Екопътека "Мадарски конник"

5
Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Лято
Етикети:
  • Планина
  • Култура
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
Екопътека "Мадарския конник" започва от Мадарския конник и стига до крепостта Мадара. Маршрутът е лек и много приятен като преминава през различни забележителности и места с красиви панорамни гледки. Пътеката е маркирана и обозначена с указателни табели.
Виж на картата
1
Екопътека Мадарски конник
От автора: Началото на пътеката е обозначено с табела непосредствено в ляво след стълбите на "Мадарския конник". Пътеката е изцяло маркирана с бяло-червена маркировка. Дължината й е около 4 километра и се изминава за около 1.30-2ч спокоен път пеша. До скалата, наречена Самотницата, ви делят 15 минути, а до началото на каньона още около 10 мин. Има упътващи табели за пещерите Тъмната дупка и Дядодимовата пещера. Пътеката води към платото, над Мадарските скали, откъдето се разкрива красива панорамна гледка. От скалите пътеката завива надясно към Мадарската крепост.
Планирано време: от 4 до 8 часа
N 43 16.501 E 27 07.257
От потребителите:
Рейтинг за Екопътека Мадарски конник:
4.5 · 0 гласа
2
Крепост "Мадара" - Мадара
Източник: haiduk-tourist.blogspot.com
От автора: Крепостта Мадара е късноантична, строена през IV в. Стратегическото местоположение на Мадарските скали е привлякло вниманието още на траките и римляните, които са построили укрепление. През годините крепостта е достроявана и променяна неколкократно. Използвана е от старите българи като част от системата крепости по платата около столицата Плиска, с цел защита на подстъпите към нея.
Планирано време: до 1 час
N 43 16.585 E 27 07.248
От потребителите:
Рейтинг за Крепост "Мадара" - Мадара:
4.7 · 8 гласа
3
Мадарски конник
Източник: Klearchos Kapoutsis
От автора: Ма̀дарският конник е средновековен барелеф, изсечен на отвесна скала близо до село Мадара, който е под егидата на ЮНЕСКО като единствен скален релеф в Европа от периода на ранното средновековие. Мадарският конник представлява триумфиращ владетел, символ на мощта на Първата българска държава, и е открит през 1872 г. от Феликс Каниц.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Уебсайт:
N 43 16.626 E 27 07.152
От потребителите:
Рейтинг за Мадарски конник:
4.8 · 39 гласа