Добре дошли в Арбанаси

Продължителност
2 дни
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен, Зима
Етикети:
  • Планина
  • Култура
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
  • Енология
  • Гастрономия
Арбанаси е едно от най-живописните древни селца на България, само на 4 км североизточно от Велико Търново. Разположено е на едноименното скалисто плато Арбанаси, което гледа към хълмовете Царевец и Трапезица. Селцето е съхранило възрожденския си дух и архитектура и се е превърнало в музеен резерват. В него са запазени 144 къщи с богата вътрешна украса, а също така 5 църкви и 2 манастира.
Виж на картата
1
Арбанаси
Източник: bulgariatravel.org
От автора: Арбанаси е едно от най-живописните древни селца на България, само на 4км североизточно от Велико Търново. Разположено е на едноименното скалисто плато Арбанаси, което гледа към хълмовете Царевец и Трапезица. Арбанаси ще ви плени с тесните си калдъръмени улички с автентични възрожденски къщи с прекрасни дърворезби и високи зидани порти. Те ще ви потопят в древния бит и култура на българите от старо време.
Планирано време: над 8 часа
От Опознай.bg:
Цени:

Възрастни - 4лв; учащи - 2лв; беседа - 5лв.

Работно време:

Летен сезон: 09:00-18:00ч Зимен сезон: 09:00-17:00ч

N 43 05.874 E 25 40.098
От потребителите:
Рейтинг за Арбанаси:
4.7 · 18 гласа
2
Констанцалиева къща - Арбанаси
Източник: haiduk-tourist.blogspot.com
От автора: Констанцалиевата къща е една от големите и богато украсени къщи в село Арбанаси. Намира се срещу Коконската чешма. Датира вероятно от края на XVIIв. В следващите столетия жилищната сграда претърпява няколко преустройства довели до вида, в който я виждаме сега. Човек няма как да не остане поразен от лукса, в който са живели нейните обитатели.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
N 43 05.936 E 25 39.924
От потребителите:
Рейтинг за Констанцалиева къща - Арбанаси:
5 · 4 гласа
3
Коконска чешма - с. Арбанаси
От автора: Коконската чешма се намира на главната улица, малко по-надолу от "Костнацалиевата къща", на отсрещния тротоар. Построена е през 1786 г. и носи името на една от обитателките на "Констанцалиевата къща" Кокона Султана. По улицата вдясно от чешмата може бързо да стигнете до старинната църква-музей "Света Богородица".
Планирано време: до 1 час
N 43 05.934 E 25 39.893
4
Арбанашки манастир "Св. Успение Богородично" - Арбанаси
Източник: svetimesta.com
От автора: Манастирът е основан още по времето на Втората българска държава (XII-XIVв). Най-голяма ценност за манастира представлява, поставената в предверието на същинската църква, чудотворна икона на Света Богородица. Светинята е релефна и обкована със сребро, като част от обкова е добавен на по-късен етап с пари на местен търговец, чието дете според преданието е било изцелено след молитва пред иконата. Предполага се, че ценната реликва датира още от преди османското робство.
Планирано време: до 1 час
N 43 05.853 E 25 39.573
От потребителите:
Рейтинг за Арбанашки манастир "Св. Успение Богородично" - Арбанаси:
5 · 4 гласа
5
Храм "Св. Георги" - Арбанаси
Източник: veliko-turnovo-gid.com
От автора: Храмът "Св. Георги" се намира в югозападната част на с. Арбанаси. Представлява масивно изградена каменна черква, която е еднокорабна, едноапсидна, с притвор от запад и галерия от север. В този си вид тя е издигната в края на XVII или началото на XVIII в. и това се разбира от надпис в наоса, който съобщава кога е приключило зографисването на храма (1709г). При археологически и архитектурни изследвания е установено, че в чертите на сегашния наос е съществувал по-стар храм, състоящ се от олтар, наос и притвор. Издигането му се отнася към втората половина на XVI в., което се доказва от датировката на стенописите в апсидата. Основната част от иконостаса е изработена през първото десетилетие на XVIIв, а царските двери датират от 1678г. За съжаление, днес не е възможно да бъде видяна великолепната живопис от началото на XVIII в.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Уебсайт:
N 43 05.945 E 25 39.709
6
Арбанашки манастир "Св. Николай Чудотворец"
От автора: Манастирът "Св. Николай Чудотворец" е основан по времето на Втората българска държава – времето на Асеневци. Той е разрушен от турците през 1393 година. Близо три века след това, манастирът е изграден отново. От тогава съществува и манастирския храм, който почти изгаря при пожар. По-късно манастирът бива разрушен при нашествието на кърджалиите, но е възстановен отново през 1833 година по инициатива на игумена на Преображенския манастир – Зотик.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Адрес:

ул. „Свети Никола“ 31

N 43 05.756 E 25 39.827
7
Църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил" - Арбанаси
Източник: haiduk-tourist.blogspot.com
От автора: Църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил" се намира в южния край на село Арбанаси. В днешния си завършен вид църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил" има сложна архитектурно-композиционната схема. Същинската църква се състои от олтар, наос и притвор, ситуирани последователно по надлъжната ос, а от северната страна е разположен параклисът "Св. Параскева".
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
N 43 05.793 E 25 40.102
От потребителите:
Рейтинг за Църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил" - Арбанаси:
5 · 0 гласа
8
Хаджи Илиева къща - Арбанаси
Източник: strannik.bg
От автора: Хаджи Илиевата къща се намира в архитектурно-музеен резерват Арбанаси и е един от обектите на Регионален исторически музей. Намира се между двата стари храма "Св. Димитър" и "Св. Атанасий".
Построена е през втората половина на XVIIв и е прекрасен образец на възрожденската архитектура от този период. Къщата е известна още и като "царската", поради факта, че в нея са отсядали Фердинанд и Борис III.
Планирано време: до 1 час
N 43 06.019 E 25 40.102
9
Църква "Св. Атанасий" - Арбанаси
Източник: svetimesta.com
От автора: Храмът "Св Атанасий" е разположен в североизточната част на с. Арбанаси. Той се състои от олтар, наос и притвор, разположени по оста изток-запад и параклис "Св. Харалампий" от юг. Църквата е издигната през 30-те години на XVIIв, а изографисването й е завършено през 1667г според ктиторския надпис разположен в наоса. За разлика от нея, стенописването на параклиса "Св. Харалампий" е завършено през 1726г от тревненски зографи.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Уебсайт:
N 43 06.093 E 25 40.103
10
Църква "Св. Димитър" - Арбанаси
Източник: bulgariatravel.org
От автора: Храмът "Св. Димитър" е разположен в сегашната централна част на с. Арбанаси. Достигналата до наши дни църква има сложна архитектурна схема: олтар, наос и притвор, разположени последователно по оста изток-запад, разположеният от северната стена на наоса параклис и Г-образна масивно изградена галерия, която обединява същинската църква и параклиса. Стенописите на църквата са завършени през 1621г, като за това разбираме от ктиторски надпис, разположен над входната врата, върху западната стена на наоса. За съжаление, днес те са частично запазени и към настоящия момент са в етап на реставрация. При проучвания на църквата е установено, че преди завършването й през 1621г сегашният параклис съществува като самостоятелен храм. Неговото построяване се отнася към средата на XVIв и това го прави най-ранният култов паметник издигнат в Арбанаси.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Уебсайт:
N 43 05.913 E 25 40.078
11
Пазарска чешма - с. Арбанаси
От автора: Пазарската чешма се намира на центъра на село Арбанаси и е строена през 1829 г. от Мехмед ага.
На лицевата страна на чешмата има каменен надпис с релефни букви на староарабски. Всеки, който се наведе да пие вода от Пазарската чешма, може да прочете следното: "Земният живот на великодушния, мъдър и знатен Мехмед ага угасва. Като се кажат молитвените думи, нека Рафет да издекламира хронограмата му: Шахиншахът, признаващ достойнствата, Негово Величество Махмуд Гази: „Счетох за правилно да отбележа... колко е възвишен. Нека прояви Аллах великодушие и позволи да построи... съживителни чешми! Побеждаваща личност, та славата й да бъде висша! 1245 г."
Планирано време: до 1 час
N 43 05.866 E 25 40.114
12
Парк Ксилифор - Велико Търново
От автора: Парк Ксилифор е предпочитана дестинация от повечето туристи. Районът е изключително приятен, понеже на това място се съчетава природата и цивилизацията. Има странноприемница в сърцето на местността Ксилифор, където спокойно можете да хапнете и отпочинете. Изкуственото езеро и зелената поляна наблизо също са безкрайно атрактивни за посетителите - езерото допринася за настроението и гледката, а широката поляна създава перфектни условия за различни спортове на открито и чист въздух, както и преспиване на палатка за любителите на къмпинга.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 43 05.021 E 25 40.377
От потребителите:
Рейтинг за Парк Ксилифор - Велико Търново:
4.7 · 0 гласа
Заключение: Тези и още интересни забележителности ви очакват в Арбанаси - горд пазител на българския възрожденски дух и култура! Добре дошли в Арбанаси!