Уникалната видинска крепост "Калето" - Видин

5
Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен, Зима
Етикети:
  • Планина
  • Градски
  • Култура
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
Определено във Видин има какво да се види, но целта на това кратко пътешествие е да се докоснете до многовековната история на крепостта "Калето". Пътешествието ще бъде из видинската крепост, нейните порти и нейните крепостни стени. Видинската крепост се слави с това, че никога не е превземана със сила. Може отчасти да видите уникалността на крепостта, чрез запазените северни части - стена и ров. В България няма такава уникална крепост като видинското "Кале". Тази крепостна система "Калето" е изградена по проект на френски и полски инженери на турска служба. Крепостта е била обсаждана безуспешно през Руско-турската война (1877-1878), Сръбско-българската война (1885г) и за последно през Междусъюзническата война (1912-1913г).
Почти цялото ни пътешествие ще премине през градските паркове - Крайдунавската градина и парк "Рова". Паркове, които са пълни с пейки за почивка.
Виж на картата
1
"Калето" - Видин
Източник: spqr753.blogspot.bg
От автора: Когато говорим за видинската крепост "Калето", не бива да я бъркаме с крепостта "Баба Вида". Видинската крепост, позната като Калето, включва в себе си всичките градски порти, останалите стени, също така и крепостта "Баба Вида". Крепостта "Калето" е средновековна градска крепост за защита на Видин, на неговия гарнизон и на замъка-цитадела на видинския владетел или управител. Построена е през 1735г по проект на австрийски инженер. Крепостният комплекс се състои от каменни крепостни стени, каменни порти и ров с вода. В момента са запазени почти всички порти (без две порти), част от северната стена с прилежащия ров и стените откъм река Дунав.
Планирано време: до 1 час
N 43 59.661 E 22 53.248
От потребителите:
Рейтинг за "Калето" - Видин:
5 · 0 гласа
2
Крепостта "Баба Вида"
Източник: Klearchos Kapoutsis
От автора: Като за начало на краткото пътешествие ще започнем от крепостта "Баба Вида". Тя е единствената изцяло запазена крепост на територията на България. Първоначално на нейно място е имало римски наблюдателен пункт, след това е започнало да се изгражда крепостта. Тя се е използвала за жилище на местните владетели.
Съвет: Близко до крепостта има безплатен паркинг.
Цените за вход:
Възрастни - 4лв; учащи - 2лв; Беседа - 20.00лв.

Работно Време:
Летен сезон:
Понеделник-Петък: 08:30-17:00ч
Събота-Неделя: 09:30-17:30ч

Зимен сезон:
Понеделник-Петък: 08:30-16:30ч
Събота-Неделя: 10:00-16:30ч
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Цени:

Възрастни - 4 лв.; учащи - 2 лв.; Беседа - 20 лв.

Работно време:

Лятно работно време: 8.30 – 19.00 ч. събота, неделя: 9.30 – 19.00 ч. Зимно работно време: 8.30 - 16.30 ч. събота, неделя: 10.00 – 16.30 ч.

Телефон:

094 601 705

N 43 59.586 E 22 53.202
От потребителите:
Рейтинг за Крепостта "Баба Вида":
4.8 · 24 гласа
3
Крепостна порта Топ капия - Видин
Източник: spqr753.blogspot.bg
От автора: Непосредствено до "Баба Вида" откъм река Дунав е портата "Топ капия". "Топ капия" се е наричала така, защото тук са минавали само турските войски. Военното пристанище е било разположено там. На тази капия е бил разположен следният надпис - Видин, 1718 (1719) година.
"Според заповедта на великия първенец на вселената, султан Ахмед, оградите се предават на великия Мустафа паша /началник на видинския гарнизон/. Покрай Дунава неприятелите образуваха /от страх/ на името ти такава стена, която може да се нарече яка хайберска стена, ако не, то Александрова стена. Зрителите [които гледат с двете очи], ако искат да попълнят датата, нека сметнат следния стих: "Тази крепост и този форт са много красиви".
Съвет: Лятно време през портата се достига до градският плаж.
Планирано време: до 1 час
N 43 59.541 E 22 53.194
От потребителите:
Рейтинг за Крепостна порта Топ капия - Видин:
5 · 1 глас
4
Крепостна порта Сарай капия - Видин
Източник: spqr753.blogspot.bg
От автора: За да достигнете до портата "Сарай Капия" е нужно да тръгнете по алеята на градската градина, която върви непосредствено до крепостната стена. Сарай капия е обслужвала намиращият се наблизо сарай на местният паша - Осман Пазвантоглу. Сараят е бил комплекс от постройки, баня, цветна градина в двора, кула, харем.
Съвет: Внимавайте през горещите дни за змии!
Планирано време: до 1 час
N 43 59.414 E 22 53.104
От потребителите:
Рейтинг за Крепостна порта Сарай капия - Видин:
5 · 1 глас
5
Крепостна порта Телеграф капия - Видин
Източник: spqr753.blogspot.bg
От автора: След като излезете от Сарай Капия, заобиколете високият паметник и продължете по алеята към центъра. Следващата порта е Телеграф Капия -
нарича се "Телеграф капия", защото до нея се е намирал турския телеграф. Тя е била основната капия от към река Дунав. Служела е и за митница, защото до нея е било разположено градското пристанище.
Планирано време: до 1 час
N 43 59.282 E 22 52.958
От потребителите:
Рейтинг за Крепостна порта Телеграф капия - Видин:
5 · 0 гласа
6
Стамбол Капия - Видин
Източник: svetimesta.com
От автора: За да стигнете до "Стамбол Капия", продължете по градската градина до паркинга на Хотел "Бонония". От паркинга на хотела започва парк "Рова", парка е разположен на мястото на заринатият ров на крепостта "Калето". Първата порта е "Стамбол капия". Тя е била главният вход към крепостта. Съоръжена е с бойници, складове за боеприпаси, караулни помещения. През тази капия е минавал пътят за Цариград Капията е напълно запазена, дори все още съществуват тежките букови врати обковани с желязо.
Планирано време: до 1 час
N 43 59.201 E 22 52.689
От потребителите:
Рейтинг за Стамбол Капия - Видин:
5 · 0 гласа
7
Крепостна порта Пазар капия - Видин
Източник: spqr753.blogspot.bg
От автора: След "Стамбол Капия", продължете по парк "Рова" и след около 500 метра ще стигнете до следващата порта - "Пазар (Лонджа) капия". Името на портата не е случайно, наблизо се е намирал и все още се намира видинският пазар. Има и надпис на самата капия - Видин, 1704 година.
Владеещият безброй изкуства Мустафа ага станал славен архитект на тая област. Той бил изкусен в геометрията. Способността и усърдието, което той проявил в това свое дело, му спечелило име. Неговият план бил дело на голяма опитност.
Планирано време: до 1 час
N 43 59.498 E 22 52.630
8
Крепостна порта Еничар капия - Видин
Източник: spqr753.blogspot.bg
От автора: За да видите следващата порта, продължете по алеята на парка и ще достигнете предпоследната порта на видинската крепост - "Еничар капия". До тази порта се е намирала казармата на еничарите. Също така се е използвала за извозване на отпадъците от "Калето", от което идва и второто и наименование - "Боклук Капия".
Планирано време: до 1 час
N 43 59.699 E 22 52.739
9
Табия капия - Видин
Източник: spqr753.blogspot.bg
От автора: Във Видин има още една порта - "Табия Капия", но тя няма нищо общо с крепостта "Калето". Тя се намира южно от крепостта "Калето" при входа от София, където завършва земният вал на р. Дунав. Табията е на площ от 12 дка и е изградена от камък. Тя наподобява на бастионите на крепостта. Днес Табията функционира като колодрум.
Планирано време: до 1 час
N 43 58.603 E 22 52.275
От потребителите:
Рейтинг за Табия капия - Видин:
5 · 0 гласа
Заключение: Има още една порта, която все още не е добавена в обектите тук - "Флорентин капия". За съжаление тя не е запазена. За да стигнете до мястото, където е била, продължете след "Еничар капия". Това е северната част на крепостта, която е напълно запазена. Може да видите каква е била стената и ровът, който е опасвал крепостта "Калето". Ровът е широк 18м и дълбок 5–6м. Също така са напълно запазени и стените откъм река Дунав. Стените по реката са двойни, за да се пуска вода между тях.
Надявам се, че спомогнах да се докоснете до уникалността на Видин.