В китното планинско село Говедарци

Продължителност
2 дни
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен
Етикети:
  • Планина
  • Градски
  • Култура
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
Курортното селище Говедарци се намира в предпарковата зона на Национален парк "Рила", в подножието на връх Мальовица. Още с пристигането ще ви завладее тишината и спокойствието на селото. За планинарите през хижа Вада може да се стигне до Седемте рилски езера.
Другите точки от пътешествието са: двореца "Царска Бистрица", град Самоков и Ресиловски манастир "Покров богородичен".
Виж на картата
1
Село Говедарци
От автора: Говедарци е село в Югозападна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област. Селото се намира в предпарковата зона на Националния парк Рила, по поречието на река Черни Искър. Разположено в Говедарската котловина на 1157м надморска височина. На територията и землището на Говедарци, попада курортен комплекс Мальовица. Селото е изходен пункт за Седемте рилски езера.
Планирано време: над 8 часа
N 42 15.762 E 23 28.400
2
Дворец "Царска Бистрица"
Източник: haiduk-tourist.blogspot.com
От автора: "Царска Бистрица" е бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Намира се над курорта Боровец в Рила. Построен е между 1898 и 1914г. Изпълнявал е функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III. Архитектурният облик е повлиян от традиционния български възрожденски стил, но заедно с това в него личат и европейски архитектурни влияния. Паркът около двореца е изключително красив и подреден. Много редки дървесни видове има събрани тук – цар Фердинанд е имал хоби да носи млади дръвчета от редки видове от местата по света, които е посещавал.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Цени:

Възрастни – 5 лв., деца – 2 лв.

N 42 15.510 E 23 35.739
От потребителите:
Рейтинг за Дворец "Царска Бистрица":
3.7 · 12 гласа
3
Голямата чешма - Самоков
Източник: vestnikpriatel.com
От автора: Голямата чешма е паметник на културата, обществена сграда от XVIIв в османски имперски стил. Тя е построена като благотворително заведение от управителя на султанската кухня около 1660 г. Тази площадна чешма има богата каменна пластика – уникална обеца, фонтан и къщичка за птички, и др. По дървени тръби бил каптиран извор с вкусна и студена вода. Оттам и легендата, че който пие вода от чешмата, ще остане завинаги в града.
Планирано време: до 1 час
N 42 20.331 E 23 33.549
От потребителите:
Рейтинг за Голямата чешма - Самоков:
5 · 0 гласа
4
Девически манастир "Покров Богородичен" - Самоков
Източник: bulgariatravel.org
От автора: Това място ще ви очарова от пръв поглед. Възрожденският облик на манастира се съчетава по неповторим начин с прекрасната планинска природа. Една легенда разказва как Света Богородица разпростряла своя плащ - покров над града и така го спасила от разорение. Затова манастирът бил наречен "Покров Богородичен" и чества своя патронен празник на 1 октомври – Покров на Пресвета Богородица.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Работно време:

Понеделник-Неделя: 07:30-18:00ч.

Телефон:

0722 6 42 61, 0886 56 27 54

N 42 19.866 E 23 33.576
От потребителите:
Рейтинг за Девически манастир "Покров Богородичен" - Самоков:
5 · 3 гласа
5
Гейзерът в Сапарева баня
Източник: klearchosguidetothegalaxy.blogspot.com
От автора: Гейзерът в Сапарева баня със своите 103 градуса е един от най-горещите в света. Единствен в континентална Европа, той е най-буйният от гейзерите в света – пулсира през 5-6 сек. и е най-достъпният. Открит е през 1957 година при сондаж. Дебитът му е 18 л/сек., височината на водния стълб е 18 метра и извира от дълбочина 75 м.
През летните вечери се включват множество цветни светлини, което го прави забележителна гледка.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 42 17.273 E 23 15.467
От потребителите:
Рейтинг за Гейзерът в Сапарева баня:
4.2 · 15 гласа
6
Ресиловски манастир "Покров богородичен" - Ресилово
Източник: svetimesta.com
От автора: Ресиловският манастир "Покров богородичен" се намира в северозападното подножие на Рила планина, на около 1.5 км. югоизточно от село Ресилово. Разширен и обновен е през 1995г, когато се построяват внушителни жилищни сгради. Представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. В близост са аязмо и параклис "Св. Дух".Манастирът е постоянно действаща женска обител. Храмовият празник се отбелязва на 1-ви октомври.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 42 15.955 E 23 12.684
От потребителите:
Рейтинг за Ресиловски манастир "Покров богородичен" - Ресилово:
4.4 · 4 гласа
Заключение: Рила е една от най-живописните български планини, предлагащи спиращи дъха планински гледки. Природата я е дарила с необикновена красота и богато разнообразие на флора и фауна. Планината привлича и приютява хиляди туристи и планинари по всяко време на годината.