Еднодневна екскурзия до Русе и Басарбовски и Ивановски скални манастири

Дестинации

Русе, Ивановски манастир, Басарбовски манастир

Тръгване от

Варна, Шумен, Разград, Добрич

Транспорт

Автобус

Продадени ваучери

5 бр.

Изхранване

RO - Без изхранване

Цена на човек на ден

29лв/ден

Grabo.bg

Описание на офертата

Обичаш кратките, но съдържатели пътешествия? Нирамар Травел те канят на едно такова - открий няколко истински културни и исторически съкровища, скътани край Русе!

Еднодневна екскурзия до Русе и Басарбовски и Ивановски скални манастири на 20 Юни, 4 Юли или 18 Юли:

• С отпътуване от Шумен или Разград - за 29лв на човек;
• С отпътуване от Варна - за 32лв на човек.

Офертата включва:
• Транспорт с лицензиран автобус;
• Екскурзоводско обслужване;
• Посещение на Ивановски скален манастир (без включена входна такса);
• Посещение на Басарбовски манастир (без включена входна такса);
• Екскурзионна програма в Русе.

Допълнителни опции (по желание):
• Входни такси за посещаваните обекти (Басарбовски манастир - около 4лв; Ивановски скални църкви - около 5лв).

Програма на пътуването:

Отпътуване от Стоматологията, Добрич около 05:00ч. Отпътуване от Варна около 06:00ч - ул. Антим I, от Шумен около 07:00ч - от паркинга на Била при минимум 12 туриста, при по-малко от 12 туриста - от 5-ти км. Отпътуване от Разград около 07:40ч. (мястото ще се уточни до 5 дни преди отпътуване).

Отправяме се към село Иваново и Ивановския скален манастир. Основан през 20-те години на 13в от монаха Йоаким, който заедно със своите ученици построил първата скална църква. Тя, заедно с останалите църкви в местността образуват скалния манастир "Св. Архангел Михаил". През целия период на Второто българско царство манастирът поддържа трайни връзки с царския двор в Търново. Негови ктитори са били царете Иван Асен ІІ (1218-1241), Иван Александър (1331-1371) и други представители на владетелските семейства, на които са запазени ктиторски портрети. Дори цар Георги-Тертер I (1280 - 1292) в края на живота си се замонашил в една от килиите на манастира и завършил там живота си. Гробът му се намира на третия етаж в "Кръщелнята". Ивановските скални църкви, образуващи манастирския комплекс са един от 9-те обекта в България, включени в Списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

Отпътуване за Басарбовският манастир "Св. Димитър Басарбовски" - единственият действащ скален манастир в България. Манастирът е създаден по време на Второто българско царство през 12-13 век, но става известен през 17 век, след смъртта на Св. Димитър Басарбовски (Нови), който приживе бил пастир и живеел скромно в скалите на днешния манастир. Светецът умира през 1685г. Има няколко легенди, свързани със Свети Димитър Басарбовски. Първата от тях разказва, че светецът се явил в съня на сляпа девойка от селото и й казал, че тялото му е в реката. Когато мощите на светеца били открити, те били нетленни и благоуханни, а девойката прогледнала и от тогава славата на светеца се разнесла из околността. Според друга легенда, мощите на св. Димитър Басарбовски трябвало да бъдат пренесени в Русия през далечната 1774 година. По това време в Румъния, която се намирала по път от България към Русия, имало чумна епидемия. Когато обаче, мощите на свети Димитър Басарбовски преминавали през Букурещ, хората там спрели да умират от чума. По тази причина жителите на града измолили от руските власти да оставят тялото на светеца в Букурещ, където се намират и до днес в Патриаршеската Катедрала "Св. Равноапостолни царе Константин и Елена". Разглеждане на манастира и се отправяме към Русе.

Русе е град с 23-вековна история, която започва с изграждането на тракийско селище. "Малката Виена" наричали града заради красивите сгради, строени от богати русенци и европейци, търгували тук. Кратка туристическа програма в града - "Площадът на Свободата" - един от малкото в Европа, в който се събират 12 улици, с паметника на Свободата и Къщата с часовника, в която се е помещавала първата банка в града; сградите на Русенската опера, Библиотеката и Историческият музей; Къщата - музей на Захари Стоянов и Къщата на Калиопа - една от най-красивите в града, която освен с красивата си фасада, пленява и с преданието, което се носи за нея; храма "Света Троица". Свободно време за обяд, а който желае - препоръчваме и посещение на Музея на транспорта - един от най-интересните музеи в страната ни.

Отпътуване за съответния град. Пристигане надвечер.
Прочети още

Валидност на ваучера

от 13 Май до 15 Юни 2020

Предоставена от

Нирамар Травел

Събития наблизо

пт 29 Май - нд 31 Май след 3 дни
на 2.2км. във Варна
сб 30 Май / 23:00 след 4 дни
Цени: 12 - 15 лв.
на 1.7км. във Варна
пн 01 Юни / 18:00 след 6 дни
на 1.2км. във Варна
ср 03 Юни / 18:00 след 8 дни
на 1.2км. във Варна
Към офертата
Топ цена: 29лв