Виртуална разходка из популярни музеи, галерии и исторически забележителности в България

Когато пътуването е невъзможно, поради изънредни обстоятелства, много от музеите, галериите и библиотеките в страната ни вече предлагат все повече безплатни дистанционни форми за посещение на изложби, както и възможност за виртуални разходки сред музейните експозиции и археологическите забележителности, докато сте у дома.

Източник:
Публикувано на:
15 Апр 2020
Рейтинг:
4.7 / 3 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
8707 бр.
Обекти към статията
1 Национална галерия - София Виж
2 Национален исторически музей - София Виж
3 Национален литературен музей Виж
4 Регионален исторически музей - София Виж
5 Национален археологически музей - София Виж
6 Национален военноисторически музей - София Виж
7 Национален политехнически музей - София Виж
8 Музей "Борис Христов" - София Виж
9 Национален природонаучен музей при БАН - Софи... Виж
10 Национален музей "Земята и хората" - София Виж
11 Национален музей на образованието - Габрово Виж
12 Дом на хумора и сатирата Виж
13 Регионален исторически музей - Габрово Виж
14 Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" - Га... Виж
15 Художествена галерия "Христо Цокев" - Габров... Виж
16 Архитектурно-исторически резерват "Боженци" Виж
17 Национален музей "Васил Левски" – Карлово Виж
18 Национален музей "Христо Ботев" - Калофер Виж
19 Къща-музей "Алеко Константинов" - Свищов Виж
20 Регионален исторически музей - Бургас Виж
21 Природонаучен музей "Плиоценски парк" - Дорко... Виж
22 Асенова крепост Виж
23 "Червената църква" - Перущица Виж
24 Казанлъшка тракийска гробница Виж
25 Тракийска куполна гробница – Мезек Виж
26 Архитектурно-парков комплекс "Двореца" - Балч... Виж
27 Исторически музей - Петрич Виж
28 Художествена галерия "Димитър Добрович" - Сли... Виж
29 Регионален археологически музей - Пловдив Виж
30 Природонаучен музей - Пловдив Виж
31 Регионален етнографски музей - Пловдив Виж
32 Художествена галерия - Добрич Виж
33 Архитектурно-исторически резерват Копривщица Виж
34 Местност "Рупите" Виж
35 Археологически резерват "Калиакра" Виж
Министерството на културата събра богат списък с онлайн услуги, който може да помогне на почитателите на всички изкуства да направят своята виртуална културна програма. На интернет и фейсбук страниците на културните институции можете да намерите интересна информация, която се обновява.

Национална галерия - Двореца 


Снимка: nationalgallery.bg

Първата музейна сграда, в която се разполага Националната галерия, е Двореца. Днес в неговите зали се показват временни изложби на българско и чуждестранно изкуство. Дворецът е построен непосредствено след Освобождението на България от османско господство (1878) и избирането на София за столица (1879). След 9 септември 1944 тази най-представителна сграда в столицата се превръща в седалище на Министерския съвет. През 1953 държавата предоставя бившия дворец на Националната художествена галерия и Националния етнографски музей. Разходете се в Двореца ТУК.

Национален исторически музей - София 


Снимка: historymuseum.org

Националният исторически музей е създаден на 5 май 1973 г. Той е национална съкровищница на Република България, хранилище на реликви от световен мащаб и един от най-големите исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 650 000 паметници на културата и огромен археологически и исторически архив. Вижте вируталните експозиции, които предлага музеят ТУК.

Национален литературен музей - София 


Снимка: nlmuseum.bg

Националният литературен музей е държавен културен и научен институт към Министерство на културата с национално значение в областта на опазването и представянето на културното наследство. Създаден е през 1976 г. с Разпореждане на Министерския съвет. Музеят участва в държавната политика за съхранение на духовните ценности на страната с мисията да издирва, събира, изучава и популяризира веществени и документални свидетелства, свързани с историята на нашата литература от основаването на българската държава до днес. Ето къде можете да разгледате онлайн някои от експозициите: http://nlmuseum.bg, изберете секция "Виртуални разходки" за различните филиали.

Регионален исторически музей – София 


Снимка: sofiahistorymuseum.bg

През 1928 г. по предложение на кмета Владимир Вазов се взема решение за основаването на градски музей. Първоначално той съчетава задачите на градски музей, библиотека и архив. Наред с Народния, Военно-историческия и Църковно-археологическия, той е сред най-старите музеи на територията на столицата. Постоянната експозиция на Музея за история на София отваря врати през 2015 година. Тя е представена в осем зали с обща площ 2300кв.м. Включва експонати, обхващащи период от повече от осем хиляди години - от времето на неолита до 40-те години на XX в. Те са групирани по теми - "Наследството на древността", "Силата на духа", "Династичната връзка с Европа", "Софийската улица", "Дворцовият кабинет", "Държавни и общински институции", "Домът и облеклото на софиянци", "Културен живот и развлечения". Акцентът е върху част от най-важните моменти от историята на града - избирането му за столица през 1879 г. и десетилетията до началото на войните 1912 - 1918г. Дигитална експоцизия на музея можете да разгледате на: http://www.sofiahistorymuseum.bg

Национален археологически музей - София 


Снимка: bulgariatravel.org

Националният археологически институт с музей при БАН работи върху цялостното изследване на материалната и духовната култура на племената и народите, населявали днешните български земи от най-дълбока древност до ХVІІІ в. НАИМ-БАН е национален център и координатор на всички теренни археологически проучвания на територията на България и осъществява научен и методически контрол над тях. Археологическият музей е най-големият в България и със своите експозиции е един от най-важните центрове в страната за популяризиране миналото на днешните български земи. Със своя научен и музеен потенциал НАИМ-БАН е най-голямата научно-изследователска институция за археология в Югоизточна Европа. В настоящия си вид НАИМ-БАН функционира от 1949 г. и се явява продължител на дейността и правоприемник на Отдела за ценности към създадената през 1878-1879 г. библиотека в София, преобразуван в 1892 г. в Народен музей, и Българския археологически институт, образуван през 1921 г. като първи научен институт в България. Дигитални изложби и онлайн ресурси

Национален военноисторически музей - София


Снимка: militarymuseum.bg

Националният военноисторически музей е държавен музей, който от създаването си до днес е структура на Министерство на отбраната. Той издирва, съхранява, научно обработва и популяризира културни ценности, свързани с националната и европейска военна история. НВИМ развива своята дейност на територията на цялата страна. За своето почти вековно присъствие в културноисторическото пространство в неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 000 000 културни ценности, свидетели на българската и европейска военна история. Разходете се в музея ТУК и на страницата във фейсбук https://www.facebook.com/NationalMuseumOfMilitaryHistory/

Национален политехнически музей - София


Снимка: polytechnicsofia.com

Националният политехнически музей съхранява над 22 000 експонати, разпределени по колекции: времеизмерване, транспорт, фото и кинотехника, оптика, звукозапис и звуковъзпроизвеждане, радио и телевизия, изчислителна техника, музикални механизми, геодезически уреди, измервателна техника, битова техника, шевни машини, пишещи машини, физични уреди, съобщителна техника. В музея се пазят ценни свидетелства, свързани с живота и научното творчество на видни дейци на българската наука и техника, интересни единични изделия и др. Научният архив включва над 2000 архивни единици. В постоянната експозиция на площ от 1 000 кв. м са показани едва около 1 000 предмета от богатия фонд. Разходете се в музея ТУК

Музей "Борис Христов" - София 


Снимка: borischristoff.com

Редовните художествени изяви датират от 6 февруари 2004 г. Програмите са конструирани така, че да бележат акценти върху пристрастията на Борис Христов в изкуството, уважението към партньорите на сцената и грижата на големия творец за младите таланти. Стремежът е да се съхрани респектът към майсторското творчество, да се прекрачат каноните на музейното общуване с предметни реликви, а съхраняването на паметта за Маестрото да се свързва преди всичко с продължаване на великото му артистично дело. Музейната експозиция съхранява автентични сценични костюми на Борис Христов, фотографии и предмети, свързани с творческия му път. Библиотеката и фонотеката събират книги, нотни материали, звукозаписи и видеозаписи.
Гледайте в youtube Джузепе Верди - "Дон Карлос", Борис Христов в ролята на Крал Филип II 
Програмата следете на: https://www.facebook.com/BorisChristoffMuseum

Национален природонаучен музей при БАН - София 


Снимка: bulgariatravel.org

Националният природонаучен музей при Българската академия на науките изучава, съхранява и популяризира обекти на живата и нежива природа в България и чужбина. Експозициите на музея заемат 4 етажа с 15 зали. Музеят предлага виртуална разходка сред 4 от тях ТУК.

Национален музей "Земята и хората" - София 


Снимка: earthandman.org 

Националният музей "Земята и хората" - София е държавен културен институт с национално значение. Извършва общонационални функции по издирване, придобиване, изучаване, опазване и представяне на минералите и минералните ресурси, като важна част от националното природно наследство. Разгледайте наличните онлайн колекции на музея ТУК.

Национален музей на образованието - Габрово 


Снимка: nmogabrovo.com

Създаден през 1973 година, музеят е наследник и продължител на първия Държавен училищен музей от 1905 г.  Неговият фонд съхранява паметта на българското образование - около 200 000 документа, снимки и веществени материали, свързани с просветното дело от X век до наши дни.  Възстановките на килийно училище, на детска градина от края XIX век., на първото новобългарско училище ще Ви накарат да почувствате духа на нашето образователно минало. Музеят се намира в Габрово. Възстановки на килийно училище, на детска градина от края XIX век, на първото новобългарско училище и още около 200 000 документа, снимки и веществени материали, свързани с просветното дело. Направете виртуална разходка в музея ТУК.

"Дом на хумора и сатирата" - Габрово


Снимка: bulgariatravel.org

Дом на хумора и сатирата е музей на световното хумористично изкуство. Разполага с 10 изложбени зали, обща експозиционна площ от 8000 кв.м и художествен фонд с 51 600 творби от 173 страни. Под девиза "Светът е оцелял, защото се е смял" Домът развива дейност на музей, общностен център на творци от цял свят, място за развлечения и туристическа атракция.Домът на хумора е основен организатор на традиционни международни и национални събития като Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (от 1973 г.) и на Националната среща-наддумване "Благолаж" (от 1985 г.)
Виртуална разходка в музея можете да направите на: https://www.humorhouse.bg

Регионален исторически музей - Габрово 


Снимка: regionalhistoricalmuseumGabrovo

Регионален исторически музей – Габрово притежава в своите фондове богатство от близо 100 000 фондови единици. Музеят извършва своята дейност по отношение на опазването и експонирането на движими културни ценности, материалното и нематериалното културно наследство, проучването на историята на Габровския край.
Планираната за 25 март 2020 г. изложба "Извезано от габровката" ще може да се разгледа виртуално във фейсбук страницата на Музея и сайта http://h-museum-gabrovo.bg
Виртуална изложба "Габровският фасон през всеки сезон", създадена от Регионален исторически музей – Габрово. В изложбата са включени 28 фотографии от фонд „Етнография”, създадени от края на ХIХ до 40-те години на ХХ век, обособени в два основни раздела - фотографии на открито и студийна фотография. 
Изложбата може да бъде разгледана в сайта на РИМ – Габрово http://h-museum-gabrovo.bg

Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" - Габрово


Снимка: etar.org

Архитектурно-етнографският комплекс "Етър" е умален размер на някогашно Габрово и е само на 8км южно от града. Това е уникално местенце, в което посетителят е в непосредствен контакт с отминалата действителност. "Етър" е първият по рода си музей на открито. Той показва българския бит, култура и занаятчийство с малките си талпени и двукатови къщички и голямата чаршия.
На официалния сайт на Музея има възможност да се разгледа галерия от снимки с 360 градусови изображения http://www.etar.org
Благодарение на тях, от дома или от офиса си, човек може да види прочутата Занаятчийска чаршия и единствените у нас действащи водни съоръжения, да усети етърската атмосфера.

Художествена галерия "Христо Цокев" - Габрово 


Снимка: visit.gabrovo.bg

Художествена галерия "Христо Цокев" – Габрово е създадена през 1962 година. Тя носи името на родения в Габрово художник Христо Цокев, който е първият български художник с професионално образование, завършил Московското художествено училище.Галерията се помещава в модерна сграда, отговаряща на всички съвременни изисквания. Притежава 3000кв.м. изложбена площ и фонд с над 3200 творби – живопис, графика, скулптура, иконопис, приложно изкуство.
На официалната страница на Галерията са публикувани картини от изложби, пленери и други събития. http://gallerygabrovo.com

Архитектурно-исторически резерват "Боженци"


Снимка: bojentsi.com

Боженци е китно възрожденско селце с над 600-годишна история, което се намира на 15км от Габрово. Една разходка по калдъръмените улички на резервата ще ви пренесе в един прекрасен свят, далеч от градската суматоха. Ще бъдете пленени от уникалните двукатни и трикатни къщички, разположени на два срещуположни хълма сред красива зеленина. Открийте тайните на Боженци във видео импресията "Боженци една сбъдната приказка". Онлайн ресурси на: https://bojentsi.com

Национален музей "Васил Левски" – Карлово  


Снимка: vlevskimuseum-bg.org

Експозиционната зала към музея е построена през 1965г. В нея са показани част от материалите, които се съхраняват във фондовете на музея: произведения на изобразителното изкуство, които отразяват важни моменти от живота и революционното дело на Апостола, вещи, документи и снимки на Васил Левски, научни биографични изследвания и литературни творби на български и чуждестранни автори, посветени на Апостола.Разгледате онлайн  на: http://vlevskimuseum-bg.org

Национален музей "Христо Ботев" - Калофер  


Снимка: muzeibotev.com

Национален музей "Христо Ботев" е държавен културен институт с национално значение. В него се съхраняват, опазват и експонират лични вещи, документи, издания, произведения на българското изобразително изкуство и др. материали, свързани с живота и делото на Христо Ботев, неговото семейство и съратниците му. Основната дейност на музея е да издирва, изучава и популяризира движимите паметници на културата, свързани с жизниния революционен и творчески път на Ботев. За целта са създадени съответните отдели и фондове, в които се пазят над 5 000 музейни единици. Библиотеката на музея разполага с над 1 500 тома специализирана литература. Онлайн ресурси: http://muzeibotev.com

Къща-музей Алеко Константинов - Свищов 


Снимка: istoricheskimuzei-svishtov.com

Домът на писателя хуморист Ал. Константинов става мемориален музей през 1979. В северната половина на втория етаж е направена впечатляваща възстановка на подредбата в богата търговска къща от втората половина на ХІХ в., каквато безспорно е тази на бащата на Алеко - Иваница х. Константинов. Оригиналната виенска мебел и предмети на бита и разкоша от онова време неусетно пренасят посетителя на музея в атмосферата на предосвобожденската епоха. В останалата част на етажа чрез снимки, книги, писма и лични вещи са показани човешките, творчески и обществени стремления на писателя. Разходете се в къщата ТУК.

Регионален исторически музей - Бургас


Снимка: Opoznai.bg

Регионалният исторически музей в Бургас е най-големият музей в Югоизточна България. Той е създаден през 1912 г. като частен музей към Бургаското археологическо дружество "Дебелт" от група интелектуалци и радетели за разкриване на историческото минало на Бургаските земи. През следващите 30 години са създадени първите музейни колекции с уникални археологически и етнографски ценности. През 1946 г. членовете на дружеството предават музея на Общината и той е обявен за Народен музей, Бургас. От 1953 г. става Окръжен музей, а по-късно е преобразуван в Окръжна дирекция "Културно-историческо наследство". От 2000г. с Министерско постановление РИМ е утвърден за Регионален музей за Бургаска област, който организира издирването, научното изследване и изучаване на културното наследство в региона, съхранява го във фондовете си и го представя пред публиката. Четирите експозиции на Регионален исторически музей - Бургас предлагат виртуална обиколка с 360° заснимане в Google Maps.
Исторически музейПриродонаучен музейЕтнографски музейАрхеологически музей

Природонаучен музей "Плиоценски парк" - Дорково 


Снимка: Opoznai.bg

Плиоценският парк в Дорково е палеонтологичен музей, който представя находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността Елин кладенец  около Дорково. Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 m2 площ. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. Музеят е открит през 2013 г. Разходете се в музея ТУК.  

Асенова крепост


Снимка: Opoznai.bg

Асеновата крепост са развалини на средновековна крепост с укрепената църква "Света Богородица Петричка". Намира се в планината Родопи на 2 км от Асеновград, България. Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Крепостта съществува до 1410 г., разрушена е от нахлуващите османски войски. Разгледайте крепостта ТУК.

"Червената църква" - Перущица


Снимка: bg.wikipedia.org

Червената църква е един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа, архитектурен и археологически паметник от национално значение. Статут на национален античен паметник получава през 1927 година, а на архитектурно-строителен паметник на културата в руинен вид - през 1966 година. През периода 2010-2013 г. е реализиран проект за укрепване, консервация, достъп и социализация на археологическия обект. Разгледайте църквата ТУК.

Казанлъшка тракийска гробница 


Снимка: Opoznai.bg

Казанлъшката гробница е открита случайно на 19 април 1944  от войници при прокопаването на противосамолетно убежище. Изградена е на нивото на околния терен и е ориентирана в посока север-юг с вход от юг. Състои се от коридор, правоъгълна предгробна и кръгла погребална камери. Коридорът е от необработени камъни и е с размери 1,84 х 2,60 м. От фасадата в южна посока зидовете му постепенно се снижават и са били затворени с преграден зид висок 0,7 м. Двете камери са изградени от тухли споени с хоросан, а стените и подовете им са покрити с трипластова мазилка, върху която са нанесени стенописи в техники темпера и фреско. Направете виртуална разходка ТУК.

Тракийска куполна гробница – Мезек


Снимка: bulgariatravel.org

Тракийската куполна гробница с. Мезек (ІV-ІІІ в. пр. Хр.)  е великолепно архитектурно творение. Намира се в покрайнините на едноименното в община Свиленград, в могилата Мелтепе.  Гробницата е открита случайно от местни жители през 1931 г. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. Разгледайте гробницата ТУК.

Архитектурно-парков комплекс "Двореца" - Балчик 


Снимка: bulgariatravel.org

Културен център "Двореца" – Балчик е държавен културен институт, създаден от Министерския съвет на Република България по предложение на министъра на културата. Предмет на неговата дейност е опазване на паметниците на културата, тяхното съхранение и развитие. Основните цели и задачи на института са възстановяване и обогатяване на културно-историческите обекти и природното богатство, създаване и разпространение на културни ценности, развитие на културния и познавателен туризъм и популяризиране на културно-историческото наследство. В “Двореца” – Балчик съществуват традиции за културни изяви. Обстановката предлага възможности за провеждане значими национални и международни фестивали, конкурси на млади таланти, изложби, пленери на художници и скулптори, реализация на малки театрални форми, заснемане на филми и клипове и др. Привличането на хората на културата и изкуството и предоставянето на условия за творчество спомага за нарастване популярността на обекта. Културните изяви в съчетание с романтичната обстановка доставят естетическа наслада у посетителя и оставят у него траен спомен от срещата с прекрасното.
Виртуален тур: https://www.dvoreca.com/bg/video-tourbg.html

Исторически музей - Петрич


Снимка: Opoznai.bg

В Исторически музей Петрич ще се срещнете с миналото, с историческото ни наследство и гордостта, че сме наследници на смели българи. Основан през 1966 г. като музейна сбирка, през 2006 г. с решение на Общински съвет – гр. Петрич, е преобразуван в Исторически музей. Сега той се помещава в читалище "Братя Миладинови" и разполага с над 18000 музейни експоната, комплектовани в четири отдела: Археология, Етнография и "Къща Ванга", Българските земи XV – XIX в., Нова и най-нова история и отдел НПМ "Самуилова крепост". На своя сайт petrichhistorymuseum.bg предлага виртуални разходки на четирите си обекта - античен град "Хераклея Синтика", НПМ "Самуилова крепост", Къща "Ванга" и експозицията в основната сграда на Исторически музей - Петрич.

Художествена "Димитър Добрович" – Сливен


Снимка: Opoznai.bg

Основите на Художествена галерия "Димитър Добрович" са поставени през далечната 1905 г. – със завещанието на възрожденския живописец Димитър Добрович. Днес художествената галерия притежава фонд от близо 6000 творби /живопис, графика, скулптура, приложно изкуство, икони и църковна утвар/. Галерията разполага с четири постоянни експозиции, разгърнати на три обекта.

В рамките на периода, обхващащ обявеното извънредно положение в страната, Художествена галерия "Димитър Добрович"- Сливен стартира рубрика "ВИДЕО ТУР В ГАЛЕРИЯТА". Всяка седмица екипът на галерията ще публикува в своите страници в социалните мрежи тематични видеа, представящи богатата колекция, притежавана от институцията, както и любопитни факти, свързани с творбите, фигуриращи в нея.

Сайт на галерията:
https://gallerysliven.com/
Фейсбук страница на галерията:
https://www.facebook.com/ArtMuseumSliven/
Инстаграм на галерията:
https://www.instagram.com/gallery_sliven/

Регионален археологически музей - Пловдив 


Снимка: bulgariatravel.org

Регионален археологически музей в Пловдив (РАМ – Пловдив) е една от най-старите културни институции в България. Официално открит през 1882 г., неговото развитие преминава през етапа на археологическо-нумизматичен кабинет до окончателното му обособяване като Археологически музей през 1920 година.Първоначално неговите фондове са съдържали нумизматична колекция от 1500 монети, етнографски и исторически документи, църковна утвар, старопечатни книги от ХVII – ХVIII в., 300 икони и картини на прочутите български художници Станислав Доспевски, Иван Лазаров, Цанко Лавренов, Николай Райнов, Златю Бояджиев и други.
Музеят притежава една от най-богатите колекции съдържаща близо 100.000 експоната, произведения на човешкото изкуство и бит, свързани с историята на Пловдивска област и град Пловдив - наследник на един от най-големите и значими антични градове на Балканския полуостров - Филипопол.
Регионален археологически музей - Пловдив реализира  проекта "Археология за всеки" дистанционно, онлайн през Facebook страницата на музея https://www.facebook.com/ram.plovdiv/. Това е образователна инициатива, провокирана от посетителския интерес и въпроси. Провежда се всяка събота, в 10:30 часа, като се изнасят тематични беседи.

Регионален природонаучен музей - Пловдив 


Снимка: Opoznai.bg

Когато не можем да отидем в музея, той идва при нас. Екипи от отдел "Култура, археология и културно наследство", ОИ "Старинен Пловдив" и Регионален природонаучен музей Пловдив ви предлагат онлайн виртуална разходка из своите експозициите: http://digital.plovdiv.bg/BG/Pages/default.aspx
Инициатива за кратки видеа от поддръжката на живите експозиции на РПНМ-Пловдив ТУК
За всякакви новини и снимки от музея следете страницата: https://web.facebook.com/RegionalNaturalHistoryMuseumPlovdiv 

Регионален етнографски музей - Пловдив


Снимка: bulgariatravel.org

Регионален етнографски музей – Пловдив се помещава в най-красивата и представителна къща в сърцето на Стария град. Тя е паметник на културата от национално значение, принадлежала на богатия търговец Аргир Куюмджиоглу. Музеят представя бита, културата и традициите на двете етнографски групи, населявали Родопите, Тракия и Средногорието – рупци и тракийци. Богатата експозиция запознава посетителите с живота на хората в региона през епохата на Възраждането. В музея редовно се организират изложби, концерти, театрални постановки, представяния на книги, възстановки на традиционни обреди и много други. Тук се провеждат Международният фестивал на камерната музика, Международното биенале "Майстори на карикатурата", Седмица на традиционните занаяти. 

Съвместно с Google Cultural Institute, Регионален етнографски музей – Пловдив е качил четири виртуални изложби на платформата Google Arts and Culture https://bit.ly/2VceT57, които са видими и на официалния сайт на музея https://bit.ly/39Nrd0L. Виртуална разходка на втория етаж на експозицията в сградата на РЕМ – Пловдив също може да бъде видяна чрез платформата Google Street View, а препратка към нея може да бъде намерена отново в сайта на музея https://bit.ly/3bUG0Iv

Освен виртуалните изложби можете да разгледате и фонда на Регионален етнографски музей – Пловдив на сайта https://bit.ly/34eLfAe. Там са качени снимки и информация за експонати от различните фондове - "Селско стопанство", "Занаяти", "Тъкани и облекло", "Музикални инструменти и обреден реквизит","Мебели и интериор" и "Фототека"), които не са изложени в постоянната експозиция.

Художествена галерия - Добрич 


Снимка: dobrudzha.com

Художествената галерия е архитектурно-строителен паметник на културата. През 1981 г. е адаптирана за галерия. Обособена е зала за образователни занимания, творческа работа и експерименти "Работилница за въображение". В нея се прилагат интерактивни средства, провеждат се срещи с художници, лекции, видеопрожекции и мултимедийни презентации. В запазените до днес килии се излагат инсталации, видеоарт, мултимедия и други форми на визуални изкуства. В атмосферата на постоянната експозиция се изнасят концерти, представят се книги, провеждат се конференции и др. Художествената галерия в Добрич е архитектурно-строителен паметник на културата и един от 100-те национални туристически обекта.
Виртуалният тур "Златото на Добруджа" представя част от постоянната експозиция.
http://www.dobrichgallery.org/zlatoto-na-dobrudzha/
Във фейсбук страницата на галерията ежеседмично се предоставя виртуална възможност за запознаване с постоянната експозиция, изложби и автори от фонда на ХГ - Добрич: http://www.facebook.com/dobrichartgallery/ 
За повече информация: http://www.dobrichgallery.org

Архитектурно-исторически резерват Копривщица


Снимка: koprivshtitza.com

Архитектурно-исторически резерват Копривщица е единственият град-музей в България. Разположен е по долината река Тополница, в Средна гора, съвсем близо до Стрелча и Пирдоп. Неговата автентична възрожденска архитектура, музикални и танцови фолклорни фестивали привличат хиляди посетители от цял свят. Копривщица може да се похвали с 388 архитектурни, исторически, художествени и етнографски паметници. Най-забележителни сред тях са къщите-музеи на писателите Любен Каравелов и Димчо Дебелянов, революционерите Тодор Каблешков и Георги Бенковски, абаджията Ненчо Ослеков и търговеца Петко Лютов. Тук се намират и над 40 старинни чешми от различни исторически периоди и няколко древни мостове.

Копривщица притежава тайнствено очарование, което се засилва с всяка крачка по тесните й калдъръмени улички. Тук времето сякаш е спряло в средата на 19 век. Очакват ви безброй китни възрожденски къщички, събрали в себе си чудни колекции от етнографски съкровища, стари оръжия, фина дърворезба, тъкани тъкани за бита и прелестни бродерии, народни носии и типични български бижута. Обърнете внимание на комините - колкото по-високи са те, толкова по-заможен е бил стопанинът.
Виртуална разходка в Копривщица направете ТУК.

Местност "Рупите"

Снимка: Opoznai.bg

Рупите е живописна местност, която е обвита в мистичен ореол. Тя е свързана с пророчицата Баба Ванга и носи на всеки посетител богат енергиен заряд. Разположена е по брега на река Струма, в източното подножие на вулканичния хълм Кожух, само на 10км от Петрич. В Рупите се намира построеният от Ванга храм "Св. Петка Българска", който е място за поклонение на хиляди нуждаещи се хора. Всеки човек, посетил някога тази местност, я определя като малко кътче от рая. Изпълва те с усещане за величие и душевно спокойствие. Хиляди хора идват всяка година на това вълшебно място, за да се поклонят в храма "Св. Петка Българска". Той е изграден като галерия и в него може да видите нестандартните икони, рисувани от известния художник проф. Светлин Русев. В двора на храма се намира и гробът на Баба Ванга, на който вярващите се молят за спасение. Недалеч от тук се намира и скромната къщичка на пророчицата, в която тя прекарва последните години от живота си. Виртуална разходка в Местност "Рупите" направете ТУК.

Археологически резерват "Калиакра"


Снимка: Opoznai.bg

Нос Калиакра е едно от най-забележителните места на българското Черноморие. Той навлиза на 2км навътре в морето и образува малко полуостровче с издълбани пещери, подмоли и арки. Намира се на 12км източно от град Каварна. Калиакра е превърната в резерват заради уникалната си природа и богатото си историческо минало. На нея се намират останките от средновековна българска крепост, която била последното кътче земя, завладяно от османците. По десния й бряг се спуска алея, която ще ви отведе до невероятна пещера с изграден двуетажен ресторант. Втора алея пък ще ви разкрие друга пещера, в която се намира музей с ценни археологически експонати. Виртуална раходка направете ТУК.

Още виртуални турове на културни и природни забележителности в България може да направите на картата ТУК, в рамките на проекта "Сподели България" на фондация "Интерактивна България". 

Коментари · 1

Eli преди 4 години

Страхотно! Благодаря!

Коментирай 1000 символа