Екопътека "Св Неделя" - Златоград

Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен
Етикети:
  • Планина
  • Градски
  • Култура
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
Екопътека "Св Неделя" - Златоград е с дължина 12 км, а преходът й отнема около 3 часа.
Началото на маршрута е Воденицата в Златоград.
Виж на картата
1
Екопътека "Св Неделя" - Златоград
Източник: www.rodopite.smolyandnes.com
От автора: Отправна точка за екопътека "Св Неделя" е Тепавицата в Златоград, а крайна - връх "Св. Неделя", висок 865м. Пътеката е обозначена със синя маркировка и дървени табели. По маршрута се минава през чешма с място за отдих, Вила Бошнаков, Бункер (защитено съоръжение), "Тъмната гора", втора чешма с място за бивак, място с панорамен изглед, отклонение за село Старцево и местността "Белото камене" (най-голямото по българските земи тракийско светилище на Бога Слънце), брезова горичка, пресичане на пътя за село Пресока – вили "Белотекс" и "ДАП".
Планирано време: от 2 до 4 часа
N 41 23.250 E 25 05.178
От потребителите:
Рейтинг за Екопътека "Св Неделя" - Златоград:
4 · 1 глас
2
Етнографски ареален комплекс "Златоград"
Източник: eac-zlatograd.com
От автора: Златоград е разположен в област Смолян и е най-южният град на България. Основната атракция на града е етнографският комплекс Златоград с къщи с традиционна архитектура. Това е единственият етнографски комплекс от този род в България, който е частна собственост. Комплексът представя традиционни народни занаяти в региона, всички работилници функционират - можете да наблюдавате работата на занаятчиите и да си купите стоки, направени на място.

В Златоград е запазена сграда на взаимното училище, построена през 1852г, в което по-големите ученици преподават на по-малките. В сградата се помещава музей на историята на образованието. В близост до града има множество туристически маршрути, велосипедни алеи.

Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Цени:

За културно-историческите обекти: възрастни - 2лв, учащи - 1лв.

Работно време:

За културно-историческите обекти: летен сезон: 09:00 - 19:00; зимeн сезон: 08:00 - 18:00ч

Уебсайт:
N 41 23.250 E 25 05.178
От потребителите:
Рейтинг за Етнографски ареален комплекс "Златоград":
4.9 · 24 гласа
3
Връх "Света Неделя"
Източник: haiduk-tourist.blogspot.com
От автора: Връх Света Неделя в Родопите е крайна точка на екопътеката със същото име. Разположен е на около 10 км северозападно от Златоград. Височината на върха е 865м и от него се разкрива красива гледка към крепостта Устра над град Джебел, планинският масив Алада над град Неделино, връх Св. Илия между град Неделино и село Падина, връх Каракулас над Загражден и др. При ясно време може да се види и Бяло море. На върха се намира кладенец, който според легендите е изкопан от бранещите родопчански четници, обсадени от турските поробители.


Планирано време: до 1 час
N 41 25.688 E 25 04.215
От потребителите:
Рейтинг за Връх "Света Неделя":
4.3 · 1 глас