5 красиви места в България със свои истории за любовта

Сигурно знаете легендата за природната забележителност Вкаменената сватба. Знаете ли обаче за любовната чешма в Трявна? Ето някои интересни места, които има какво да ни разкажат за любовта.

Източник:
Публикувано на:
19 Май 2017
Рейтинг:
0.0
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
12873 бр.
Екипът на Опознай.bg ще ви заведе до 5 красиви и вдъхновяващи места, които имат собствени истории за силата на любовта.


Снимка: Klearchos Kapoutsis /flickr.com

1. Вкаменената сватба

Природната забележителност Вкаменената сватба се намира на около 3 км. от Кърджали. Една от легендите разказва за млад момък, който се влюбил в невероятно красива девойка от съседното село и залинял по нея. За да го спаси, баща му откупил девойката с жълтици. Вдигнали голяма сватба, но на път към селото на момъка вятърът духнал и открил лицето на хубавата булка. Свекърът я видял и нечисти мисли се породили в главата му. Като разбрал това, вятърът се разбеснял и вкаменил цялата сватба.

2. Любовната чешма в Трявна


Снимка: Михал Орела

Легендата за красивата любовна чешма в Трявна разказва за тайната любов между млад резбар и най-красивата тревненска девойка. Младият резбар не бил признат за майстор от местния еснаф и нямал смелостта да поиска ръката ѝ. Тогава решил да се покаже пред Бога и да вае мрамор, най-трудният материал. Сътворил чешма, като изваял образа на любимата, а водата била символ на вечно слетите им души. Сега вече можел да поиска Божията благословия и ръката на девойката. И до днес водата от тази чешма тече с еднаква сила през цялата година и никога досега не е пресъхвала. Легендата разказва, че който отпие глътка от тази вода, той отпива частица от тази любов, която остава завинаги в него.

3. Водопад Горица


Снимка: waterfallsbg.info

Водопад Горица е един от седемте Овчаренски водопада, намиращи се в северното подножие на Рила планина, близо до село Овчарци. Легендата разказва за Горица и нейния избраник Йовица, които живеели щастливо в селото. Но Горица била много красива и един ден беят изпратил хора да я отвлекат. Младата мома побегнала към планината, където Йовица пасял овцете си, но турците я настигнали. За да се спаси от тях, красивата девойка се хвърлила в реката от високата скала, а местните хора нарекли близкия водопад и реката на нейно име.

4. Връх Марагидик


Снимка: Deyan Vasilev

Връх Марагидик (Русалка) е връх в Стара планина, над Априлци. За него има няколко легенди. Според една от тях хубавата и капризна мома Мара обещала да пристане на този момък, който я изнесе на ръце на челото на стръмния връх. Намерил се такъв юнак, но силите не му стигнали да се върне. Друго предание разказва за сестрата на цар Иван Шишман – княгиня Мара. Обречена за харема на султан Мурад, на път за Одрин тя минала по тия места. Княгинята пожелала да погледне родината си от този връх, изкачила се на него и от мъка по поробеното отечество от очите и потекли бистри сълзи. Те дали живот на река Тъжа и на името на върха и прохода източно от него – Марагидик (Марин проход).

5. Дяволският мост


Снимка: Klearchos Kapoutsis

Дяволският мост се намира в живописен пролом, на около 10 км. от град Ардино, и свързва двата бряга на Арда. Една от легендите разказва, че по време на османското робство един от турските водачи в областта се влюбил в красива българска девойка. За да не я направи част от харема, тя побягнала към планината и стигнала до моста над Арда с намерението да скочи от него. Турците препуснали след нея, но когато наближили моста, спрели от ужас – във водата, точно в средата – под централния свод на моста, видели дяволско отражение. Те избягали изплашени, а девойката спасила живота си. И до ден днешен при слънчево време, отражението на дявола може да се види във водата, а моста носи името си "Дяволски".

Коментари

Коментирай 1000 символа