Съчетайте градския дух на Сливен с планинската прохлада за един ден

Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен
Етикети:
  • Планина
  • Градски
  • Култура
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
В гр. Сливен има много забележителни места, които можете да посетите. Предлагам ви да съчетаете част от забележителностите в града с разходка в планината по сравнителен лек и приятен маршрут.
Виж на картата
1
Паметник на войводата Панайот Хитов - Сливен
От автора: Панайот Хитов е български хайдутин, национален революционер и четнически войвода, роден през 1830 г. в град Сливен. Паметникът на прочутия войвода се намира на едноименните булевард и площад в квартал "Ново село". Представя войводата, стиснал пушка и гледащ далеч напред, с ръка на челото, на фона на величествената Стара планина на заден план.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Адрес:

пл. "Панайот Хитов"

N 42 41.240 E 26 19.646
2
Църква "Св.София" - Сливен
Източник: svetimesta.com
От автора: Църквата "Света София" е най–стария храм в града. Намира се в най-стария квартал на Сливен "Ново село". Местно предание разказва, че този храм е построен още от времето на император Юстиниан Велики през 6 век. Църквата е сгушена между къщи, изградени в стар стил. До нея се стига по малка калдаръмена уличка. В близост се намира къщата, в която е живял Панайот Хитов.
Планирано време: до 1 час
N 42 41.243 E 26 19.704
3
Параклис "Св.Велико-мъченик Мина" - Сливен
От автора: Параклисът "Свети Мина" в град Сливен, който през 2014 г. е част от националната кампания "Място в сърцето", вече е възстановен. В рамките на кампанията са поставени нови входни врати, външна източна ограда, възстановена е външната чешма с пейка, ремонтирани са покрива и фасадата на параклиса, както и дворното пространство. Проектът за обновяването на любимото място на жителите на Сливен е на обща стойност 18 000 лева, дарени под формата на финансови средства, строителни материали и доброволен труд.
Планирано време: до 1 час
N 42 41.457 E 26 20.103
4
Крепост "Туида" - Сливен
Източник: haiduk-tourist.blogspot.com
От автора: В крепост "Туида" работи екип от аниматори и екскурзоводи, които ще ви потопят в миналото на обекта чрез похватите на "живата история". Ще се запознаете с бита, културата, занаятите и военното дело на обитателите и. Предлагат се различни услуги, като стрелба с рефлексен лък, обличане на средновековен костюм и снимки.
Планирано време: до 1 час
N 42 41.530 E 26 20.080
От потребителите:
Рейтинг за Крепост "Туида" - Сливен:
4.8 · 0 гласа
5
"Синия вир" - Сливен
От автора: Мястото е изключително зареждащо и прохладно през лятото. Има изградени множество места за пикник и отмора в близост до реката, а на самия вир има масичка с пейка, на която можете да отморите, усещайки пръските от падащата наблизо вода. Пътеката, по която се върви е живописна, добре маркирана и поддържана.
Планирано време: от 2 до 4 часа
N 42 43.341 E 26 19.658