10 малко известни родопски селца, които трябва да посетите

Познавате ли добре Родопите? Вижте 10 приказни села в Родопите, които са малко познати, но има с какво да ви впечатлят!

Източник:
Публикувано на:
31 Май 2017
Рейтинг:
4.5 / 6 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
42872 бр.
Дори само за миг да се полюбувате на красивата природа и вдъхнете кристално чистия въздух, вие завинаги ще се влюбите в магнетичните и величествени Родопи. Тръгнеш ли из Орфеевата планина винаги ще откриеш непознато кътче. Опознай.bg - Пътеводителят на България ще ви отведе до 10 малко известни родопски селца, в които ще откриете гостоприемство, уют и спокойствие.

1. Село Стикъл

Село Стикъл се намира в подножието на връх Голям Перелик, в близост до селата Солища и Гела и средищният център Широка лъка.

В околностите на село Стикъл съществуват редица археологически находки, които говорят, че този район е бил обитаван от най-дълбока древност.  Името Стикъл идва от старобългарската дума "кале" (крепост). Туристическият преход от Гела до Стикъл трае 30 минути.

В района има туристически пътеки и маршрута на една от тях води от Солища покрай връх Турлата до село Стикъл. Климата в Стикъл е много приятен, природата наоколо е прекрасна и създават условия за пълноценна почивка.

2. Село Солища

Село Солища е едно от най-красивите села в подножието на връх Перелик. Намира се на 4км от село Широка лъка, на 26км от Смолян, на 24км от Девин и Чепеларе и на 16км от курорта Пампорово.
 

Снимка: Иван Крачанов/bg.wikipedia.org 

Ако сте решили да почивате на чист въздух, тук е мястото. Една от природните забележителности на селото е прелестната, 300-годишна борова гора, която местните жители наричат "Черночето" (от думата "чернок" - черен бор). Има дървета, толкова големи, че не могат да бъдат обгърнати с две ръце. 

В района се издигат най-високият връх на Родопите - Голям Перелик (2191м), връх Малък Перелик (2147м), а на запад от тях - Шилестата чука (2188 м), която днес се нарича връх "Орфей". В северния край на селото се извисява Солийски връх (1649м). Солища отстои на 4км от средищното селище Широка лъка.

Разстоянието по маршрута Солища - хижа "Перелик" е около 3км.  В близост до селото е връх Турлата (1822м) , от където се разкрива широка гледка към южните склонове на родопския рид Чернатица и малката широколъшка долина. 

До върха се отива по стъпаловидните тераси, оформящи древния път към останките от средновековна крепост. Южните склонове на върха са скалисти, обилно обрасли с трева, а северните са гъсто покрити с елхови гори. От Солища до върха се стига пеша за около един час.

3. Село Чала

Чала е село в Южна България. То се намира в община Борино, област Смолян.

В близост до Чала са Скалният феномен - Природна забележителност Дяволски мост и Защитената територия Буйновско ждрело и Ягодинска пещера, както и първенеца на този район връх Виденица/Гьозтепе -1652м намиращ се на 3-4 км от населеното място.

4. Село Хасовица

Едно от най-живописните селца в Родопите - село Хасовица се намира в Централна-Южна България и е част от община Смолян. Скътано е високо в красивата Родопи планина, на 10км от областния център град Смолян по пътя за Пловдив и на 25км от ски курорта Пампорово.

5. Село Орехово

За любителите на пешеходния туризъм, Орехово е познато като част от маршрута по най-дългата екопътека в България, от Хвойна до Ставропули в Гърция. Красивата природа, съчетана с природните забележителности и мекият климат привличат туристите през всички сезони на годината.


Снимка: Peterdx/bg.wikipedia.org

В близост до село Орехово има и два водопада, които са защитени природни обекти - водопадът в местността Дуплево, чийто води падат живописно пред входа на пещерата "Голямата дупка" и водопад Скакалото, който е на 2км на юг от Орехово, по автомобилния път към х. Персенк. До водопада се стига по маркирана екопътека.

Любителите на пещерния туризъм могат да се възползват от маршрутите до пещерите Керина дупка, Данкина дупка и Марийкина дупка и Челевешка дупка.

6. Село Рибница

Село Рибница се намира в планински район. Разположено е в най-южните части на Родопите. На 7км от границата с Гърция в непосредствена близост до град Рудозем.

Село Рибница е атрактивно селище с разнообразна флора и фауна. Една от уникалните по рода си забележителност е средновековната крепост "Козник" или "Рим папа", построена в посока на днешния град Рудозем, за да пази някогашния кервански път.

Крепостта "Козник" е била част от цялата крепостна наблюдателно-охранителна система на Родопите. С подобно предназначение са били крепостите Беаднос при село Беден, Аетос над Смолян, Момчиловата крепост край Подвис, Асенова крепост и др.


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.bg

7. Село Мандрица


Снимка: bukorshtepi.com

Мандрица е чаровно сгушена на десния бряг на Бяла река, в най-източната част на Родопа планина, на самата граница с Гърция. Селцето е запазило своето очарование, автентичност и език още от далечната 1636 година. 

В миналото в селото е имало четири мелници, 22 мелачки за сусамово олио, 1 тухларна, леярна за камбани, манифактура за газирани напитки, кожарска манифактура, бъчварница, бояджийница, таханджийница, много аламбици за ракия и мастика, оръжейни манифактури, бижутерии и др.

В селото има две църкви - гробищната "Света Неделя", строена през 1708 година, е една от най-старите църкви в Източните Родопи. Селската църква "Свети Димитър" е построена през 1835 година.


Снимка: bukorshtepi.com

За отминалите времена напомнят само старите триетажни кирпичени къщи. Има и няколко тухлени къщи в гръцки стил, отлични представители на тракийската архитектура с резбовани тавани, балкони от ковано желязо и колонади.

8. Село Косово

Село Косово е разположено в централния дял (Чернатица) на Родопите, на 5км от балнеоложкия курорт Нареченски бани. Обграждат го ридове с девствена природа, а махалите му се просичат от четири непресъхващи рекички.


Снимка: selokosovo.com

В село Косово е запазена типичната възрожденска родопска архитектура. В селото има 63 паметника на културата, от които 5 с национално значение. 

Две от сградите са дело на прочутия майстор Хаджи Георги Станчовски, построил и къщите на Коюмджиоглу и Димитър Георгиади в Стария Пловдив. Това са църквата "Успение Богородично" от 1851г и собствената му къща ("Хаджийската") от 1853г.

Изключително интересни са също старото училище (1889г), параклисите "Св.Неделя" и "Св.Петър", воденицата, ковачницата, както и повечето стари къщи в селото.

9. Село Кожари

Село Кожари се намира в Западните Родопи, на около 2км от гръцката граница и на около 10км от Ягодинската пещера.  Отстои на 3км от село Буйново, на около 10км от село Ягодина, а по планински път може да се стигне до село Триград, където се намира пещерата Дяволското гърло.


Снимка: Ина Димитрова/opoznai.bg

Интересна забележителност в село Кожари е храмът "Св. Георги Победоносец".


Снимка: Ина Димитрова/opoznai.bg

Най-високият връх в землището на с. Кожари е връх "Вишката", който в миналото е служил на войниците за наблюдение на граничната бразда.

10. Село Писаница

Писаница е разположено югоизточно от връх Снежанка, на около 6км северно от град Смолян. Разположено на около 1000м надморска височина, в рида Букова планина свързващ Переликския и Преспанския дялове в Средните Родопи, село Писаница е заобиколено от невероятно красива природа.

Тук всеки ще намери наслада от нещо - било то от чистотата на въздуха, от звездите на ясното небе, от растителното богатство - цветя, билки, гъби, от срещата с най-различни животински видове, или просто от тишината и спокойствието. Това е очарованието на родопското село.

Коментари · 3

Ventsislav преди 4 години

Страхотна статия , задължително ще се разходя няколко дни , благодаря

Виктория преди 6 години

Много интересна статия. Със сигурност ще посетя селцата!

Георги преди 6 години

Много полезно. Задължително ще ги обиколя.

Коментирай 1000 символа