"Тоскана" – изложба на Милко Божков

... прочети още Галерия АСТРИ представя Милко БОЖКОВ ТОСКАНА живопис 19 май- 5 юни 2020 Всяка изожба на Милко Божков е събитие от най-висша проба. Защото ни предлага изкуство, със здрави основи в живописните традиции на човешката култура, осмислени и трансформирани през идеите на 20-ти век. Резултатът от тези интелектуални търсения е брилянтен. Изчистено от ненужното, но и свързано с вдъхващото живот обикновено, видяно под друг ъгъл, Божков превръща ежедневното в кадър от вечността. Няма значение дали рисува конкретна реалност- тя става идея. Става чувство, реално усещане. Както идеите и усещанията му се превръщат във физическо търсене на изразяващия ги пейзаж. Ранен барок, през етно- музика до джаз- така звучи виртуозното владеене, преливане, комбиниране на живописни техники. Единствената с цел е пълно изразяване и предаване на замисъла на художника. Върху платно или хартия. С акварел, акрил, маслени бои. И … бродерия с конец върху рисунката, която стопля и оживява безлюдния пейзаж. А човешката фигура превръща в Дух. Изкуство, прехвърлящо ни с лекота и освободеност в един по-разбираем, не непременно съвършен, но изпълнен със съдържание и живот свят. Без мелодрама, със здрав разум и аналитичност, оставяйки ни свободата да интерпретираме насложените времеви реалности. Усещането е за полет. Вихра Пешева

"Тоскана" – изложба на Милко Божков

Дати на провеждане

19 май 2020 (вторник)
до 05 юни 2020 (петък)
ул. "Цар Самуил" 34
София
Подходящо
За възрастни

Описание

... прочети повече Галерия АСТРИ
представя

Милко БОЖКОВ
ТОСКАНА
живопис

19 май- 5 юни 2020

Всяка изожба на Милко Божков е събитие от най-висша проба.

Защото ни предлага изкуство, със здрави основи в живописните традиции на човешката култура, осмислени и трансформирани през идеите на 20-ти век. Резултатът от тези интелектуални търсения е брилянтен.

Изчистено от ненужното, но и свързано с вдъхващото живот обикновено, видяно под друг ъгъл, Божков превръща ежедневното в кадър от вечността. Няма значение дали рисува конкретна реалност- тя става идея. Става чувство, реално усещане. Както идеите и усещанията му се превръщат във физическо търсене на изразяващия ги пейзаж.

Ранен барок, през етно- музика до джаз- така звучи виртуозното владеене, преливане, комбиниране на живописни техники. Единствената с цел е пълно изразяване и предаване на замисъла на художника. Върху платно или хартия. С акварел, акрил, маслени бои. И … бродерия с конец върху рисунката, която стопля и оживява безлюдния пейзаж. А човешката фигура превръща в Дух.

Изкуство, прехвърлящо ни с лекота и освободеност в един по-разбираем, не непременно съвършен, но изпълнен със съдържание и живот свят. Без мелодрама, със здрав разум и аналитичност, оставяйки ни свободата да интерпретираме насложените времеви реалности.

Усещането е за полет.

Вихра Пешева
Източник:

Събития наблизо

Днес 01 юни
пн 01 Юни / 19:00
Цена: 8 лв.
на 1.1км. в София
Утре 02 юни
вт 02 Юни - чт 04 Юни утре
на 1.1км. в София
вт 02 Юни / 20:00 утре
на 1.1км. в София
ср 03 юни
ср 03 Юни / 19:30 след 2 дни
на 128метра в Сцена "DERIDA"