Минало събитие

Турлашки фолклорен събор "Када кум прасе и ти вречу" - с. Чупрене

... прочети още В село Чупрене ще се проведе Турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу”. В последните години съборът придобива и международен характер, като тази година в него ще се включат и групи от Сърбия и Румъния. Самият девиз на събора е турлашки и означава, че когато кумът винаги обещава на сватбата, че ще даде това и онова, младото семейство трябва да е готово да приеме подаръка веднага, в случай че кумът се откаже. В метафоричен смисъл означава, че когато в живота нещо ти се дава, ти трябва да имаш готовност да го вземеш, че после може и да съжаляваш. Фолклорният празник няма състезателен характер, а заявки за участие са дали танцови и певчески състави за автентичен и обработен фолклор, както и групи, които ще представят обреди и обичаи. На сцената ще излязат и индивидуални изпълнители от всички възрасти. По време на събора ще има и придружаващи фолклорните изяви събития. Ще се проведе конкурс мини мис и мини мистър „Турлаци”, в който ще участват деца до 10 годишна възраст. На сцената ще могат да се видят и ревюта на национални носии от България и Сърбия. Гостите и жителите на Чупрене ще имат възможност да присъстват на демонстрации по приготвянето на традиционни турлашки ястия и обредни хлябове, както и да ги опитат. Ще бъдат представени някои от старинните и позабравени обичаи като влачене на вълна, предене, тъкане, работа с грънчарско колело, а всеки ще може да си купи и екологично чисти продукти от местните производители на селскостопанска продукция.

Турлашки фолклорен събор "Када кум прасе и ти вречу" - с. Чупрене

Дати на провеждане

07 юни 2019
до 09 юни 2019
c.Чупрене - Белоградчик
изминало
Подходящо
За семейства
За младежи
За възрастни

Описание

... прочети повече В село Чупрене ще се проведе Турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу”. В последните години съборът придобива и международен характер, като тази година в него ще се включат и групи от Сърбия и Румъния.

Самият девиз на събора е турлашки и означава, че когато кумът винаги обещава на сватбата, че ще даде това и онова, младото семейство трябва да е готово да приеме подаръка веднага, в случай че кумът се откаже. В метафоричен смисъл означава, че когато в живота нещо ти се дава, ти трябва да имаш готовност да го вземеш, че после може и да съжаляваш.

Фолклорният празник няма състезателен характер, а заявки за участие са дали танцови и певчески състави за автентичен и обработен фолклор, както и групи, които ще представят обреди и обичаи. На сцената ще излязат и индивидуални изпълнители от всички възрасти.

По време на събора ще има и придружаващи фолклорните изяви събития. Ще се проведе конкурс мини мис и мини мистър „Турлаци”, в който ще участват деца до 10 годишна възраст. На сцената ще могат да се видят и ревюта на национални носии от България и Сърбия. Гостите и жителите на Чупрене ще имат възможност да присъстват на демонстрации по приготвянето на традиционни турлашки ястия и обредни хлябове, както и да ги опитат. Ще бъдат представени някои от старинните и позабравени обичаи като влачене на вълна, предене, тъкане, работа с грънчарско колело, а всеки ще може да си купи и екологично чисти продукти от местните производители на селскостопанска продукция.
Източник:

Коментари · 1

Моля да корегирате грешно написаните имена на селата-Не Кричим,а Крачимир и не полазница а Пролазница!

Времето

Днес, 29 май.

17° 16°C слаб дъжд

Утре, 30 май.

10° 19° 18°C умерен дъжд

Неделя, 31 май.

10° 18° 18°C слаб дъжд

Понеделник, 01 юни.

19° 19°C слаб дъжд

Вторник, 02 юни.

11° 21° 19°C слаб дъжд

Сряда, 03 юни.

13° 20° 16°C слаб дъжд
Покажи 5-дневна