Оперетата "Хубавата Елена" от Жак Офенбах - на 26 Август

Изтича след

00:00:00 днес

Продадени ваучери

9 бр.

Grabo.bg

Описание на офертата

Втората оперета в творчеството на основоположника на този жанр Жак Офенбах, още с премиерата си през 1864г завладява сърцата на парижани. Оттогава до днес не спира да умножава славата на своя създател в цял свят!

• Място в Сектор D, ред 5 - 7 - за 20лв, вместо за 25лв;
• Място в Сектор В, ред 6 - 8, в Сектор С1, ред 7 - 9 или в Сектор С2, ред 5 - 8 - за 28лв, вместо за 35лв;
• Място в Сектор А, ред 5 - 7 - за 36лв, вместо за 45лв.

Повече за спектакъла:

Оперета от Жак Офенбах
Режисьор Светозар Донев
Диригент Стефан Бояджиев
Хореограф Анна Донева
Сценограф Иван Токаджиев
Костюмограф Анна Мария Токаджиева
Диригент на хора Цветан Крумов
Действащи лица и изпълнители:
МЕНЕЛАЙ - Александър Мутафчийски
ПАРИС - Пламен Долапчиев
ЕЛЕНА - Илина Михайлова
КАЛХАС - Велин Михайлов
С участието на солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера Варна.

"В "Хубавата Елена" Жак Офенбах не се интересува от античния свят, а само ползва маската на античните герои, за да разобличи с хумор и ирония поведението на известни свои съвременници. Останали са много свидетелства от онова време, които разказват как публиката се е заливала от смях, разпознавайки в героите на сцената познати политически лица. Офенбах очевидно е нервирал доста властници, защото е бил обвинен и съден за... шпионаж, за цялото си творчество. Поради тази актуална насоченост, "Хубавата Елена" трудно би могла да бъде разбрана от следващите поколения, затова се появяват много преработки. Първата версия през 30-те години на миналия век, когато се заражда хитлеризмът, принадлежи на великия немски режисьор Макс Райнхард, евреин по произход. В неговата редакция има един възглас "Елада на елините", като аналогия за популярния тогава лозунг "Германия на германците", разказва режисьорът Светозар Донев.

След като е поставял различни редакции на "Хубавата Елена", сега той се връща към прочита на Макс Райнхард, заради универсалния му характер и възможността да вземе на прицел недостатъците на съвременното общество и поредните властимащи. В екипа си
доайенът на българските режисьори е привлякъл младия диригент на Държавна опера Варна Кръстин Настев, а за свой асистент е избрал Александър Мутафчийски. Звездата на Музикалния театър и известният актьор на ДТ "Стоян Бъчваров" Пламен Георгиев изпълняват ролята на Менелай, а неговия съперник Парис, син на царя на Троя Приам, пресъздават Пламен Долапчиев, Момчил Кaраиванов и Христо Ганевски. В ролята на царицата на Спарта се превъплъщават Лилия Илиева, Илина Михайлова и Веселина Андреева.
Прочети още

Валидност на ваучера

от 26 Авг до 26 Авг 2020

Предоставена от

Държавна опера - Варна

Събития наблизо

пн 28 Сеп / 19:30 след 6 дни
Цени: 15 - 25 лв.
на 1.7км. във Велико Търново
пт 09 Окт - нд 11 Окт / 10:00 след 17 дни
на 1.8км. във Велико Търново
ср 21 Окт / 20:00 след 29 дни
на 1.5км. във Велико Търново
чт 22 Окт - нд 25 Окт след 30 дни
Вход свободен
на 570метра във Велико Търново
Към офертата
Цена: 20лв 25лв