Да преоткрием Созопол - остров "Св. Иван"

Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято
Етикети:
  • Море
  • Градски
  • Култура
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
Днес островите Свети Иван и Свети Петър са част от природен резерват. Тук гнездят над 70 вида птици, повечето от които са включени в Червената книга на България.
Виж на картата
1
Остров "Свети Иван" - Созопол
От автора: Остров "Свети Иван" е по-големият от двата острова, разположени на няколко километра северно от Созопол в Бургаския залив. С площ от 0.66 км²., "Свети Иван" е най-големият от петте български острова на Черно море. Той е кръстен на Св. Иван Рилски и има богата история. В непосредствена близост е разположен и по-малкият остров "Свети Петър". В древността двата острова са били свързани с част от древногръцкия град Аполония. На южния бряг на острова е открит голям култов комплекс, датиращ от IV век пр.н.е. Като трофей на победа, в Рим била поставена високата 13,2м. бронзова статуя на гръцкия бог Аполон.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 42 26.319 E 27 41.495
От потребителите:
Рейтинг за Остров "Свети Иван" - Созопол:
5 · 1 глас
2
Созополски манастир "Свети Йоан Продром" - Созопол
Източник: svetimesta.com
От автора: Манастир "Свети Йоан Продром" е разположен на остров "Св. Иван" край Созопол. В края на IV, началото на V век, върху руините на тракийско светилище е построена базиликата "Св.Богородица Калеоса". Напълно разрушена през 9 век, базиликата е възстановена, за да се превърне във важно книжовно средище, още от Х век. През 2010г., при археологически разкопки в олтарната част на раннохристиянската базилика е открит реликварий с мощите на Свети Йоан Кръстител.
Планирано време: до 1 час
N 42 26.219 E 27 41.542
3
Остров "Свети Петър"
От автора: "Свети Петър" е малък български остров в Черно море с площ от 0,025 км². и височина 9м. над морското равнище. Намира се в Бургаския залив, в близост до островите "Св. Иван" и "Св. Кирил". На изток от "Св. Петър" имало и два малки острова, или големи скали, известни като "Милош" и "Гата". Археолозите са открили тук руините на параклис от възрожденското българско наследство, както и следи от древна керамика. На остров "Свети Петър" е и най-голямата колония от сребърни чайки в България. Затова се нарича и "Островът на птиците".
Планирано време: до 1 час
N 42 26.310 E 27 41.910