Минало събитие

Резидентна програма ADATA AiR: Терминал / Яна Лозева

... прочети още ТЕРМИНАЛ / Яна Лозева 19 октомври - 03 ноември 2019 СКЛАД, Пловдив, Екзарх Йосиф 16 Фотография Яна Лозева Куратор Веселина Николаева Текст Зорница Христова Пейзаж, предаден чрез портрети. Изгубеният остров на Пловдив, Адата, почти не се вижда на снимките – така, както не се забелязва в града. Съотношението природа-култура се е обърнало; природата е станала петънце на картата, сляпо петно. Мястото, където някога са се събирали семейства за неделен пикник, сега е запуснато, обградено от града, пресечено от автомобилния мост, загубило е цветущия оптимизъм на думата „остров” като синоним на оазис, на спасителна твърдина. В друго настояще Адата би била остров, където природата започва да пренаписва историята за Робинзон, започва отначало. Адата, адът. За да стигнеш дотук, трябва да слизаш, да се спускаш надолу. В нашето си настояще островът крие лек, но настойчив постапокалиптичен привкус. Завзетите отново от природата територии не се превръщат автоматично в девствен лес. Изпод буйната зеленина би могъл да настъпиш зарязано шише с някакъв препарат или кост от животно. Под моста си беззащитен към политналото отгоре. И макар около теб да клокочи живот, не се чувстваш умиротворен, нито върнат към предчовешката градина на началата; чувстваш страх. И вина. Изложбата „Терминал” избира да покаже острова през въздействието му върху няколко човешки лица. Ние не можем да знаем какъв е той сам по себе си; разполагаме само със сянката, която хвърля върху нас. Според някои психоаналитични школи „сянка” се нарича онази страна от собственото ни съзнание, която вечно остава невидима, но и вечна във властта си над нас. Сляпото петно, болното място. Как ни се отразява един свят, в който природата е немощен, без време победен родител? Очакваме ли възмездие – или някак си се надяваме то да ни сполети? Адата, адът, е пиеса за една райска градина, която никога няма да бъде същата. Защото в нея сме били ние. "Терминал" е художествен проект продуциран в рамките на резидентната програма АДАТА на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Резидентна програма ADATA AiR: Терминал / Яна Лозева

Дати на провеждане

19 октомври 2019
до 03 ноември 2019
СКЛАД - Пловдив
Пловдив
изминало

Цени

Вход свободен


Тагове


Описание

... прочети повече ТЕРМИНАЛ / Яна Лозева

19 октомври - 03 ноември 2019
СКЛАД, Пловдив, Екзарх Йосиф 16

Фотография Яна Лозева
Куратор Веселина Николаева
Текст Зорница Христова

Пейзаж, предаден чрез портрети. Изгубеният остров на Пловдив, Адата, почти не се вижда на снимките – така, както не се забелязва в града. Съотношението природа-култура се е обърнало; природата е станала петънце на картата, сляпо петно. Мястото, където някога са се събирали семейства за неделен пикник, сега е запуснато, обградено от града, пресечено от автомобилния мост, загубило е цветущия оптимизъм на думата „остров” като синоним на оазис, на спасителна твърдина. В друго настояще Адата би била остров, където природата започва да пренаписва историята за Робинзон, започва отначало.

Адата, адът. За да стигнеш дотук, трябва да слизаш, да се спускаш надолу. В нашето си настояще островът крие лек, но настойчив постапокалиптичен привкус. Завзетите отново от природата територии не се превръщат автоматично в девствен лес. Изпод буйната зеленина би могъл да настъпиш зарязано шише с някакъв препарат или кост от животно. Под моста си беззащитен към политналото отгоре. И макар около теб да клокочи живот, не се чувстваш умиротворен, нито върнат към предчовешката градина на началата; чувстваш страх. И вина.

Изложбата „Терминал” избира да покаже острова през въздействието му върху няколко човешки лица. Ние не можем да знаем какъв е той сам по себе си; разполагаме само със сянката, която хвърля върху нас. Според някои психоаналитични школи „сянка” се нарича онази страна от собственото ни съзнание, която вечно остава невидима, но и вечна във властта си над нас. Сляпото петно, болното място. Как ни се отразява един свят, в който природата е немощен, без време победен родител? Очакваме ли възмездие – или някак си се надяваме то да ни сполети?

Адата, адът, е пиеса за една райска градина, която никога няма да бъде същата. Защото в нея сме били ние.

"Терминал" е художествен проект продуциран в рамките на резидентната програма АДАТА на Пловдив - Европейска столица на културата 2019
Източник:

Популярни оферти

Събития наблизо

Днес 31 май
нд 31 Май / 10:00
на 536метра в Градски Дом на Културата "Борис Христов" - Пловдив
чт 04 юни
чт 04 Юни - нд 07 Юни след 4 дни
на 1.1км. в Младежки хълм (Джендем тепе) - Пловдив
чт 04 Юни - нд 07 Юни след 4 дни
на 1.1км. в Младежки хълм (Джендем тепе) - Пловдив
чт 04 Юни / 21:00 след 4 дни
Вход свободен
на 1.4км. в Пловдив