Празник на пестила
... прочети още
През 2018 година събитието е отличено от Министерство на туризма в категория „Духът на България“.
АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА
5 септември, 11:00–16:00 ч.
Първи национален фолклорния конкурс „Обредна трапеза“
5–7 септември, 10:00–18:00 ч.
Алея на вкусовете с базар на различни видове храни и напитки
5–7 септември, 11:00–16:00 ч.
Демонстрации за приготвяне на пестил и „Цариградско на клечка“
7 септември, 11:30–14:30 ч.
Базар „Кулинарни изкушения със сини сливи“
5–7 септември, 10:00–17:00 ч.
Тематична игрословица в Музеен детски център
5–7 септември, 09:00–17:00 ч.
Рецепта за приготвяне на пестил в Център Българка
Наричат пестила „габровски шоколад“ – една закачка със спестовността на габровци от социалистическо време.
През 2014 година габровският пестил получи световно признание с включване в Световната книга на уникалните храни „Арка на вкусовете“. Неговият производител Николай Христов беше отличен със сертификат за уникалния хранителен продукт, участвал за първи път в световно изложение в Торино, Италия. Според очевидци, габровският шоколад е карал дори швейцарските сладкари да си оближат пръстите.