От София до Долна баня с няколко отбивки

5
Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен
Етикети:
  • Планина
  • Култура
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
Еднодневна разходка, с предложение за нощувка и релакс. Архитектурно-исторически, природни и културни обекти, както и топла минерална вода за завършек.
Виж на картата
1
Крепост "Стенос"
Източник: Катя Георгиева
От автора: Крепостта "Стенос" в прохода "Траянови врата" се намира на около 15 км. от Костенец, в близост до АМ "Тракия". Крепостта е уникална по своята конструкция. Разположена е на стария римски път "Via Militaris". Проходът е бил населен още по време на траките и са били изградени укрепление и пътна станция. Предполага се, че строителството е започнало през II век, по времето на император Траян. Когато българите завладели крепостта и я нарекли "Щипон". На 17 август 986 година, българите, начело с цар Самуил нанасят съкрушително поражение на византийския император Василий II в прохода "Траянови врата", в близост до крепостта. След падането на България под османско владичество, функциите на крепостта като пазител на прохода отпадат, тя е изоставена и започва да се руши. Проучването на крепостта започва през 1985 година. Разкрити са голямата сграда на гарнизона с 6 входа и 3 кули. Двете външни кули са петстенни, което е забележително от архитектурна гледна точка. Намерени са останки от късно-антична керамика, бронзови монети, няколко запазени хромела, 22 долиума за съхранение на брашно и жито. Крепостта "Стенос" е имала подземен тунел около 60 метра, който е водел до подземен извор.
Планирано време: до 1 час
N 42 21.416 E 23 55.346
От потребителите:
Рейтинг за Крепост "Стенос":
3.7 · 10 гласа
2
Костенски водопад - Костенец
Източник: Iliana Teneva
От автора: Костенският водопад е водопад в Рила планина, който се намира по течението на Стара (Костенска) река, на около 3 километра южно от село Костенец (над "Вилна зона Костенец"). Водният пад е с височина около 12 метра. Водопадът е обявен през 1974 г. за природна забележителност.

До водопада може да стигнете лесно, като отправната ви точка е гр. Костенец. Продължавате в посока "Вилна зона Костенец". Малко над нея, пътят стига до малък площад, в края на който е информационната табела за самия водопад.

В близост до водопада има условия за пикник, заведения за хранене и топли минерални извори. Наблизо, при хижа "Гургулица" се намира и друг още по-красив водопад - Скаловитец.
Съвет: Препоръчително е на водопада да се ходи пролетно време и след дъждове.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Уебсайт:
N 42 14.987 E 23 48.395
От потребителите:
Рейтинг за Костенски водопад - Костенец:
4.4 · 16 гласа
3
Ферма за щрауси "Щраусово забавление" - Долна Баня
От автора: Във фермата се отглеждат черни африкански щрауси, наречени така, заради оперението на мъжките индивиди. Фермата разполага с ресторант, в който могат да се консумират щраусови омлети и несравнимия щраусов стек-пържола. Посетителите могат да закупят разнообразни сувенири и дрехи, произведени от щраусови яйца и пера.

Много често посетителите на фермата биват възнаградени с атрактивен "танц на любовта", изпълняван от мъжките щрауси, които много обичат да са в компанията на гостите на "Щраусово забавление".

За специален щраусов обяд или вечеря е необходима предварителна заявка един ден преди посещението. Ферма "Щраусово забавление" се намира на 70 км. от София, на 2 км. от Долна Баня, по пътя за Пчелински Бани и на 12 км. от Боровец. Разположена е на 10 дка. в местността "Панорамата".
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Уебсайт:
Телефон:

0888 557 873, 0895 859 938

N 42 19.706 E 23 47.301
От потребителите:
Рейтинг за Ферма за щрауси "Щраусово забавление" - Долна Баня:
5 · 0 гласа
4
Римска баня - Долна Баня
От автора: Долна Баня е град, разположен в живописната Долнобанска котловина, край десния бряг на река Марица. Мекият планински климат, чистият въздух и наличието на топли минерални извори са превърнали селището в курорт.

На територията на Костенско-Долнобанското корито има четири минерални извора с лековита вода, с построени още в миналото бани за къпане и лечение. Към 1700 год. Хаджи Радослав от Костенец построява две сгради около минералните извори. Едната е била изградена върху римски основи и днес е известна като "Римската баня", другата е запазена като женско отделение на днешната хигиенна баня.
Съвет: За съжаление в обекта не може да се влиза, посещението му е сравнително бързо, тъй като може да се разгледа само отвън.
Планирано време: до 1 час
N 42 18.672 E 23 46.501
5
Балнеолечебен курорт Долна баня
Източник: bg.wikipedia.org
От автора: Долна баня е с богата и вековна история. Кристално чистия въздух, който лъха от Рила планина, мекия климат и най-вече лековитите минерални води са привличали както траки, така и римляни, византийци, славяни, прабългари. Освен с гостоприемните си хора, Долна баня ще ви посрещне със Спа хотели, с открити и закрити басейни и голф игрища.

Голямо богатство на Долна баня са минералните извори. Водата в тях е слабоминерализирана, алкална, радиоактивна. Геотермалният извор е с дебит 17 л/сек., като има неразкрит потенциал. Началната температура е 62-65 °С. Водите са подходящи за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат и посттравматични състояния, дихателната и нервната системи, гинекологични и кожни заболявания, вторични анемии, проблеми с обмяната на веществата, както и за питейно приложение, но само за профилактика на кариес, поради високото съдържание на флуор.

Другият минерален извор е в местността "Бялата вода" на 2.5 км. югозападно от града, с дебит 1 л/сек. и температура 26 °С. Водата в него е хипотермална, слабоминерализирана, сулфатно-натриева, без санитарно-микробиологични признаци на замърсявания. Използва се за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика.
Съвет: Може да завършите деня с нощувка в някой от хотелите със СПА в Долна баня и да почувствате лечебната сила на минералната вода.
Планирано време: от 2 до 4 часа
N 42 18.654 E 23 45.870
Заключение: Приятно пътешествие!