Минало събитие

"Албена"

... прочети още АЛБЕНА Театър "Българска армия" Автор: Йордан Йовков Режисьор: Красимир Спасов Сценография: Красимир Вълканов Костюми: Мария Диманова Музикално оформление: Сашо Младенов Участват: Гергана Данданова, Асен Кобиларов, Веселин Анчев, Луизабел Николова, Иван Радоев, Александър Дойнов, Стойко Пеев, Радосвета Василева, Петър Димов, Симеон Дамянов, Станислава Николова, Владислав Виолинов, Тигран Торосян, Мимоза Базова, Евелин Костова, Иван Налбантов, Йордан Алексиев, Калин Иванов „АЛБЕНА” оживява на сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ” на 13 и 16 март - 90 години след първата публикация на разказа във вестник „Зора”и 80 години след смъртта на неговия автор Йордан Йовков. В центъра на тази драма стои една от иконите на българската литература – Албена. Почти век след нейното написване, Албена е определяна като един от най- влиятелните женски образи в нашата литература. Сбор от красота, невинност, съблазън, грях и смирение, тя истински вълнува и днес. Историята на Албена, разказана от трупата на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”, е история за една обречена любов, която задава сложния въпрос за красотата, греха и разкаянието. „Звънкия смях”, „походката на кралица” и омайващото женско очарование на Албена, които я отличават от останалите, завършват картината на нейната изключителност. Но каква е цената на това да си различен в едно патриархално общество, за което красотата е грях? Има ли престъпление, ако мотивът е любов? Подсъдна ли е красотата и трябва ли да бъде заклеймена? Тези въпроси звучат особено актуално и днес в „АЛБЕНА” на режисьора Красимир Спасов: „Красотата на Албена” и „магичното” й въздействие върху околните е феномен, инспириран преди всичко от потребностите на колективното желание, от т.нар. „колективно либидо”. Разбира се, изборът на Албена за обект на всеобщо обожание си има своите реални основания - физическата привлекателност, веселостта й, заразителният смях, свободата й на общуване, нека го наречем – покоряващото лекомислие на красотата. Оттук до съдбоносната греховна стъпка обаче е въпрос само на време … И ужасното се случва.” И макар сценичната среда на Красимир Вълканов и костюмите на Мария Диманова да създават с точност атмосферата в „едно добруджанско село, малко преди Великден, в годините преди войните”, Йовковите послания звучат повече от актуално от сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”. "Събитията в пиесата на Йовков се разиграват в дните на Страстната седмица – дните на мъките Христови. В нашия спектакъл това обстоятелство е от особено значение, то е нещо като нравствен климат, своеобразно мерило за поведението и постъпките на действащите лица. ” – Красимир Спасов Близо век по-късно въпроса за красотата и греха – съдбовно свързани в един женски образ, както и темата за дързостта да бъдем различни и порива да намерим себе си извън мярката на „общественото мнение”, отново вълнуват.

Дати на провеждане

Бургас
изминало
София
изминало
София
изминало
София
изминало
София
изминало

Цени

15 лв.

Подходящо
За възрастни

Описание

... прочети повече АЛБЕНА
Театър "Българска армия"


Автор: Йордан Йовков
Режисьор: Красимир Спасов
Сценография: Красимир Вълканов
Костюми: Мария Диманова
Музикално оформление: Сашо Младенов
Участват: Гергана Данданова, Асен Кобиларов, Веселин Анчев, Луизабел Николова, Иван Радоев, Александър Дойнов, Стойко Пеев, Радосвета Василева, Петър Димов, Симеон Дамянов, Станислава Николова, Владислав Виолинов, Тигран Торосян, Мимоза Базова, Евелин Костова, Иван Налбантов, Йордан Алексиев, Калин Иванов

„АЛБЕНА” оживява на сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ” на 13 и 16 март - 90 години след първата публикация на разказа във вестник „Зора”и 80 години след смъртта на неговия автор Йордан Йовков.

В центъра на тази драма стои една от иконите на българската литература – Албена. Почти век след нейното написване, Албена е определяна като един от най- влиятелните женски образи в нашата литература. Сбор от красота, невинност, съблазън, грях и смирение, тя истински вълнува и днес.
Историята на Албена, разказана от трупата на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”, е история за една обречена любов, която задава сложния въпрос за красотата, греха и разкаянието. „Звънкия смях”, „походката на кралица” и омайващото женско очарование на Албена, които я отличават от останалите, завършват картината на нейната изключителност.

Но каква е цената на това да си различен в едно патриархално общество, за което красотата е грях?
Има ли престъпление, ако мотивът е любов?
Подсъдна ли е красотата и трябва ли да бъде заклеймена?

Тези въпроси звучат особено актуално и днес в „АЛБЕНА” на режисьора Красимир Спасов:
„Красотата на Албена” и „магичното” й въздействие върху околните е феномен, инспириран преди всичко от потребностите на колективното желание, от т.нар. „колективно либидо”. Разбира се, изборът на Албена за обект на всеобщо обожание си има своите реални основания - физическата привлекателност, веселостта й, заразителният смях, свободата й на общуване, нека го наречем – покоряващото лекомислие на красотата. Оттук до съдбоносната греховна стъпка обаче е въпрос само на време … И ужасното се случва.”

И макар сценичната среда на Красимир Вълканов и костюмите на Мария Диманова да създават с точност атмосферата в „едно добруджанско село, малко преди Великден, в годините преди войните”, Йовковите послания звучат повече от актуално от сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”.

"Събитията в пиесата на Йовков се разиграват в дните на Страстната седмица – дните на мъките Христови. В нашия спектакъл това обстоятелство е от особено значение, то е нещо като нравствен климат, своеобразно мерило за поведението и постъпките на действащите лица. ” – Красимир Спасов

Близо век по-късно въпроса за красотата и греха – съдбовно свързани в един женски образ, както и темата за дързостта да бъдем различни и порива да намерим себе си извън мярката на „общественото мнение”, отново вълнуват.
Източник:

Коментари

Още събития с участието на тези артисти

пт 07 авг
пт 07 Авг / 20:30 след 2 дни
Цени: 15 - 25 лв.
Амфитеатър "Арена" - Свети Влас
сб 08 авг
сб 08 Авг / 19:00 след 3 дни
Цена: 20 лв.
Народен театър "Иван Вазов" - София
нд 09 авг
нд 09 Авг / 19:00 след 4 дни
Цена: 20 лв.
Народен театър "Иван Вазов" - София
вт 08 сеп
вт 08 Сеп / 20:00 след 34 дни
Цени: 12 - 50 лв.
Летен театър - Пловдив
чт 10 сеп
чт 10 Сеп / 21:00 след 36 дни
Цена: 15 лв.
Нов театър - НДК
пн 05 окт
пн 05 Окт / 19:00 след 61 дни
Цени: 12 - 50 лв.
Театър "Сълза и смях" Открита сцена - София
вт 10 ное
вт 10 Ное / 19:00 след 97 дни
Цени: 12 - 50 лв.
Фестивален и конгресен център - Варна

Изминали събития с участието на тези артисти

ср 22 Юли / 21:00
Цени: 15 - 25 лв.
Парк и Военна академия "Г.С. Раковски" - София
нд 19 Юли / 21:00
Цени: 12 - 50 лв.
Летен театър - Бургас
пт 17 Юли / 19:30
Цени: 15 - 25 лв.
Фестивален и конгресен център - Варна
чт 16 Юли / 21:00
Цени: 15 - 25 лв.
Летен театър - Добрич
ср 15 Юли / 20:00
Цена: 15 лв.
София Тех Парк
пн 13 Юли / 20:00
Цена: 15 лв.
София
нд 12 Юли / 21:00
Цени: 12 - 50 лв.
Летен театър - Пловдив
нд 12 Юли / 21:00
Цени: 15 - 25 лв.
Летен театър - Бургас
сб 11 Юли / 19:00
Цени: 12 - 50 лв.
Театър "Сълза и смях" Открита сцена - София
вт 07 Юли / 20:00
Цена: 15 лв.
София Тех Парк