Връх Драгойна и околности

Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен
Етикети:
  • Планина
  • Исторически
  • За двойки
  • За компания
  • За уикенда
Драгойна е планински рид в крайните северозападни части на Източните Родопи, на територията на Област Пловдив. На връх Драгойна е разкрит голям тракийски градски център. Открити са останките на светилище, което е може би прочутият храм на Дионисий. При новите разкопки в местността Хисаря пък засега са разкрити част от стените на голяма християнска църква с останки от дебела вътрешна и външна мазилка, богато украсена със стенописи.
Виж на картата
1
Връх Драгойна
Източник: strannik.bg
От автора: Връх Драгойна се намира близо до град Първомай, между селата Драгойново и Буково и на 60 км от Пловдив. Той е висок около 810 м. и до него се стига по пътека с маркировка. От село Драгойново до върха пътят отнема около 3 часа. На върха е открито тракийско светилище през 2004 година като все още продължават да се разкриват уникални артефакти. На връх Драгойна могат да се видят и други археологически разкопки с голяма значимост.
Планирано време: от 2 до 4 часа
N 41 57.503 E 25 13.563
От потребителите:
Рейтинг за Връх Драгойна:
4 · 0 гласа
2
Раннохристиянска църква в м. "Църквъщето" - Драгойново
От автора: Местността Църквището е разположена в подножието на връх Драгойна край село Драгойново, община Първомай. В местността са открили параклис и пристройка, която все още е частично проучена. Обектът е многопластов, като най-ранни са останките от езическо светилище, посветено основно на Тракийски конник от 3-4 век. В края на 4-ти век светилището е било разрушено. Църквището вероятно е един от ранните християнски манастирски комплекси в Тракия.
Планирано време: до 1 час
N 41 58.897 E 25 14.609
3
Трапецовидни ниши "Кара кая" - Буково
Източник: Иво Митрев / myivoblog.blogspot.bg
От автора: Мегалитно Тракийско светилище "Кара Кая" е разположено при изворите на р. Вищерица в Западните Родопи. Керамичният материал се отнася най-общо към втората половина на І хил. пр. Хр. Скалните изсичания при върха са с кръгла и сърцевидна форма. Забележително е скалното изсичане с форма на конска челюст, както и това с форма на каменна ладия - насочена точно на запад. И двете изсичания представляват своеобразни скални олтари. Северно до естествената скална пирамида била прилепена архитектурна част, днес в руини и напълно унищожена от иманярската инвазия. На брега на р. Вищерица е разположен огромен скален олтар, грубо оформен като риба, както и каменна арка. И двата мегалитни паметника са маркирани с кръгли скални изсичания.
Планирано време: до 1 час
N 41 55.348 E 25 14.147
От потребителите:
Рейтинг за Трапецовидни ниши "Кара кая" - Буково:
5 · 0 гласа