоплителни съоръжения.

От средата на XIXв кулата започва постепенно да се руши, като камъните са използвани за строежа на църквата "Свети Димитър" и съседните къщи, а през 1970г и за сградата на селската фурна.

7. Кулата на Ангел войвода в Араповският манастир "Света Неделя"


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.com

В южната част на манастирския двор се издига голяма каменна кула, която народната памет свързва с името на Ангел войвода - един от най-известните хайдути в този край, който бил и основният дарител за изграждането на манастира.

Според преданията кулата е използвана от монасите за скривалище при разбойническите набези. На северната стена е стенописът "Самсон убива нубийския лъв".

8. Тикла кула - Бряновщица


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.bg

Тикла кула се намира в местността Бряновщица близо до Пловдив в полите на Родопите. Има асфалтов път до нея през село Брестовица.

За кулата се смята, че е била граничен отбранителен пост на т.нар. Тъмръшка република - просъществувала от 1879 до 1886 година.

9. Крепост Момина кула - Буково


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.com

Късноантичната средновековна крепост Момина кула, попада в пиринската част на долината на река Места - един от най-тесните и живописни участъци на Момина клисура.

Вероятно е построена през ІІ-ІІІ век, след което е изоставена и възстановена едва през ХІІ век. Името си е получила от едно предание, според което крепостта е построена от сестрата на цар Иван Шишман, след като била заточена по тези краища.

Крепостта е археологически паметник с национално значение.

10. Крепост Букелон - Маточина


Снимка: takeatour.arci-ngo.org

Крепостта Букелон се намира край село Маточина, община Свиленград. Разположена е на висок хълм в северния край на селото и е опасвала цялото било.

Със своите 18 метра височина, крепостта е внушителна и величествена гледка сред околния пейзаж. През вековете крепостта е била многократно реконструирана, в зависимост от нуждите на своите собственици.

Крепостта Букелон е включена в списъка със 100-те национални туристически обекта на България.

Коментари · 1

Besheff преди 1 година

не бих ги подредил точно в този ред, в случай че това е класация според популярността им...

Коментирай 1000 символа