Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
Минало събитие

"Дон Карлос" - oпера от Джузепе Верди

... прочети още Либрето: Жозеф Мери и Камий дю Локл Диригент: Григор Паликаров Режисьор: Пламен Карталов Сценография: Любомир Йорданов Костюми: Даниела Йорданова Асистент-режисьор: Вера Петрова Диригент на хора: Виолета Димитрова Верди дълго време замисля създаване на опера по драмата на Шилер „Дон Карлос". За това допринася и посещението му в Испания през 1863 г. по повод постановката на операта „Силата на съдбата". Тогава той отива в замъка Ескориал, който му прави много потискащо впечатление. Либретото на „Дон Карлос" е написано от Жозеф Мери (1798–1866) и Камий дю Локл (1832–1903). Общият дух на драмата е запазен. По желание на Верди в самото начало е прибавена една картина, за да се изясни по-добре развитието на действието. Мери и дю Локл написват либретото в духа на френската голяма опера — в пет действия, с традиционния балет и всички други подробности, утвърдени от тогавашния „директор на музикалната мода" във Франция Джакомо Майербер. Верди с желание започва да пише „Дон Карлос". Борбата на италианския народ за освобождение, както и ожесточените схватки между светската и църковната власт в неговата родина, които пречат за обединението на Италия, напомнят събитията, пресъздадени в драмата на Шилер. За творбата си композиторът отбелязва: „Тази опера се ражда сред огън и пожари." „Дон Карлос" се изнася за първи път на 11 март 1867 г. в парижката Гранд опера с изключителен успех. На следната година се играе и в Германия в преработка на М. Р. Беер. По това време Занардини прави нова редакция на „Дон Карлос", предназначена за Италия. През 1883 г. Верди преработва „Дон Карлос", като доста я съкращава. Текстът е преправен чувствително от Гисланцони, автор на либретото на „Аида". В тоя си вид операта е изнесена в Милано на 10 януари 1884 г. Така тя и до днес се играе в Италия. Спектакълът се посвещава на 90-годишнината от рождението на композитора и диригента Иван Маринов.

"Дон Карлос" - oпера от Джузепе Верди

Описание

... прочети повече Либрето: Жозеф Мери и Камий дю Локл
Диригент: Григор Паликаров
Режисьор: Пламен Карталов
Сценография: Любомир Йорданов
Костюми: Даниела Йорданова
Асистент-режисьор: Вера Петрова
Диригент на хора: Виолета Димитрова

Верди дълго време замисля създаване на опера по драмата на Шилер „Дон Карлос". За това допринася и посещението му в Испания през 1863 г. по повод постановката на операта „Силата на съдбата". Тогава той отива в замъка Ескориал, който му прави много потискащо впечатление.

Либретото на „Дон Карлос" е написано от Жозеф Мери (1798–1866) и Камий дю Локл (1832–1903). Общият дух на драмата е запазен. По желание на Верди в самото начало е прибавена една картина, за да се изясни по-добре развитието на действието. Мери и дю Локл написват либретото в духа на френската голяма опера — в пет действия, с традиционния балет и всички други подробности, утвърдени от тогавашния „директор на музикалната мода" във Франция Джакомо Майербер.

Верди с желание започва да пише „Дон Карлос". Борбата на италианския народ за освобождение, както и ожесточените схватки между светската и църковната власт в неговата родина, които пречат за обединението на Италия, напомнят събитията, пресъздадени в драмата на Шилер. За творбата си композиторът отбелязва: „Тази опера се ражда сред огън и пожари."

„Дон Карлос" се изнася за първи път на 11 март 1867 г. в парижката Гранд опера с изключителен успех. На следната година се играе и в Германия в преработка на М. Р. Беер. По това време Занардини прави нова редакция на „Дон Карлос", предназначена за Италия. През 1883 г. Верди преработва „Дон Карлос", като доста я съкращава. Текстът е преправен чувствително от Гисланцони, автор на либретото на „Аида". В тоя си вид операта е изнесена в Милано на 10 януари 1884 г. Така тя и до днес се играе в Италия.

Спектакълът се посвещава на 90-годишнината от рождението на композитора и диригента Иван Маринов.

Дати на провеждане

София
изминало
София
изминало

Местоположение

Подходящо
За възрастни

Допълнителна информация

62 преглеждания 1 преглеждания за последния месец operasofia.bg

Отзиви

Оферти за събития и забавления наблизо

Изминали събития с участието на Григор Паликаров, Виолета Димитрова

чт 17 Сеп / 19:00
Цени: 15 - 20 лв.
Национален дворец на културата - София
пн 24 Авг / 21:00
Цена: 16 лв.
Летен театър - Варна
нд 16 Авг / 19:00
Цени: 30 - 50 лв.
Зала "България" - София
нд 12 Юли / 20:00
Цени: 20 - 60 лв.
София
пт 10 Юли / 20:00
Цени: 20 - 60 лв.
София
нд 21 Юни / 19:00
Цени: 20 - 60 лв.
Национална опера и балет - София
ср 26 Фев / 19:00
Цени: 20 - 60 лв.
Национална опера и балет - София
чт 22 Авг / 21:00
Цена: 16 лв.
Летен театър - Варна