Околностите на Драгоман и Драгоманското блато

Продължителност
2 дни
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен, Зима
Етикети:
  • Градски
  • Култура
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
Драгоманското блато е природна забележителност добре позната на всички нас. Драгоман се намира само на 40 км. северозападно от София. Ще ви дам няколко предложения за обекти, с които можете да съчетаете посещението си на Драгоманското блато.

В тази област се помещават множество манастири, църкви и забележителности. Дестинацията е доста подходяща за еднодневна екскурзия в близост до София.
Разгледайте моите предложения за обекти в близост до Драгоман, с които можете да удължите екскурзията си.

Нашата екскурзия не включваше всички изброени обекти, но Ви давам предложения, от които можете да изберете.
Виж на картата
1
Драгоманско блато
Източник: bulgariatravel.org
От автора: Драгоманското блато е природна забележителност добре позната на всички нас. То е интересна дестинация и е близо до София. В района на Драгомат има табели към блатото, които да ви помогнат дори и да не използвате навигация. Преди блатото е разположен и центърът за опазване на влажните зони "Драгоманско блато". За съжаление не успяхме да го посетим, защото беше затворен.

През блатото е изградено мостче, което ще ви помогне да се потопите в уникалната природна атмосфера. За съжаление на места мостчето е по-нестабилно или има липсващи дъски, въпреки подмяната им. Ако ходите с деца, определено трябва да сте доста внимателни. Не пропускайте да се качите и на наблюдателната кула, от която можете да огледате цялото блато.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
N 42 56.222 E 22 57.042
От потребителите:
Рейтинг за Драгоманско блато:
3 · 2 гласа
2
Пантеон "Майка България" - Гургулят
От автора: Посещаваме пантеонът всеки път, когато пътуваме в този район. Пантеонът се намира в местността "Църквище", село Гургулят. Той е построен в памет на загиналите в битката при Гургулят. Пантеонът е с доста внушителни размери. До него стига асфалтов пък, има оформен и паркинг. Височината на пантеона е около 20 метра.

За съжаление забелязваме, че той не се поддържа и е започнал да се руши.
Планирано време: до 1 час
N 42 47.448 E 22 58.610
От потребителите:
Рейтинг за Пантеон "Майка България" - Гургулят:
4.2 · 3 гласа
3
Мемориал "Новото гробище над Сливница"
От автора: Мемориалът "Новото гробище над Сливница" е поставен по повод 125 години от Сръбско-българската война. Мемориалът се намира в местността Длъгшан край град Сливница.

Стигнахме с кола до самият паметник. След като се отклоните от асфалта се кара съвсем малко по черен, но лесно достъпен път (поне в хубаво време).
Планирано време: до 1 час
N 42 50.318 E 23 01.651
4
Храм "Св. Св. Кирил и Meтoдий"- гр. Сливница
От автора: Храм "Св. Св. Кирил и Meтoдий" се намира съвсем близо до центъра на град Сливница. Строежът му е завършен през 1879 година. Храмът е доста интересен, затова го поставям като добра отбивка в град Сливница.

Хората казват, че главен инициатор за построяването на храма бил дядо Паун (Пуне) Колев Златков, най-богатият човек в селото по онова време.
Планирано време: до 1 час
N 42 50.961 E 23 02.294
5
Годечки манастир "Свети дух" - Годеч
Източник: svetimesta.com
От автора: Манастирът се намира съвсем близо до пътя свързващ Годеч и Драгоман. Можете да стигнете до манастира с кола. Той е действащ и е отворен, но първо ще трябва да позвъните на вратата. Посрещна ни много мила възрастна жена (както и две кученца), която ни разведе из двора и църквата.

Спокойствието и добротата царяха в този двор.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Телефон:

0898 495 566

N 43 00.104 E 23 01.714
От потребителите:
Рейтинг за Годечки манастир "Свети дух" - Годеч:
5 · 0 гласа
6
Букоровски манастир "Свети Георги" - Букоровци
Източник: svetimesta.com
От автора: Букоровският манастир "Свети Георги" се намира а около 2 км северно от село Букоровци, Годеч. До манастира се стига по пътя. Ние лично поехме по пътя през Годеч. Следвахме навигацията и табелите и оставихме колата малко след началото на черния път, водещ към манастира.
Решихме, че времето е идеално за разходка сред природата. Ако сте с по-висока и проходима кола, можете да стигнете и до самият манастир. Вървяхме не повече от 20 мин. пеша.

В манастира ни посрещна много любезен мъж, който ни предложи чай, кафе и храна.

Интересното за този манастир, е че единствения в България с цели пет църкви. Засега действаща е само "Св. Георги". Човекът ни каза, че в отсрещните помещения има детска работилничка и ателие.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 43 00.104 E 22 57.965
От потребителите:
Рейтинг за Букоровски манастир "Свети Георги" - Букоровци:
5 · 0 гласа
7
Водопад "Котлите" - Годеч
Източник: Lyubomir Litkov
От автора: Водопад Котлите се намира в село Туден, в близост до град Годеч. За да стигнете до него, всъщност трябва да минете покрай Букоровският манастир. Водопадът се намира на около 10-15 мин. пеша от манастира. Пътеката е добре указана и води до горната част на водопада.
Ако искате да стигнете до долната част на водопада, трябва да хванете дясната, но не толкова добре отбелязана пътека. Спускането е доста стръмно, затова трябва да бъдете внимателни.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Уебсайт:
N 43 00.201 E 22 57.553
8
Църква "Св. Петър и Павел" - Беренде
От автора: Към предложенията ми добавям и тази интересна малка църква. Църквата "Св. Петър и Павел" се намира на около километър от село Беренде.

Интересното за тази малка църква, е че стенописите й са от малкото цялостно съхранени в България от 14 век. Поради тази причина е обявена за паметник на културата от национално значение през 1966 година.

До църквата можете да стигнете пеша, като това ще ви отнеме около 15 минути.
Планирано време: до 1 час
N 42 59.735 E 22 55.482
От потребителите:
Рейтинг за Църква "Св. Петър и Павел" - Беренде:
5 · 0 гласа
9
Шумски манастир "Свети Архангел Михаил" - Годеч
Източник: svetimesta.com
От автора: Шумският манастир е малък, но много живописен. До него можете да стигнете по следния начин: след с. Шума (lв посока Годеч) се отбивате по асфалтов път в ляво, водещ до с. Лопушна (както наричат и манастира - Лопушненски). След около 2 км по този път, в ляво от автобусната спирката се поема по черен път, който се спуска надолу и води до манастира.
Бих препоръчала да използвате този път само в хубаво и сухо време. А ако решите да се разходите, това ще ви отнеме около 20 мин.
Планирано време: до 1 час
N 42 58.642 E 23 04.318
10
Маломаловски манастир "Св. Николай Мирликийски - Чудотворец"
Източник: svetimesta.com
От автора: Още един манастир, за който разбрахме едва когато планирахме пътуването си в тази посока и проучвахме обектите наоколо. Този прекрасен манастир се намира в планината Чепън на около 3 км от село Мало Малово и на 12 км от Драгоман.
Както можете да се досетите, до този прекрасен малък манастир се стига по черен път.
Планирано време: до 1 час
N 42 57.600 E 23 03.392
От потребителите:
Рейтинг за Маломаловски манастир "Св. Николай Мирликийски - Чудотворец":
5 · 1 глас
Заключение: Има още множество църкви, манастири и интересни отбивки в този район. Ако ви се пътешества някъде по-близо до столицата и не сте посещавали тези места, определено трябва да го направите. Някои от не толкова добре познатите отбивки са абсолютно заслужили нашето внимание. Вярвам, че има още много места, които да посетим в тази област.