Потопената църква "Свети Иван Рилски"

Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен
Етикети:
  • Планина
  • Градски
  • Култура
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
Църквата "Свети Иван Рилски" е обект, който е интересен с това, че когато язовир Жребчево е пълноводен, тя е потопена във водата. Когато не е във водата може да влезете вътре и да си запалите свещ. Това свещено място може да посетите по всяко време на годината. Близкият град Гурково ще ви заинтригува с единственият в България музей на магарето.
Виж на картата
1
Язовир Жребчево
Източник: Alexander Dimitrov / aldiphotogallery.com
От автора: Жребчево е язовир на река Тунджа, който се намира в красива подпланинска местност до селата Баня и Асеновец. Кръстен е на потопеното под него в 1965 година село Жребчево. Язовирът е построен през 1959-1966 г. Разположен на 25 км² площ, Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, след Мандра, Искър и Студен кладенец.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 42 36.542 E 25 51.454
От потребителите:
Рейтинг за Язовир Жребчево:
5 · 0 гласа
2
Потопената църква "Свети Иван Рилски"
Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg
От автора: Храмът е издигнат в село Запалня две десетилетия след Освобождението, но през 60-те години селото е изселено, за да се построи язовирът, а църквата е изоставена и залята. През годините църквата не веднъж се показва на повърхността, после отново бива потопена. Повече от половин век останките от храма устояват на водите. Тя е атракция за запалените фотографи и за любителите на приключения.
Планирано време: до 1 час
N 42 38.082 E 25 53.118
От потребителите:
Рейтинг за Потопената църква "Свети Иван Рилски":
4.7 · 0 гласа
3
Градски парк - Гурково
От автора: Градският парк в град Гурково се намира вдясно на пътя, при влизането в града. Там са издигнати: Паметникът на загиналите във войните и Паметника "Братска могила на незнайните руски войници". Паркът е обновен, озеленен, с множество пейки - чудесно място за отдих на жителите и гостите на града и за игри на децата.
Планирано време: до 1 час
N 42 39.645 E 25 47.512
4
Паметник на ген. Гурко - Гурково
От автора: Световноизвестният скулптор Григорий Потоцки записа българския град Гурково в творческата си биография. Той извайва бюст на руския пълководец Йосиф Владимирович Гурко, който влиза със своята свита на 14 юли 1877 г. в тогавашното селище Хайнето в началото на старопланинския проход, чийто наследник е днешното Гурково. Паметникът е открит на 4 септември 2014 г., когато се отбелязват 40 години от обявяването на Гурково за град.
Планирано време: до 1 час
N 42 39.445 E 25 47.739
5
Музей на магарето - Гурково
От автора: Единственият в България Музей на магарето се намира в Гурково. Открит е през 2013 г. В музея има десетки експонати и снимки, онагледяващи ежедневието на българина в близкото минало, в което активен помощник е магарето. Изложени са както уреди от селскостопанското ежедневие на българина, така и медали, спечелени по време на прочутото състезание с магарешки каручки, наречено още биорали. Музеят е създаден по Европроект, реализиран от Общината, а идеята е на 3-ма студенти от Гурково.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Телефон:

0433 12 260

N 42 39.400 E 25 47.863
От потребителите:
Рейтинг за Музей на магарето - Гурково:
4 · 2 гласа
6
Площад "Генчо Къргов" - Гурково
От автора: Площад "Генчо Къргов" се намира в центъра на град Гурково. Там е и едноименното читалище и паметник на Генчо Къргов/Генчо войвода (Генчо Къньов Къргов) - хайдушки войвода, роден през 1789 г. в село Колупчии (днес град Гурково). Празникът на Гурково е на 4 септември, като на площада се организира концерт с фолклорни и естрадни изпълнители.
Планирано време: до 1 час
N 42 39.628 E 25 47.524
Заключение: В почивни дни край потопената църква винаги има хора, които са дошли тук за кратка разходка.