През Септември до Македония! Еднодневна екскурзия до Осоговски манастир, Крива паланка и Природен парк Гиновци

Дестинации

Македония

Тръгване от

София

Транспорт

Автобус

Изхранване

RO - Без изхранване

Цена на човек на ден

23лв/ден

Grabo.bg

Описание на офертата

Какво ще кажете да разнообразите дните си с една съботна разходка до Македония? Не се колебайте, а грабвайте възможността за приключение с предложението на Поход!

Еднодневна екскурзия до Осоговски манастир, Крива паланка и Природен парк Гиновци:

• На 5 Септември - за 23лв на човек;
• На 19 Септември - за 23лв на човек.

Офертата включва:
• транспорт от София с автобус;
• екскурзоводско обслужване.

Допълнителни опции по желание:
• входни такси на посещаваните обекти;
• обяд със специалитети от македонската кухня - 20лв.

Програма на пътуването:

Отпътуване от София (пл. "Александър Невски") в 07:00ч, по маршрут София - Гюешево - Осоговски манастир. Пристигане. Свободно време за разглеждане на манастира.

В житието на Свети Йоаким Осоговски се посочва, че по времето на византийския император Мануил Комнин (1143 - 1180г), свещеникът Теодор от Овче Поле с монашеско име Теофан е основал манастира и погребал в манастирската църква мощите на светеца. Манастирът се споменава за пръв път по времето на българския цар Калоян (1196 - 1207г). В Карловецкия летопис (ок. 1505г) се споменава, че сръбският крал Стефан II Милутин (1282 - 1321г) е изградил църква, посветена на Свети Йоаким Осоговски. През 1330г сръбският крал Стефан Дечански (1321 - 1331г) спира в манастира преди битката при Велбъжд (Кюстендил). Турският султан Мехмед II (1444 - 1446 и 1451 - 1481г) през 1436г също посещава манастира, по време на военен поход за завладяване на Босна.

През втората половина на XVI век манастирът запада и обеднява и монасите търсят финансова помощ от Дубровнишката република. Според запазено свидетелство от 1474г, дубровнишкият съвет дарява 20 жълтици "милостиня на българския манастир Св. Йоаким". След разрушително земетресение през 1585г, което поврежда значително манастирските сгради, игуменът на манастира Гервасий, кюстендилският митрополит Висарион и йеромонах Стефан от Билинския манастир заминават за Русия, за да търсят финансова помощ за възстановяването на повредените манастирски и църковни сгради в района. Известният турски пътешественик Евлия Челеби пише за разцвет на манастира през XVII век. През 1683г манастирът посещава и ипекският архиепископ Арсений III Черноевич.

Не по-късно от 1762г манастирът е изоставен по неизвестни причини, а мощите на свети Йоаким са изгубени. Османските власти дълго време не разрешават той да бъде възстановен, въпреки че разрешават на християните да отбелязват храмовия празник. През 1847г, със спомоществователството на хаджи Стефан Младенов от Крива Паланка, започва изграждането на голямата манастирска църква, посветена на свети Йоаким Осоговски, запазена и до днес. Църквата е осветена през 1851г. През втората половина на XIX век в манастира невинаги има постоянно пребиваващи монаси, а към 1900 година там живее един монах.

Посещение на парк Гиновци. По желание и срещу доплащане - обяд в Природен парк Гиновци. Кратка спирка в град Крива паланка, с възможност за шопинг. Отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.
Прочети още

Валидност на ваучера

от 20 Апр до 17 Сеп 2020

Предоставена от

Поход

Към офертата
Топ цена: 23лв