Концерт на Пиер Амоял и Бертран Жиро

... прочети още Цикълът „Легенди на класиката“ на Международен музикален фестивал “Варненско лято”/ Varna Summer Music Fest 2020 започва с две знакови фигури в европейската камерна музика – Пиер Амоял (цигулка) и Бертран Жиро (пиано) . За ценителите във Варна те са подготвили изискана програма с шедьоври на Брамс, Прокофиев и Цезар Франк. И двамата французи са титуловани музиканти, оставили трайна следа в интерпретаторската традиция на ХХ век, а сега водят редица майсторски класове по света. Пиер Амоял е свирил с най-големите диригенти на своето време - Караян, Озава, Булез, Маазел, Шолти, Претр, Зандерлинг, Рождественски. Виртуозът притежава прочутия Страдивариус "Кочански", откраднат от него през 1987 г. и като по чудо върнат четири години по-късно от италианските "карабинери". Едва на 12 години, той завършва обучението си в Парижката консерватория с първа награда. След това детето чудо заминава за Лос Анджелис, където пет години се обучава при легендарния Яша Хайфец. Първата му изява с Берлинската филхармония под палката на Херберт фон Караян е последвана от много други изпълнения с този оркестър. През 1985 г. той прави своя рецитален дебют в Carnegie Hall. Амоял е най-младият музикант, който някога е бил номиниран за професор в Парижката консерватория. След преместването си в Швейцария става професор в Консерваторията в Лозана. Амоял е създател на Camerata de Lousanne – ансамбъл от 14 млади талантливи музиканти, който от 2018 г. се нарича CameratAmoyal. Университетски професор е в Mozarteum в Залцбург. Концертът във Варна се вписва в един наситен творчески сезон 2019-2020 г., в който Пиер Амоял гастролира в Швейцария, Франция, Австрия, Белгия и Япония, както и майсторски класове в Англия, Холандия, Полша, Естония, Япония и Китай, в Музикалната академия Ривиера в Швейцария и в лятната академия Mozarteum в Залцбург. Той ще бъде и в журито на Международния конкурс за струнни инструменти в Уиндзор, на Конкурса „Кралица Елизабет“ и Международния музикален конкурс в Монреал. Бертран Жиро е добре познат на почитателите на камерната музика в България. Има трайни интереси към солова и камерна музика, импровизация и музикален анализ. Концертира из цял свят: Европа, Латинска Америка, Азия. Осъществил е множество записи за телевизии като France-Musique, American TV и Тайландската телевизия, където има честта да свири пред тайландската кралица. Бил е член на журито в международните конкурси в Сидни, Порто, Марсала, Ама Калабрие, Битоля. Артистичен директор на конкурса „Жан Франсе“ в Париж.

Концерт на Пиер Амоял и Бертран Жиро

Дати на провеждане

01 юли 2020 от 19:00ч. (сряда)
Държавна Опера - Варна
Варна
Подходящо
За възрастни

Описание

... прочети повече Цикълът „Легенди на класиката“ на Международен музикален фестивал “Варненско лято”/ Varna Summer Music Fest 2020 започва с две знакови фигури в европейската камерна музика – Пиер Амоял (цигулка) и Бертран Жиро (пиано) . За ценителите във Варна те са подготвили изискана програма с шедьоври на Брамс, Прокофиев и Цезар Франк.

И двамата французи са титуловани музиканти, оставили трайна следа в интерпретаторската традиция на ХХ век, а сега водят редица майсторски класове по света.

Пиер Амоял е свирил с най-големите диригенти на своето време - Караян, Озава, Булез, Маазел, Шолти, Претр, Зандерлинг, Рождественски. Виртуозът притежава прочутия Страдивариус "Кочански", откраднат от него през 1987 г. и като по чудо върнат четири години по-късно от италианските "карабинери". Едва на 12 години, той завършва обучението си в Парижката консерватория с първа награда. След това детето чудо заминава за Лос Анджелис, където пет години се обучава при легендарния Яша Хайфец. Първата му изява с Берлинската филхармония под палката на Херберт фон Караян е последвана от много други изпълнения с този оркестър. През 1985 г. той прави своя рецитален дебют в Carnegie Hall. Амоял е най-младият музикант, който някога е бил номиниран за професор в Парижката консерватория. След преместването си в Швейцария става професор в Консерваторията в Лозана. Амоял е създател на Camerata de Lousanne – ансамбъл от 14 млади талантливи музиканти, който от 2018 г. се нарича CameratAmoyal. Университетски професор е в Mozarteum в Залцбург.

Концертът във Варна се вписва в един наситен творчески сезон 2019-2020 г., в който Пиер Амоял гастролира в Швейцария, Франция, Австрия, Белгия и Япония, както и майсторски класове в Англия, Холандия, Полша, Естония, Япония и Китай, в Музикалната академия Ривиера в Швейцария и в лятната академия Mozarteum в Залцбург. Той ще бъде и в журито на Международния конкурс за струнни инструменти в Уиндзор, на Конкурса „Кралица Елизабет“ и Международния музикален конкурс в Монреал.

Бертран Жиро е добре познат на почитателите на камерната музика в България. Има трайни интереси към солова и камерна музика, импровизация и музикален анализ. Концертира из цял свят: Европа, Латинска Америка, Азия. Осъществил е множество записи за телевизии като France-Musique, American TV и Тайландската телевизия, където има честта да свири пред тайландската кралица. Бил е член на журито в международните конкурси в Сидни, Порто, Марсала, Ама Калабрие, Битоля. Артистичен директор на конкурса „Жан Франсе“ в Париж.
Още за събитието:

Други събития в Държавна Опера - Варна

ср 17 Юни / 19:00 след 20 дни
Държавна Опера - Варна
ср 24 Юни / 19:00 след 27 дни
Държавна Опера - Варна
ср 26 Авг / 19:00 след 90 дни
Държавна Опера - Варна
Виж всички

Събития наблизо

Утре 29 май
пт 29 Май - нд 31 Май утре
на 1.4км. във Варна
сб 30 май
сб 30 Май / 23:00 след 2 дни
Цени: 12 - 15 лв.
на 760метра в Rubik Art Center
пн 01 юни
пн 01 Юни / 18:00 след 4 дни
на 35метра в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна
ср 03 юни
ср 03 Юни / 18:00 след 6 дни
на 35метра в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна