"Зографът Захарий"

Дати на събитието:
09.11
Събота
ЗОГРАФЪТ ЗАХАРИЙ
Опера в две части (шест картини)

Либрето: Павел Спасов

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА:

Захарий — бас
Димитър — баритон
Християния — сопран
Майката — мецосопран
Клисар — тенор
Първи ктитор — тенор
Втори ктитор — баритон
Трети ктитор — бас

Действието се развива в средата на XIX в.

Захарий се прощава с любимата си Християния. Предстои му дълъг път. Докато са разделени, той ще зографисва черкви. Захарий й говори пламенно за любовта си и я кара да му обещае че ще го чака.

Захарий работи върху стенописите на една черква. Той рисува Дева Мария. Рисува я, но… като Християния. Измъчват го съмнения — може ли така да се зографисва в черква. Пристигат тримата чорбаджии — ктитори от черквата, и с възхищение говорят за майсторството на Захарий. Те обаче искат от него да изпише и техните имена на стените на черквата. Суетността им го развеселява. Като не престава да мисли за своята любима, Захарий решава да не се подчинява на каноните на тогавашната зография, а да създава правдиви, човешки образи. Той не може да се освободи от чувството, че Християния го моли да отиде веднага при нея.

Зографът Захарий е станал прочут майстор. Най-после той отново е в дома. Ала дългоочакваната среща с Християния го изпълва с отчаяние. Изгората му се е омъжила за брат му. Срещата с майка му и Димитър не може да заглуши неговата болка. Думите на майка му, че е време и той да се ожени, го карат да избухне. Захарий споделя, че е обичал една девойка, но тя е мъртва за него. Зографът забелязва мъката, която причинява разказът му на Християния, но започва навред да говори за своето богатство и успехи. Той моли Димитър да му разреши да нарисува Християния. Когато остава насаме с нея, настойчиво я кара да му каже защо е станала жена на брат му. Сполетялото го нещастие е убило у него всякакво желание за работа и той не успява да нарисува Християния.

Захарий отново е тръгнал да зографисва. Сега работи в една голяма черква. Клисарят е във възторг от неговата работа. Захарий обаче не е доволен от себе си, защото вее още не може да рисува така както му се иска. Идва Димитър и когато вижда стенописите, упреква брат си за „своеволията му“. Захарий не е съгласен с него — не сухите мощи на светците, а хора трябва да се рисуват. Димитър е неприятно изненадан, че нарисуваните образи напомнят на Християния. Той сърдито мъмри брат си — откакто е рисувал Християния, все нейното лице е в главата му. Засегнат, Захарий решава да му каже истината: брат му го е ограбил, отнел му е любимата. Разгневеният Димитър посяга да го удари, но се овладява и си отива.

Захарий се е върнал, за да се види с Християния. Той я кара да остави всичко и да тръгне с него. Но Християния не е съгласна. Тя не може да постъпи така с мъжа си. Отчаян, Захарий си тръгва. Въпреки всичко зографът не може да повярва, че Християния е престанала да го обича.

Захарий е пак на път. Той среща хора от Самоков, които бягат от появилата се чума. Сред тях са и неговите близки и роднини. Християния обаче не е тръгнала с тях. Разболяла се е и ги е накарала да я оставят, за да се спасят. Захарий веднага тръгва към къщи. Християния е щастлива. Двамата се унасят в спомени. В предсмъртния си час Християния му открива, че винаги го е обичала. Развълнуван, Захарий решава да я нарисува. Християния умира щастливо усмихната …
Прочети още

Популярни оферти

ДТ "Никола Вапцаров" Благоевград Българската класика "Под манастирската лоза" по Елин Пелин - на 19 Ноември Grabo.bg 19 бр. Топ цена: 8.00лв Виж повече » Драматичен театър "Сава Огнянов" Гледайте Юлиян Петров и София Бобчева в "Три сватби и едно възкресение" - на 28 Ноември Grabo.bg 49 бр. Топ цена: 8.00лв Виж повече » Театър "Българска армия" -50% Гледайте спектакъла "Белла Фигура" - на 27 Ноември Grabo.bg нова оферта 56:26:00 Цена: 8.00лв 16.00лв Виж повече » Балет Арабеск -50% "Снежната кралица" - премиера на Балет Арабеск по безсмъртната творба на Андерсен - на 29 и 30 Ноември Grabo.bg нова оферта 56:26:00 Цена: 15.00лв 30.00лв Виж повече » Театър Мелпомена Спектакълът "Емигранти" - за първи и последен път на сцената на Театър "Сълза и смях" на 8 Декември Grabo.bg 43 бр. Топ цена: 22.00лв Виж повече » Театър "Сълза и смях" Постановката "Джакпот" на 15 Ноември - за първи път на сцена Grabo.bg 35 бр. 01:26:00 Топ цена: 14.00лв Виж повече »
Виж всички

Други събития в Национална опера и балет - София

15 ное
Цена: 10 лв.
Национална опера и балет - София
15 ное
Цени: 12 - 40 лв.
Национална опера и балет - София
16 ное утре
Цена: 10 лв.
Национална опера и балет - София
16 ное утре
Цени: 12 - 40 лв.
Национална опера и балет - София
17 ное след 2 дни
Цени: 12 - 40 лв.
Национална опера и балет - София
22 ное след 7 дни
Цена: 10 лв.
Национална опера и балет - София
Виж всички

Събития наблизо

Днес 15 ное
15 ное
Цена: 10 лв.
Национална опера и балет - София
15 ное
Цена: 15 лв.
Театър "Азарян"
15 ное
Цени: 60 - 100 лв.
Зала "България" - София
15 ное
Цени: 12 - 40 лв.
Национална опера и балет - София
Времето

Днес, 15 ное.

14° 13°C ясно небе

Утре, 16 ное.

13° 12°C тъмни облаци

Неделя, 17 ное.

10° 9°C тъмни облаци

Понеделник, 18 ное.

14° 13°C ясно небе

Вторник, 19 ное.

14° 11°C разсеяна облачност

Сряда, 20 ное.

8°C силен дъжд
Покажи 5-дневна