Красиви места в България и техните магични легенди

Пътешествията и чувството постоянно да откриваш по едно ново кътче из България, да му се насладиш и запечаташ в съзнанието и сърцето си, е незаменимо.

Източник:
Публикувано на:
19 Май 2017
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
5983 бр.
Да видиш едно място, да оцениш красотата му и да научиш нещо любопитно за него, извън познатите географски характеристики - това вече си е истинско съкровище.

Например, знаете ли откъде произлиза името Сребърна и кои всъщност са Тримата братя край Айтос? Независимо дали вече сте посетили тези и други места, или пък тепърва ви предстои, техните легенди ще ви изненадат, очароват и обогатят.

Откъде идва името на 
Сребърна?

Езерото, което се намира в силистренския край, всъщност е част от признатия от ЮНЕСКО резерват със световно значение, защото там се среща огромно разнообразние на видове. Но питали ли сте се откъде идва името Сребърна?


Снимка: bulgariatravel.org

Сред жителите на селото се носят най-вече две легенди. Казват, че ако се изкачим на възвишението до езерото, на лунна светлина водата изглежда като излята от сребро. Други смятат, че името на Сребърна идва от легендата за хан Сребрун, който по времето на хан Аспарух разположил своя стан край езерото на мястото на днешна Сребърна.

Защо е солен изворът Солената вода?

Навярно сте чували за лековития извор, известен като Солената вода. Ако не – той се намира в полите на Сакар, зад зад граничния кльон с Турция, близо до село Раковец. Местните казват, че това място е Божие. А защо ли?

Според легендата, преди много години, докато Бог се разхождал по земята, се уморил и решил да поседне и да си почине именно там. Измил очите си в извора, а една сълза паднала и оттогава водата е солена. От десетилетия насам това място е известно като чудотворно и там ходят хора целогодишно, но най-много се събират на Гергьовден и най-вече на Спасов ден. Твърди се, че водата помага при ставни проблеми, при проблеми на кожата и очите.

Как е избрано мястото на Гложенския манастир?

Гложенският манастир "Свети Георги Победоносец" е построен през XIIIв и любопитна подробност е, че неговият архитектурен план копира този на манастирите в Атон.


Снимка: Grojen/bg.wikipedia.org

Но как е избрано мястото, а именно в близост до село Гложене, на 12км от Тетевен? Легендата гласи, че иконата на Св. Георги Победоносец често е била намирана на склона, на който в момента се простира Гложенската обител. Вярващите приели това като знак и построили манастира точно на този хълм.

Защо се вкаменили Тримата братя край Айтос?

Край Айтос се издигат три внушителни скали, които най-често във времето хората оприличавали на трима братя. И така името си останало – Тримата братя край Айтос. 


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.bg

Легендата разказва, че Тримата братя защитавали слабите и беззащитните. Когато се връщали от битки, се вкаменявали, за да се скрият от врагове. В близост до тези скали пък има друга природна особеност – огромни дупки, които са известни като Казаните. Историята е навързана и хората разказват, че тези дупки са се образували от стъпките на огромните по размери братя.

Защо сватбарите се вкаменили край Кърджали?

Чували ли сте за образуванието Каменната сватба край Кържали? То се намира на 4км от града, в близост до село Зимзелен. Изключително красиво място, което обезателно трябва да се види на живо.


Снимка: bulgariatravel.org

Но нека разберем откъде идва това чудато име:
В действителност скалните късове наподобяват двама влюбени младоженци – впечатляващи са. Според легендата двама млади се венчавали, но докато всички сватбари се придвижвали тържествено, духнал вятър и повдигнал булото на невестата. Свекърът видял неземната красота на булката и нечисти помисли минали през главата му. В този миг природата се намесила и вкаменила всички, с изключение на младоженеца. Той заплакал и помолил да бъде вкаменен също, за да остане завинаги близо до любимата жена. И до днес понякога до фигурата му се образува локва, за която се твърди, че това всъщност са сълзите му.

Коментари · 1

Victoria преди 2 месеца

Здравейте! Аз съм ученичка в 4 клас и тази легенда ми помогна много за един проект " Легендите на България". Много благодаря!

Коментирай 1000 символа