Два дни около Велико Търново и Габрово

Продължителност
2 дни
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен
Етикети:
  • Планина
  • Градски
  • Култура
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За уикенда
Искате да се откъснете за миг от шумния забързан град? Да се насладите на приказни гледки, да се разхождате по тесни калдаръмени улички, слушайки ромона на водопадчета и водоскоци? Да се заредите с природна и духовна енергия и да преживеете неща, спомените за които ще топлят сърцето и душата ви години наред? Е, значи това е точното място за вас. В следващите редове ще прочетете и кои точно са тези места, където природното, духовното и културното са така тясно свързани.

Ден 1
Пристигате във Велико Търново. Разглеждате Регионалния исторически музей (има печат за 100-те национални туристически обекта), запознавайки се с интересната история на величествения град. Евентуално обядвате нещо на крак и отивате да разгледате Царевец (има печат). Отделете си около 3 часа за крепостта, така че да хванете и работното време на следващите обекти. Това означава, че около 15.30ч най-късно трябва да тръгвате от Велико Търново за Дряново. Изключително живописно градче. Следва посещение на музей "Кольо Фичето" (има печат) и продължавате към Дряновския манастир "Св. Архангел Михаил" (има печат). Там колата се оставя на паркинг. Разглеждате манастира и трябва да минете по мостчето зад него. Там се излиза на прохладна алея, минаваща покрай реката и от която можете да наблюдавате много водоскоци. На края на алеята има чешмичка и изключително красив водопад, водите на които са разбиват в камъните, попадат в кристално син вир, който отразява скалите и гората наоколо, и отиват надолу, към манастира, по течението на реката. Качвате се по стълбичките нагоре и излизате точно на касата на пещерата "Бачо Киро" (има печат). Има къс и дълъг маршрут, като късия се изминава за около 15 минути, а дългия - за около час. За да усетите пещерата като цяло обаче, ви препоръчвам дългия маршрут. Задължително се облечете, защото в пещерата е около 10 градуса целогодишно. До входа на пещерата има и стълбички нагоре, откъдето започват екопътеки. Препоръчвам да се качите до панорамните пейки, заедно с Пейката на любовта, до тях се върви 15 минути, но гледката отгоре е приказна. Има и много други екопътеки, преди да се качите по стълбичките има табелки. Можете да се разходите и по тях, стига да се върнете на паркинга около половин час преди стъмване, за да можете да стигнете до Трявна по залез. Там се настанете в някое хотелче или къща за кости. Излезте на разходка из градчето и седнете да вечеряте някъде, като опитате местните специалитети.

Ден 2
Музеят в Трявна отваря в 10.00ч (така беше преди, задължително проверете преди да тръгнете), така че сутринта го посетете, като подпечатите и там книжката си за 100-те НТО, и после се отбийте в някое кафене да опитате местното кафе на пясък за разсънване и закусете нещо. След това се оправяте към едно забравено от Бога място, с такава приказна красота и запазена автентичност, каквито никъде другаде няма - село Боженци, което с право е обявено за архитектурно-исторически резерват. В информационния център слагат печата. Селцето е малко, но такава енергия няма никъде. Разходете се по калдаръмените улички, насладете се на спокойствието, песента на птичките и ромона на течащото поточе. Има много дюкянчета със сувенири, както и няколко приятни кръчмички, но автентичността е непокътната. Времето е спряло. След като се заредите с космическата енергия, за жалост ще се наложи да се отправяте към следващата точка от вашата екскурзия - град Габрово. Там се отбийте в Дома на хумора и сатирата да се разведрите (има и печат). По желание може да отидете и до местността Узана - географския център на България. Наистина ще се почувствате в средата на страната. Следващата дестинация е, както сигурно очаквахте, Етърът. На касата за билети си ударете печата, разгледайте, влезте във всяко дюкянче и вземете си нещо за спомен. А след това... обратно към вкъщи, но с попълнена още една страничка от туристическата книжка и чудесни спомени.
Виж на картата
1
Регионален исторически музей – Велико Търново
Източник: bulgariatravel.org
От автора: Музеят малко трудно го намерихме, така че ако и вие имате затруднения, питайте някой местен. Експозицията е интересна, съхранила е 140 години история на музейното дело.
Съвет: Работно време:
9:00 - 18:00 (април-октомври)
профилактика: вторник 9:00 - 12:00
Влизането на посетители се преустановява 30 минути преди края на работното време.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Адрес:

ул. "Никола Пиколо", № 6

Уебсайт:
Телефон:

062 63 88 41

N 43 04.836 E 25 38.562
От потребителите:
Рейтинг за Регионален исторически музей – Велико Търново:
5 · 1 глас
2
Крепост Царевец
Източник: haiduk-tourist.blogspot.com
От автора: Крепостта е величествено съчетание между природа (реката, хълмът) и руини, които разбира се, са реставрирани и крепостта се издига в пълната си мощ и красота. От нея се открива приказна гледка към целия град Търново, както и към планината, където се вижда сгушен манастир.
Съвет: Задължително отидете в храма на върха, до Балдуиновата кула и Лобната скала.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Цени:

6 лв.

Работно време:

Април - Октомври: 8:00 - 19:00 ч. Ноември - Март: 9:00 - 17:00 ч.

Телефон:

0885 105 282; 062 638 841

N 43 04.986 E 25 39.150
От потребителите:
Рейтинг за Крепост Царевец:
4.9 · 159 гласа
3
Музей "Кольо Фичето" - Дряново
Източник: bulgariatravel.org
От автора: Музеят "Кольо Фичето" в Дряново се намира почти в центъра на живописното градче. На касата се продават сувенири, картички, магнитчета. Експозицията вътре и богата и впечатляваща - снимки, инструменти и дори макетите на забележителни сгради, построени от майстора-строител, дал името на музея, а именно Кольо Фичето.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Цени:

Вход за възрастни: 2лв; учащи: 1лв

Работно време:

Понделник-Неделя: 08:00–12:00, 13:00–17:00ч

Уебсайт:
Телефон:

0676 72 097

N 42 58.296 E 25 28.215
От потребителите:
Рейтинг за Музей "Кольо Фичето" - Дряново:
5 · 0 гласа
4
Дряновски манастир "Св. Архангел Михаил"
Източник: haiduk-tourist.blogspot.com
От автора: Дряновският манастир "Свети Архангел Михаил" се намира на 5км от Дряново. Разположен е в платото "Стражата" и е обграден от красив скален венец и река. Манастирът има вековна история, опожаряван е и издиган няколко пъти. По време на Априлското въстание тук е укриван Васил Левски, а паметта на загиналите смели бранници на манастира е увековечена в паметник-костница, която се намира точно пред манастира.
Съвет: Местността около манастира е изключително живописна и подходяща за разходки. Може да се отиде до водопад Сини вир, както и до пещера "Бачо Киро", над която тръгват още екопътеки за неповторими места.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Цени:

2 лв.

Работно време:

8:00 - 20:00 ч. (апр-окт) 8:00 - 16:30 ч. (ное-мар) Музейната експозиция: 09:00 - 16:00 ч.

Телефон:

0676723 89; 067674 058

N 42 57.033 E 25 25.909
От потребителите:
Рейтинг за Дряновски манастир "Св. Архангел Михаил":
4.8 · 35 гласа
5
Пещерата "Бачо Киро"
От автора: Пещера "Бачо Киро" е една от най-интересните пещери в цялата страна. Дълга е 3600 метра, като има два маршрута - къс и дълъг. Късия се изминава за едва 15 минути, докато дългия - за около час. За дългия маршрут се изисква да сте придружени от екскурзовод, защото пещерата е на 4 етажа и представлява оплетени коридори и галерии - досущ като лабиринт. По време на Априлското въстание в лабиринтите й се е укривал героят Бачо Киро - на него е кръстена пещерата. Вдясно от входа на пещерата тръгват екопътеки по прохладни горски маршрути, дълги и къси, перфектни за отмора и наслада на приказно красиви гледки.
Съвет: Облечете се, температурата вътре е около 10 градуса целогодишно.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Цени:

Къс маршрут (25 минути): възрастни - 2 лв., учащи - 1 лв.; дълъг маршрут (60 минути): възрастни - 4 лв., учащи - 2 лв.

Работно време:

Ноември - Март: 10:00 - 16:00 ч. Април - Октомври: 09:00 - 18:00 ч.

N 42 56.826 E 25 25.788
От потребителите:
Рейтинг за Пещерата "Бачо Киро":
4.4 · 43 гласа
6
"Пейката на любовта"
Източник: destinationdryanovo.com
От автора: Пейката на любовта е част от терасите с панорамни пейки, до които се достига лесно, стига да сте любители на природните маршрути и завладяващите гледки. Екопътеката е изключително лека и приятна и не изисква да имате абсолютно никаква физическа подготовка. Просто се наслаждавайте! Тръгва се от пещерата "Бачо Киро" и само за 15 минути по прохладна и сенчеста екопътека ще излезете горе, при пейките, от които се открива невероятна гледка към манастира, скалите и околния пейзаж и напълно си заслужава да се отиде и да се види.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
N 42 56.986 E 25 26.016
От потребителите:
Рейтинг за "Пейката на любовта":
4.6 · 16 гласа
7
Музей на резбарското и етнографското изкуство - Трявна
Източник: Stamen Nikolov
От автора: Музеят по резбарското и етнографското изкуство в град Трявна е специализиран, като в него е изложена изключително интересна експозиция, включваща различни дърворезби и иконописи, ръчно дърворезбовани тавани и дори дървени статуйки на всички български владетели.
Съвет: На касата на музея има сувенири, там можете да си сложите печата и марката на 100-те национални туристически обекта.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Телефон:

0677 62 166

N 42 52.045 E 25 29.564
От потребителите:
Рейтинг за Музей на резбарското и етнографското изкуство - Трявна:
5 · 7 гласа
8
Архитектурно-исторически резерват "Боженци"
Източник: haiduk-tourist.blogspot.com
От автора: Боженци е китно селце, закътано в полите на планината, далеч от шумния и забързан град. Там ще се откъснете от света, забравяйки за всичките си проблеми и отдавайки се изцяло на спокойствието и китни възрожденски къщички, сгушени на красиви калдаръмени улички покрай ромолящото поточе. Селото е архитектурно-исторически резерват. Има много автентични кръчмички и няколко къщи за гости.
Съвет: Около селцето има и много екопътеки, които могат да ви отведат дори в Габрово и Трявна.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Цени:

Възрастни – 2 лв.; пенсионери и учащи – 1 лв.

Работно време:

юни – септември: 08.30-19.00 ч. октомври – май: 08.30-17.00 ч.

Уебсайт:
Телефон:

066 80 44 62; 0878 716 290

N 42 52.382 E 25 25.440
От потребителите:
Рейтинг за Архитектурно-исторически резерват "Боженци":
4.7 · 26 гласа
9
Дом на хумора и сатирата
Източник: BulgariaTravel.org
От автора: Домът на хумора и сатирата в Габрово е единствен и неповторим в целия свят. Вътре има няколко експозиции, които ще ви накарат искрено да се смеете така, както никога през живота. Стените са осеяни с вицове и типични габровски анекдоти и карикатури. Има също криви огледала, както и котка, издаваща ненадминати звуци след пускане на монета в нея (това всъщност са и дарения за развитието на музея).
Съвет: Непременно го посетете, ако имате път към Габрово, случайно или нарочно. Няма да съжалявате.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Цени:

Възрастни - 5 лв., Лица над 65 години - 3 лв., Ученици и студенти - 2.50 лв.

Работно време:

зимно (1.XI. - 31.III.) вторник - неделя 9.00 - 18.00 ч. почивен ден - понеделник лятно (1.IV. - 31.X.) 9.00 - 18.00 ч. без почивен ден

Уебсайт:
Телефон:

066807229; 0884029374

N 42 52.776 E 25 19.087
От потребителите:
Рейтинг за Дом на хумора и сатирата:
4.7 · 5 гласа
10
Местност Узана
Източник: hija-uzana.com
От автора: Местността Узана е обявена през 1993 година за Географския център на България. Сложните математически изчисления са направени от Министерството на науките, като се оказва, че това е точно тази местност. Тя се намира на 22км от Габрово и непременно трябва да се посети. Съчетава необикновени растителни и животински видове и девствена природа, която съжителства със съвременни хотелски бази.
Съвет: Печатът на 100-те национални туристически обекта се намира в туристическия информационен център, който работи целогодишно, денонощно и без почивни дни, с една дума - постоянно.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
N 42 45.640 E 25 14.176
От потребителите:
Рейтинг за Местност Узана:
4.8 · 15 гласа
11
Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" - Габрово
Източник: haiduk-tourist.blogspot.com
От автора: Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" е едно уникално местенце, пресъздаващо някогашния облик на добре познатия град Габрово, но разбира се, в доста умален вариант. Комплексът представлява голяма занаятчийска калдаръмена улица, чаршия, на която има много дюкяни и работилници в автентични възрожденски къщи. Покрай улицата минава и алея за разходки. Реката, край която е построен комплекса, пък дава възможност на посетителите да видят и воденичарски съоръжения и дори да усетят разхлаждащите пръски на реката.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Цени:

Възрастни: 4.00 лв.; Учащи и пенсионери: 2.00 лв.

Работно време:

Летен сезон: (1 май – 30 септември) от понеделник до неделя 9.00 – 18.00 ч. Зимен сезон: (1 октомври – 30 април) от понеделник до неделя 9.00 – 16.30 ч.

Уебсайт:
Телефон:

066810580

N 42 48.212 E 25 20.954
От потребителите:
Рейтинг за Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" - Габрово:
4.8 · 84 гласа
Заключение: Всяка екскурзия идва и си заминава. Но спомените за нея остават завинаги. Когато се върнете, задължително гордо се похвалете, че сте били на тези места, за да могат и приятелите ви да отидат и да се заредят и обогатят като вас! Приятна екскурзия! :)