При скалното стадо

Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен, Зима
Етикети:
  • Планина
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
На 9 километра от град Сливен се намира язовир Асеновец, който снабдява с питейна вода града. Съвсем близо до него е и скалното стадо. Това са мистериозни животински глави издялани във варовиков камък.
Виж на картата
1
Паметник "Трите Беленки" - Сливен
От автора: Паметник "Трите Беленки" се намира в кв. "Комлука", по пътя за село Бяла и прохода "Вратник". Това е символ на независимия дух на сливенските работнички. По онова време са експлоатирали детския и женския труд по 16, дори 18 часа на ден.В началото на 1898г за пръв път се организират работници с различни професии на териториален принцип - тъкачи, обущари и шивачи от Сливен, като образуват общо работническо дружество "Съзнание" с цел защита и взаимно подпомагане на работниците. Първата голяма обща стачка на българския фабричен пролетариат избухва през 1896 г. в Сливен. Тя е в знак на протест срещу системното намаляване на работните заплати в текстилните фабрики. Започва на 10 май в едно предприятие, а от 25 май прераства в Обща стачка на текстилните работници в града. Участват над 700 работници, но не постигат целите си, поради липса на създадени профсъюзни организации.
Планирано време: до 1 час
N 42 41.010 E 26 18.044
2
Язовир "Асеновец"
От автора: Разположен е в долината на Асеновска река на 9 км. от град Сливен, в началото на тесен скалист пролом, след смесване на Асеновска река и Магарешка река. Теренът в района на хидровъзела има планински характер с много стръмни брегове. В створа на стената скатовете са стръмни, скалисти и на места с почти отвесни откоси. За пълнене на водохранилището е изградена вододовеждаща деривация "Амза дере" за 1160 л/сек, включваща три водохващания на водите на Беленска река над мина "Качулка".
Съвет: Много красив е преливника на язовира през пролетта. Тогава прилича на голям водопад. А през зимата, преливника е замръзнал и е с най-различни причудливи форми.
Планирано време: до 1 час
N 42 43.554 E 26 15.127
3
"Скалното стадо" - Сливен
От автора: Мистериозната археологическа находка, наречена "Скалното стадо", се състои от животински глави, издялани в скали в близост до Сливен. Повечето от главите наподобяват тези на добитък, но има и барелефи, на които са изобразени диви и водни животни. Всички глави образуват един общ скулптурен полукръг, но не всички фигури са направени в един и същи стил.
Планирано време: до 1 час
N 42 43.049 E 26 15.582
От потребителите:
Рейтинг за "Скалното стадо" - Сливен:
5 · 1 глас