До археологическия паметник - манастирът "Св. Спас"

Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен, Зима
Етикети:
  • Планина
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
Местността "Селището" се намира на два километра северно от град Сливен. Тук е Тодоровото аязмо, любимо място за отдих на сливналии, храм "Свети великомъченик Теодор Тирон" и археологическия паметник - манастирът "Св. Спас", един от 24-те манастира на Сливенската малка Света гора. Това е една приятна разходка сред природата, подходяща за всички възрасти и през всички сезони.
Виж на картата
1
Местност "Селището" - Сливен
От автора: Местност "Селището" се намира на север от град Сливен, около водослива на реките Асеновска и Манастирска. Обхваща части от върховете Бармук и Гаговец. Живописно място с китни овощни градини, които са особено красиви през пролетта, гори от бял и черен бор, летен дъб, по поляните с разнообразни тревни видове, а наоколо по склоновете на трите върха, накацали многобройни вили.
Планирано време: до 1 час
N 42 42.183 E 26 19.232
2
Тодоровото аязмо - Сливен
От автора: "Свети Тодоровото аязмо" е извор в боровата гора над Сливен, в местността "Селището". Намира се вляво от Манастирска река, по пътеката за Марино градище. Аязмото и новопостроената църква до него "Свети великомъченик Теодор Тирон" е притегателно място за сливналии и гости на града. За тези, които са решили разходката да е до манастира "Свети Спас", това е малко отклонение вдясно от пътя.
Планирано време: до 1 час
N 42 42.379 E 26 19.212
3
Храм "Свети великомъченик Теодор Тирон" - Сливен
От автора: Едно от големите духовни, просветни и християнски средища през Средновековна България е известната Сливенска Света гора. Историкът на град Сливен - д-р Симеон Табаков пише, че броят на манастирите е бил 24. Един от тях е бил и манастирът "Св. Теодор Тирон" в местността "Селището", известен днес като Тодоровото аязмо. Храм "Свети великомъченик Теодор Тирон" е осветен на 1 юли 2017 година.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Адрес:

местност Тодоровото аязмо

N 42 43.494 E 26 17.685
4
Останки от Манастир "Свети Спас" - Сливен
От автора: Средновековен укрепен манастир "Свети Спас" се намира на около 4 километра северно от град Сливен, в местността "Селището", по горното течение на река Манастирска. Той е един от 24-те манастира на Сливенската малка Света гора. Представлява малка крепост, оградена с висока каменна стена, върху площ от около 1.5 декара. И днес това място, обвито в мистичност и святост, привлича много сливналии и туристи с покоя, красотата и духовната си магия..
Планирано време: от 2 до 4 часа
N 42 42.050 E 26 19.356