Стара Загора и нейните топ 5 забележителности, които не бива да пропускате

Най-ранните следи от цивилизация в региона на Стара Загора се отнасят към края на VII хил.пр.Хр.

Източник:
Публикувано на:
11 Май 2017
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
5564 бр.
Стара Загора е носила много имена през годините, но най-често се споменават следните: Берое, Августа Траяна, Иринопол, Боруй, Верея, Ески Загра, Железник.

Най-ранните следи от цивилизация в региона на Стара Загора се отнасят към края на VII хил.пр.Хр.
Днес градът съчетава по неповторим начин следите от богатата си история със съвременни архитектурни решения. Вижте топ 5 на местата, които задължително да посетите, когато сте в Стара Загора.

1. Античен форум Августа Траяна


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.com

Форумът на античния римски град Августа Траяна се намира в централната градска част. Обектът е разкрит след строителни работи в района на Съдебната палата.

Античният форумен комплекс е едно от най-монументалните съоръжения в римския град Августа Траяна. Основател на града е император Траян (98-117г), откъдето идва и името му.

Днес там е изградена трибуна за зрители, а форумът се използва за сцена за редица оперни, театрални, балетни и фестивални прояви.

2. Парк "Бедечка"


Снимка: Dragomir Keranov/opoznai.bg

Паркът е залесен от 1958 година и заема площ от 1060 дка. В него се намира "Старият чинар", на възраст около 500г, обявен за природна забележителност.

През парка тече река Бедечка, откъдето идва и името му. Там се намира и изкуственото езеро "Загорка", в което гнездят патици и може да се разходите с водно колело.

3. Регионален исторически музей


Снимка: bulgariatravel.org

Регионалният исторически музей също е разположен в центъра на града. В неговия фонд се пазят хиляди важни експонати.

Витрините на музея проследяват историческите епохи. Районът на Стара Загора е обитаван от най-дълбока древност,  а свидетелства за това могат да се видят в първата експозиционна зала на музея.

При строежа на новата сграда на музея работниците попаднали на интересна находка – точно в основите на сградата те открили част от главната улица на римския град – "кардо максимус"– която свързвала Южната и Северната порта на града.

Частта, открита под музея, се намирала само на 30 м от Южната порта в крепостната стена, обграждала Августа Траяна. Специалисти я реставрирали и консервирали и днес може да бъде видяна в приземното ниво на музея – експонирана "in situ"– там, където е намерена.

4. Парк "Митрополит Методи Кусев" (Аязмото)


Снимкаsvetimesta.com

Митрополит Методи Кусев инициира създаването на парка през 1895г като организира първата кампания по залесяването и превръща почти голия "Ахмак баир" в прекрасна градина, разполагаща с уникални за България дървесни видове внесени от Ливан, Турция, Гърция, Испания, Италия.

"Аязмото" е любимо място на старозагорци за отдих на открито. Паркът е разположен по южния склон на Сърнена Средна гора и заема площ от 3200 дка, заети от разнообразни видове широколистни и иглолистни дървета и храсти.

Част от територията му представлява паметник на парковото и градинското изкуство от национално значение.

5. "Бранителите на Стара Загора" 


Снимка: klearchosguidetothegalaxy.blogspot.com

Внушителният мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора" е издигнат, за да напомня за битката от 31 юли 1877 година, когато българското опълчение, под развятото Самарско знаме, получава своето бойно кръщение.

Високият 50 метра монумент наподобява именно развято знаме.

В основите му е костницата на загиналите, гори и вечен огън в конструкция изпълнена под формата на щикове, а скулптурната композиция от шестима опълченци и руски офицер символизира 6-те български дружини, които за първи път влизат в бой под командването на руските офицери.

Самарското знаме е един от най-славните трикольори на Българската армия. Създадено от монахини от град Самара, то е дарено на опълченците по време на Руско-турската война.
Още от забележителностите в Стара Загора можете да разгледате тук: https://opoznai.bg/stara-zagora

Коментари

Коментирай 1000 символа