Културен форум "Панагия" - Въздигане на хляба - Кюстендил

... прочети още В средата на август е „Успение на Пресвета Богородица“ и Кюстендил отбелязва „Панагия“ – Въздигане на хляба. „Панагия“ е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. „Панагия“ е практиката, съхранена от дедите ни и донесена до наше време. Празникът се провежда около църкви и параклиси, посветени на „Успение Богородично“, и е културна изява за представяне на българската православна традиция и черковно художествено и певческо изкуство. Организират се художествен пленер, иконографската изложба; изложението на питите, обред, посветен на „Панагия“. Дни преди Успение Богородично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. Освещава се житото, предметите свързани със замесването са изпълнени със сакралност. „Жената-майка“ учи и предава тайнството на най-личните момичета. В Регионалния исторически музей – Кюстендил ще бъдат изложени ръчно омесени пити, които жените месят с молитва за добруване и украсяват с фигури от самото тесто. В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност – такива, каквито са предавани от майки на дъщери, от род в род. На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с фигурки от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица. „ПАНАГИЯ – ВЪЗДИГАНЕ НА ХЛЯБА” ПРОГРАМА: 14 август 2020г. – с. Слокощица 11:00 ч. – Черква „Св.Никола“ Традиционно замесване на Богородичен хляб 15 август 2020 г.- Градинката пред Обреден дом, Кюстендил 10:00 ч. – Изложение на обредни хлябове Детски работилници за хляб 12:00 ч. – Водосвет за здраве и благоденствие Празнична програма Етнографско представяне на културното наследство

Културен форум "Панагия" - Въздигане на хляба - Кюстендил

Дати на провеждане

14 август 2020 (петък)
до 15 август 2020 (събота)
Кюстендил

Тагове

Подходящо
За семейства
За младежи
За възрастни

Описание

... прочети повече В средата на август е „Успение на Пресвета Богородица“ и Кюстендил отбелязва „Панагия“ – Въздигане на хляба. „Панагия“ е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. „Панагия“ е практиката, съхранена от дедите ни и донесена до наше време. Празникът се провежда около църкви и параклиси, посветени на „Успение Богородично“, и е културна изява за представяне на българската православна традиция и черковно художествено и певческо изкуство. Организират се художествен пленер, иконографската изложба; изложението на питите, обред, посветен на „Панагия“.
Дни преди Успение Богородично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. Освещава се житото, предметите свързани със замесването са изпълнени със сакралност. „Жената-майка“ учи и предава тайнството на най-личните момичета.
В Регионалния исторически музей – Кюстендил ще бъдат изложени ръчно омесени пити, които жените месят с молитва за добруване и украсяват с фигури от самото тесто. В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност – такива, каквито са предавани от майки на дъщери, от род в род. На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с фигурки от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.

„ПАНАГИЯ – ВЪЗДИГАНЕ НА ХЛЯБА”

ПРОГРАМА:

14 август 2020г. – с. Слокощица

11:00 ч. – Черква „Св.Никола“
Традиционно замесване на Богородичен хляб

15 август 2020 г.- Градинката пред Обреден дом, Кюстендил

10:00 ч. – Изложение на обредни хлябове
Детски работилници за хляб

12:00 ч. – Водосвет за здраве и благоденствие Празнична програма
Етнографско представяне на културното наследство

Потребители, които ще присъстват

Източник:

Събития наблизо

пт 26 юни
пт 26 Юни - нд 28 Юни след 31 дни
Вход свободен
на 746метра в Градската градина на площад "Велбъжд" - Кюстендил
пт 03 юли
пт 03 Юли - нд 05 Юли след 38 дни
на 670метра в Кюстендил
сб 12 сеп
сб 12 Сеп - нд 13 Сеп след 109 дни
Вход свободен
на 483метра в Кюстендил
нд 20 сеп
нд 20 Сеп / 09:00 след 117 дни
на 672метра в Кюстендил