При вековният Чинар

Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен
Етикети:
  • Градски
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
Разходка в парк "Бедечка" в Стара Загора е едно прекрасно изживяване. Тук може да се насладите на красотата на езерото, на прохладата от многобройните дървета и най-вече на "Старият чинар". Ако желаете край него може да си направите пикник. Има обособени места за това.
Виж на картата
1
Парк "Бедечка" - Стара Загора
Източник: tour.starazagora.bg
От автора: Паркът заема площ от 1060 декара, залесен е от 1958 г. През парка протича река Бедечка, дълга 34 км., ляв приток на река Съзлийка. В парка се намира и изкуственото езеро "Загорка", кръстено на намиращата се в непосредствена близост пивоварна "Загорка". В парка има над 2700 дървета. В него се намира "Старият чинар", на възраст около 500 години, обявен за природна забележителност.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 42 26.714 E 25 38.137
От потребителите:
Рейтинг за Парк "Бедечка" - Стара Загора:
5 · 4 гласа
2
Езеро Загорка - Стара Загора
От автора: Загорка е изкуствено езеро, разположено в парк "Бедечка" в североизточната част на Стара Загора. Езерото се захранва от водите на река Бедечка. Кръстено е на намиращата се в непосредствена близост пивоварна "Загорка". В дървени къщички, разположени във водата, живеят и се размножават диви патици и други водолюбиви птици. Езерото се зарибява ежегодно. В него се провеждат състезания по спортен риболов.
Планирано време: до 1 час
N 42 26.666 E 25 38.223
От потребителите:
Рейтинг за Езеро Загорка - Стара Загора:
4.6 · 0 гласа
3
Вековен чинар - Стара Загора
От автора: "Старият чинар" се намира в парк "Бедечка" - Стара Загора. По преценка на специалисти, дървото е над 500-годишно. Като дървесен широколистен вид представлява източен чинар Платанус ориенталис, с диаметър в основата 3,5 м. и обиколка 11 м., а височината му е 17 м. Има мощно развита корона и светло-зелена кора на стъблото и скелетните клони. Листата са едри, длановидни и разположени на дълги дръжки. Има уникално красиви десет скелетни клона, повити като орнаменти. Два от тях са подпрени с метални конструкции, за да не се счупят от тежестта си.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 42 26.715 E 25 38.142
От потребителите:
Рейтинг за Вековен чинар - Стара Загора:
5 · 0 гласа
4
Източен некропол на Августа Траяна - Стара Загора
От автора: Това са находки от открития източен Некропол на Античния град Августа Траяна в района на парк "Бедечка" в Стара Загора. Погребенията на това място са извършвани от началото до края на трети век от новата ера. В единия от саркофазите ясно личат останките на седем черепа, като само един от скелетите е цялостно запазен. Открити са монети, три костени фиби, златна и стъклени висулки, желязно ножче. Най-вероятно става въпрос за фамилни гробници.
Планирано време: до 1 час
N 42 26.066 E 25 38.182
От потребителите:
Рейтинг за Източен некропол на Августа Траяна - Стара Загора:
4 · 0 гласа