Най-интересното от Пловдив за три дни

4
Продължителност
3 дни
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен, Зима
Етикети:
  • Градски
  • Култура
  • Исторически
  • За двойки
  • За компания
  • За уикенда
Пловдив е любим град на хиляди българи - не само такива, които живеят в него, но и други, открили красотата му, макар и виждайки го само веднъж. Пловдив пленява с европейската си атмосфера и приветливост, а всеки, посетил града, няма търпение да се върне отново. Местата, които заслужават да бъдат посетени, са стотици, но ако разполагате с по-ограничено време може да подберете основните, за да оставите другите за следващото си идване.
Виж на картата
1
Площад "Стефан Стамболов" - Пловдив
Източник: Niki Angelov
От автора: Нашият първи ден започва от сърцето на града и любимо място за разходка на пловдивчани - площад "Стефан Стамболов". Той е изграден на територия, на която преди около петдесет години е имало жилищен квартал. Фонтанът с пеликаните е едно от ключовите места там, покрай което винаги се събират купища посетители.
Планирано време: до 1 час
N 42 08.645 E 24 44.948
От потребителите:
Рейтинг за Площад "Стефан Стамболов" - Пловдив:
5 · 1 глас
2
Водната каскада на стълбите на "Каменица" - Пловдив
От автора: Тръгвайки по пешеходната зона и минавайки около десетки магазини и заведения, ще стигнете до водната каскада, която в последните години се превърна в топ място за снимки. Освен че ще се полюбувате на водата и аранжировката по съоръжението, ще може и да си направите цветни и весели фотоси с различните надписи, които се излагат тук.
Планирано време: до 1 час
N 42 08.729 E 24 44.922
От потребителите:
Рейтинг за Водната каскада на стълбите на "Каменица" - Пловдив:
4.2 · 1 глас
3
Паметникът на Мильо Лудия - Пловдив
От автора: Тук, поседнал до водната каскада, ще намерите един вечен посетител, с който много хора искат да се щракнат. Това е известният бохем Мильо Лудия, помнен от местните само с добро, усмивка и интелигентност. За него се носят няколко легенди, една от които разказва, че е полудял от многото четене и езици, които е владеел.
Планирано време: до 1 час
N 42 08.737 E 24 44.938
От потребителите:
Рейтинг за Паметникът на Мильо Лудия - Пловдив:
5 · 8 гласа
4
Сахат тепе - Пловдив
Източник: Владимир Станчев
От автора: Ако продължите нагоре по стълбите на водната каскада, ще стигнете до Сахат тепе - едно от тепетата на Пловдив. Именно тук е разположена една от най-старите часовникови кули в Източна Европа, а от там идва и турското име на мястото. Официалното българско име е Данов хълм, в чест на българския възрожденец Христо Данов. Тук освен приятната разходка ще може да се полюбувате и на гледката от високо.
Планирано време: до 1 час
N 42 08.778 E 24 44.782
От потребителите:
Рейтинг за Сахат тепе - Пловдив:
4.7 · 2 гласа
5
Римски стадион - Пловдив
Източник: Опознай.bg
От автора: Слизаме от Сахат тепе и продължаваме разходката си по красивия затворен център, с всички цветни и поддържани сгради. Стигаме до площад Джумаята, където се помещава Римският стадион, обявен през 1995г за национална културна ценност. Приблизителната дължина е около 240м, а широчина - около 50. Смята се, че в древността по време на гладиаторските битки, този стадион е побирал около 30 хиляди зрители. В момента е видима малка част от северната дъга с 13 реда за сядане, както и част от пистата.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
N 42 08.860 E 24 44.883
От потребителите:
Рейтинг за Римски стадион - Пловдив:
5 · 4 гласа
6
Част от крепостната система на Филипопол - Пловдив
Източник: haiduk-tourist.blogspot.com
От автора: Точно до Римския стадион може да видите руини от крепостната система на Филипопол. Някога цялата стена е имала за цел да защити новите римски квартали. Според проучвания тя е изградена през 172г. На пръв поглед изглежда като нещо обикновено, но всъщност историята й е доста дълга и си заслужава спирането тук.
Планирано време: до 1 час
N 42 08.880 E 24 44.866
От потребителите:
Рейтинг за Част от крепостната система на Филипопол - Пловдив:
4.8 · 1 глас
7
Джумая джамия - Пловдив
Източник: bulgariatravel.org
От автора: На същия площад е разположена и едноименната сграда - Джумая джамия. Това е главният мюсюлмански храм в Пловдив и една от най-старите османски сгради на Балканите.
След завладяването на града от османските войски, джамията е построена на мястото на църквата "Св. Петка Търновска", с внушителните девет купола.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Уебсайт:
N 42 08.865 E 24 44.887
От потребителите:
Рейтинг за Джумая джамия - Пловдив:
4.6 · 1 глас
8
Квартал "Капана" - Пловдив
Източник: Стоян Стоянов / Пловдив в снимки
От автора: Едно от най-колоритните и привличащи млади хора места в Пловдив, е квартал Капана. Само на няколко минути от площад Джумаята, това известно място ще ви омае с цветовете и интересните си витрини. Популярен като средище на занаятите, Капана ще ви впечатли с оригиналността и автентичността си. Тук всяка година се провеждат фестивали и други събития.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 42 08.995 E 24 44.896
От потребителите:
Рейтинг за Квартал "Капана" - Пловдив:
4.8 · 3 гласа
9
Цар-Симеонова градина - Пловдив
Източник: Стоян Стоянов
От автора: Решаваме да прекараме малкия остатък от деня в Цар-Симеоновата градина - притегателно място за почивка и бягство от шума. Паркът е голям и поддържан, а на човек му се иска навсякъде да поседне и да погледа.
Самата градина е по идея и проект на швейцареца Люсиен Шевалас, а на територията й ще срещнете множество паметници.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 42 08.556 E 24 44.909
От потребителите:
Рейтинг за Цар-Симеонова градина - Пловдив:
5 · 7 гласа
10
Фонтанът "Деметра" - Пловдив
Източник: Таня Даймянова
От автора: Реставриран преди две години, в Цар-Симеоновата градина ще видите фонтанът на богинята на плодородието Деметра, направен от италианския скулптор Арнолдо Дзоке. Приказно осветен, той е като магическо кътче в тъмните часове за посетителите на парка. Тук прекарваме известно време и тръгваме към друга от атракциите в градината.
Планирано време: до 1 час
N 42 08.524 E 24 44.922
От потребителите:
Рейтинг за Фонтанът "Деметра" - Пловдив:
5 · 1 глас
11
"Пеещите фонтани" - Пловдив
Източник: Стоян Стоянов / facebook
От автора: Стигаме до обновените Пеещи фонтани, които ще бъдат наша последна спирка за този ден. Уморени от пълноценната разходка се спираме, за да погледаме танците им и да напълним очи и душа със всички светлини, които ни предлагат. Водното съоръжение е разположено на около 6 дка площ, а височината, която достигат водните струи по време на спектаклите, е около 20 метра. Изморени, но предоволни, се прибираме, за да си починем за следващия ден.
Планирано време: до 1 час
N 42 08.428 E 24 44.747
От потребителите:
Рейтинг за "Пеещите фонтани" - Пловдив:
4.6 · 10 гласа
12
Архитектурно-исторически резерват Стария град – Пловдив
Източник: bulgariatravel.org
От автора: Нашата събота започва в Стария град - емблематична част от любимия Пловдив и задължително място за посещение. Комплексът е пълен с исторически забележителности и тук планираме да прекараме почти целия ден. Атмосферата е невероятна - освен, че се намираме на едно от естествените възвишения, имаме възможността да се любуваме на множеството различни и цветни къщи, коя от коя по-интересна.
Планирано време: от 4 до 8 часа
От Опознай.bg:
N 42 08.990 E 24 45.167
От потребителите:
Рейтинг за Архитектурно-исторически резерват Стария град – Пловдив:
4.8 · 7 гласа
13
Античен театър - Пловдив
Източник: Klearchos Kapoutsis
От автора: Започваме обиколката с посещение на Античния театър. Той е един от най-значимите за времето на Римската империя и един от най-добре запазените антични театри в света. Освен за театрални представления, в миналото се е използвал и за гладиаторски битки.
Зрителните места са разположени обграждайки сцената и са събирали около 6000 зрителя. В днешно време театърът е сцена за различни музикални и театрални събития.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Адрес:

ул. "Цар Ивайло" 4

Цени:

Ден за безплатно посещение: всеки първи четвъртък от месеца – за ученици и пенсионери

Работно време:

Лятно работно време (април-октомври): 9:00 - 18:00 ч. Зимно работно време (ноември-март): 9:00 - 17:30 ч.

Уебсайт:
Телефон:

032 621 040

N 42 08.811 E 24 45.066
От потребителите:
Рейтинг за Античен театър - Пловдив:
4.7 · 76 гласа
14
Къща "Ламартин" - Пловдив
Източник: JERRYE AND ROY KLOTZ MD
От автора: По време на разходката ни ще попаднем на много интересни постройки с дълга история, но на най-впечатляващите ще отделим повече време. Първа от тях е къща "Ламартин" - построена е от богатия търговец Георги Мавриди. Името й идва от виден френски политик - Алфонс дьо Ламартин, който е отсядал в нея за няколко дни.
Планирано време: до 1 час
N 42 08.838 E 24 45.157
От потребителите:
Рейтинг за Къща "Ламартин" - Пловдив:
5 · 1 глас
15
Паметник на Цанко Лавренов - Пловдив
От автора: Стигаме и до паметника на Цанко Лавренов - български художник и инициатор на битката за спасяването на старинната част на Пловдив. Без съмнение сте виждали доста снимки от тук, така че не пропускайте вие също да си направите поне една. Зад паметника ще видите библиотеката на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.
Планирано време: до 1 час
N 42 08.901 E 24 45.082
От потребителите:
Рейтинг за Паметник на Цанко Лавренов - Пловдив:
5 · 1 глас
16
Къща на Георги Данчов - Зографина - Пловдив
От автора: Друга от забележителните къщи в тази част на Пловдив е къщата на Георги Данчов - Зографина. Тя е пример за традиционна несиметрична пловдивска къща с дърворезбован таван и в нея е живял видният български художник, фотограф и революционер Георги Данчов. Проектът по реставрацията й е финансиран от германското Федерално министерство.
Планирано време: до 1 час
N 42 08.951 E 24 45.218
17
Къща "Клианти" - Пловдив
От автора: Къща "Клианти" е една от най-старите запазени възрожденски къщи. Тя е връх в развитието на архитектурата и декоративното изкуство в Стария Пловдив. Първоначално е била жилищна сграда на Георги Клианти и наследниците му, но в момента е общинска собственост. Накъдето и да се обърнем очите ни попадат върху нещо интересно, цветно и автентично.
Планирано време: до 1 час
N 42 08.973 E 24 45.104
18
Балабановата къща - Пловдив
Източник: oldplovdiv.com
От автора: Друга от най-впечатляващите къщи в Стария град е Балабановата къща - симетрична, с две взаимно перпендикулярни оси. През годините е имала трима собственици, последният от които е бил търговецът Лука Балабанов, на когото е кръстена. Площта е 546кв.м, което я прави може би най-голямата къща от този тип в Стария Пловдив.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Адрес:

ул. "Константин Стоилов" 57

Уебсайт:
N 42 09.012 E 24 45.092
От потребителите:
Рейтинг за Балабановата къща - Пловдив:
5 · 2 гласа
19
Къща на Артин Гидиков - Пловдив
Източник: haiduk-tourist.blogspot.com
От автора: Последната къща от този тип, при която се спираме, е къщата на Артин Гидиков. Той е бил възрожденски търговец, много уважаван от местните и от турците. Сградата е построена през 1848г като част от Архитектурно-историческия резерват Стар Пловдив. Изгубени сякаш в лабиринт от красота, продължаваме нататък.
Планирано време: до 1 час
N 42 09.043 E 24 45.057
20
Хисар капия - Пловдив
Източник: Juan Antonio F. Segal
От автора: Със сигурност, гледайки снимки от Стария Пловдив, сте попадали на точно тази порта - Хисар Капия, около която през вековете се е изградил архитектурно-исторически ансамбъл. По време на Възраждането и след това е претърпяла няколко реставрации, за да се запази. Портата съществува от дълбока древност, а основите й датират от Римската епоха.
Слагаме край на днешната обиколка с вечеря в ресторант на центъра и подреждаме маршрута за неделя.
Планирано време: до 1 час
N 42 08.988 E 24 45.207
От потребителите:
Рейтинг за Хисар капия - Пловдив:
5 · 6 гласа
21
Бунарджик - Пловдив
Източник: Стоян Стоянов / facebook
От автора: След всичко видяно и посетено през последните два дни, истинско удоволствие е да му се насладим и от високо с гледката, която се разкрива от Бунарджик - едно от тепетата на Пловдив. Мястото е познато повече като Альоша и е едно от най-романтичните, където човек да поседне и да погледа красотата на града.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 42 08.655 E 24 44.248
От потребителите:
Рейтинг за Бунарджик - Пловдив:
5 · 1 глас
22
Паметник на Съветската армия Пловдив
От автора: На самия хълм, висок 108 метра, е издигнат паметник на Съветската армия, отново познат като Альоша. Височината му е 10,5 метра и е открит през 1957г. Oт площадката на паметника "Альоша" може да се види не само Пловдив във всички посоки, но и голяма част от тракийското поле. Красотата е еднаква както денем, така и вечер, когато светлините на Пловдив са в краката ви.
Планирано време: до 1 час
N 42 08.676 E 24 44.264
23
Гребна база - Пловдив
Източник: Стоян Стоянов / Пловдив в снимки
От автора: Нашият Пловдивски уикенд ще приключи с разходка около Гребния канал в града. Той е дълъг повече от 2 километра, а ширината му е около 120м. Най-голяма на Балканите, тази база е страхотно място за разходка - предлага множество алеи, удобни за каране на велосипед и ролери. Тук отдъхваме за последно и се наслаждаваме на спокойствието и тишината. След това поемаме към вкъщи.
Планирано време: от 2 до 4 часа
N 42 08.813 E 24 42.851
От потребителите:
Рейтинг за Гребна база - Пловдив:
5 · 8 гласа
Заключение: Пловдив е голям и красив, а с всяко следващо посещение ще откривате нови и нови места, които заслужават вашето внимание. Но ви трябва точно веднъж да отидете, за да поискате да се върнете пак.