Да докоснеш златната рибка

Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен, Зима
Етикети:
  • Море
  • Градски
  • Култура
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
Това е разходка в централната част на Варна, която ще ви отведе до рибаря и златната рибка. Рибката е на път да се превърне в популярен културен фетиш, чието докосване има магическа сила да сбъдва желания, подобно на скулптурата на Жулиета във Верона. Докоснете я и вие, но не забравяйте - само три желания!
Виж на картата
1
Катедрален храм "Свето Успение Богородично" - Варна
Източник: bulgariatravel.org
От автора: Катедралата на Варна е един от символите на града. Намира се на площад "Св. Св. Кирил и Методий" в центъра на Варна. Първият камък при изграждането на храма положил княз Александър І Батенберг през 1880 г. След водосвета князът помилвал всички затворници от Варненския затвор, на които им оставали три месеца до края на присъдата. Избраното име "Успение Пресвятия Богородици", било в памет на всерусийската императрица Мария Александровна, българска благодетелка и леля на княза.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Работно време:

Понеделник-Неделя: 08:00-18:00ч

Уебсайт:
Телефон:

052 613 005

N 43 12.317 E 27 54.606
От потребителите:
Рейтинг за Катедрален храм "Свето Успение Богородично" - Варна:
4.8 · 0 гласа
2
Пиано стълби - Варна
Източник: visit.varna.bg
От автора: Стълбите на централен подлез до катедрала "Свето Успение Богородично" бяха преобразени в огромно пиано. Благодарение на организацията, Варна се нареди до градове като Милано, Сан Франциско и Стокхолм, като основната мисия на инициативата е да спомогне за утвърждаване на града като културно място. Да покаже, че чрез подходящ дизайн и иновация, промяната е достижима. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Варна.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Адрес:

централен подлез до Катедрала "Свето Успение Богородично"

N 43 12.302 E 27 54.557
3
Площад "Независимост" - Варна
От автора: Централният варненски площад носи името "Независимост" от 22 ноември 1908 г. То му е дадено, за да увековечи признаването на Независимостта на българската държава, обявена на варненци, точно на това място от градската управа. На няколко крачки от сградата на общината, в старата поща, княз Александър Батенберг получава известието за Съединението. Днес обновеният площад е пешеходна зона, любимо място за разходка на варненци и гости на града.
Планирано време: до 1 час
N 43 12.241 E 27 54.735
От потребителите:
Рейтинг за Площад "Независимост" - Варна:
5 · 0 гласа
4
Фонтан на пл. "Независимост" - Варна
От автора: Фонтанът се намира на площад "Независимост" и в е централната пешеходна зона на гр. Варна. Най-големият шадраван в града има изцяло нова визия, като съоръжението представя на варненци и гостите на града звукови, светлинни и водни ефекти. Ветромер подава информация за силата на вятъра и въз основа на нея се регулира и височината на водната струя. Той е част от новия облик на площад "Независимост" в града.
Планирано време: до 1 час
N 43 12.229 E 27 54.756
От потребителите:
Рейтинг за Фонтан на пл. "Независимост" - Варна:
4 · 1 глас
5
Варненската "Ютия"
От автора: Това е най-красивата и аристократична сграда на град Варна. Сградата се намира в центъра на града, строена през 1908-1912 г. по проект на арх. Дабко Дабков. Тя се отличава, не само със своята архитектура и стил, а и се извисява над другите сгради край нея. Хотелът е реставриран и до днес е запазил своят стил и аристократично излъчване с история, която е на повече от сто години.
Планирано време: до 1 час
N 43 12.199 E 27 54.759
6
Сградата на Гранд хотел "Лондон" - Варна
От автора: Хотелът е със 100-годишна история и уникален дизайн. Гранд хотел "Лондон" - гр. Варна е построен в периода 1906–1912 г., по проект на архитект Дабко Дабков. Гранд хотел "Лондон" е бил една от най-красивите сгради в града. Неповторимият вид на сградата, запазен и до днес, я нарежда сред признатите европейски архитектурни паметници.
Планирано време: до 1 час
N 43 12.184 E 27 54.786
7
Скулптура рибарят и златната рибка - Варна
От автора: Варна има своя романтичен приказен рибар и вълшебната златна рибка, изваяни майсторски от скулптора проф. Венелин Божидаров, преподавател в катедра "Индустриален дизайн" в ТУ - Варна. Скулптурата е изпълнена като част от програмата на Дирекция "Култура и духовно развитие" на Община Варна за насищане на градското пространство със съвременни произведения на изкуството и знакови монументи, които да оформят своеобразна галерия и музей на открито.
Планирано време: до 1 час
N 43 12.198 E 27 55.011
Заключение: зл