Минало събитие

Песпонеделник - Широка лъка

... прочети още Кукерският събор "Песпонеделник" през 2020 година в Широка лъка ще се проведе на 1 март, а по традиция кукерите ще обикалят из селото през цялата седмица от 24 февруари до 1 март. От 1977-а година насам всяка година в първата неделя на месец март маскирани като кукери мъже обикалят с. Широка лъка под звъна на стотици хлопки и чанове. Традиционният кукерски събор – Песпонеделник, се изпълнява с цел прогонване на злото, започване на нов живот, здраве и плодородие. Броени дни преди "Песпонеделник" в селото стартират редица празнични прояви. Широколъшките "песяци" представляват група маскирани и костюмирани мъже (обикновено младежи). Тази група или дружина има "старейшина", "нивеста" ("песяцка нивеста" или "бабица") и няколко "песяци" ("песяцки старци"). Освен "нивестата" всички други имат маски ("сурьети") от цели овчи кожи, обърнати с вълната навън. Кожите се нахлузват на лицето и имат изрязани две дупки за очите и една за уста. За подчертаване на очите и устата, около дупките има нашити кръгове от червен плат. Всички песяци са "въоръжени" със саби, боядисани с червена боя наречени "спатилки". На пояса си песяка е препасал "татралки" (хлопки на овце). "Песяците" ходят от къща на къща за да гонят лошото и за здраве и берекет. Ако те прескочи "песяк" ще ти върви през цялата година. След като обходят къщите песяците се отправят към селския площад ("купището"), където представят венчален обред на невестата и старейшината, раждане, оран, засяване. По съдържание и характер, широколъшките песяци спадат към групата на "старците", която стига до Карлово на север и изток и до към Панагюрско и Момина Клисура на запад. Особено си приличат с обичаите южно от Пловдив - около Асеновград.

Песпонеделник - Широка лъка

Дати на провеждане

01 март 2020
c.Широка лъка - Пампорово
изминало
Подходящо
За деца
За семейства
За младежи
За възрастни

Описание

... прочети повече Кукерският събор "Песпонеделник" през 2020 година в Широка лъка ще се проведе на 1 март, а по традиция кукерите ще обикалят из селото през цялата седмица от 24 февруари до 1 март.

От 1977-а година насам всяка година в първата неделя на месец март маскирани като кукери мъже обикалят с. Широка лъка под звъна на стотици хлопки и чанове. Традиционният кукерски събор – Песпонеделник, се изпълнява с цел прогонване на злото, започване на нов живот, здраве и плодородие. Броени дни преди "Песпонеделник" в селото стартират редица празнични прояви.

Широколъшките "песяци" представляват група маскирани и костюмирани мъже (обикновено младежи). Тази група или дружина има "старейшина", "нивеста" ("песяцка нивеста" или "бабица") и няколко "песяци" ("песяцки старци"). Освен "нивестата" всички други имат маски ("сурьети") от цели овчи кожи, обърнати с вълната навън. Кожите се нахлузват на лицето и имат изрязани две дупки за очите и една за уста. За подчертаване на очите и устата, около дупките има нашити кръгове от червен плат. Всички песяци са "въоръжени" със саби, боядисани с червена боя наречени "спатилки". На пояса си песяка е препасал "татралки" (хлопки на овце).

"Песяците" ходят от къща на къща за да гонят лошото и за здраве и берекет. Ако те прескочи "песяк" ще ти върви през цялата година. След като обходят къщите песяците се отправят към селския площад ("купището"), където представят венчален обред на невестата и старейшината, раждане, оран, засяване. По съдържание и характер, широколъшките песяци спадат към групата на "старците", която стига до Карлово на север и изток и до към Панагюрско и Момина Клисура на запад. Особено си приличат с обичаите южно от Пловдив - около Асеновград.

Потребители, които ще присъстват

Източник:

Времето

Днес, 28 май.

17° 17°C умерен дъжд

Утре, 29 май.

10° 10°C умерен дъжд

Събота, 30 май.

15° 15°C умерен дъжд

Неделя, 31 май.

10° 7°C умерен дъжд

Понеделник, 01 юни.

10° 10°C силен дъжд

Вторник, 02 юни.

13° 13°C умерен дъжд

Сряда, 03 юни.

12° 12°C умерен дъжд
Покажи 5-дневна