Зелена разходка из Габровския край

Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен
Етикети:
  • Планина
  • Градски
  • Култура
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
Целта на пътешествието беше Екопътека "Витата стена", която се намира между Севлиево и Габрово, с дължина 22 км. Избрахме прекрасен слънчев ден и потеглихме, като целта беше колкото може по-голяма част от деня да се прекара сред зелените полянки и прекрасният чист балкански въздух, слушайки песента на птичките и събирайки по-голямо количество витамин Д. Отправихме се към село Здравковец, където в края на селото оставихме колата и продължихме пеша. Вървеейки по черен път, след около половин час стигнахме до разкошни зелени полянки, които граничат с гора. Гледката е не само живописна, но и носеща спокойствие. Не след дълго се видя табелата, насочваща към езерото Биляковец. Чувайки жабежкия хор се отправихме към езерния бряг. Изградената маса с пейки свърши чудесна работа за кратка почивка и продължихме покрай гората по чудесната пътечка през ливадата, спомняйки си за детството, когато се търкаляхме безгрижно и играехме с топка и федербал на зелен килим от цветя и треви. Пътеката свърши някъде в гората и преминахме към следващия етап от нашето пътуване, а именно скалният венец "Витата стена".
Виж на картата
1
Езеро "Биляковец"
Източник: visitcentralbalkan.net
От автора: Отправен пункт към езерото Биляковец е село Здравковец. В края на селото започва черен път, а разходката до езерото е кратка и приятна, особено пролетта, когато всичко цъфти, а птичките пеят и сутрините са хладни. За около половин час се стига с лежерно темпо до езерото, като в последната част се върви през тучни зелени ливади. Под сянката, която осигуряват дърветата край езерото са осигурени маса с пейки и умореният турист би могъл да се отдаде на почивка, да си направи пикник или просто да погледа езерото.
Съвет: Препоръчвам да се носят щеки, гети, дълги панталони или друго средство за защита от змии. На няколко пъти видяхме, като последната беше пепелянка. Добре е да се подсигури и вода.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 42 57.784 E 25 13.430
2
Екопътека "Витата стена"
Източник: visit.gabrovo.bg
От автора: Следващата спирка от пътешествието ни беше село Влайчовци. Стигайки в центъра на селото има кладенец с указателни табели на него, като една от тях е именувана "За скалите". Следват се табелките и жълто-бялата маркировка и се стига до горната част на селото, откъдето отново по черен път през ливадите се стига до скалния венец. Гледката, заставайки в края на този венец е умопомрачителна. Разходката е лежерна, няма големи изкачвания, а в самия и край се носи аромат на цъфнал глог.
Съвет: Препоръчвам разходката за хора с деца, защото е лека и приятна, но със засилено внимание за влечуги.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 42 57.837 E 25 10.241
От потребителите:
Рейтинг за Екопътека "Витата стена":
5 · 0 гласа
3
Иваниловски водопад - Солари
Източник: waterfallsbg.info
От автора: За Иваниловския водопад отправна точка е село Солари. Пътеката до него минава покрай стари къщи от кал и каменни огради, а за каменния път след нея местните хора твърдят, че е от римско време. Следва горски път и спускане, а след това се вижда и водопада. Мястото е доста прохладно и подходящо за лека ненатоварваща разходка.
Съвет: Подходящо място за всякакви възрасти и без особена подготовка дори в летните горещи дни.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Уебсайт:
N 42 56.961 E 25 18.997
От потребителите:
Рейтинг за Иваниловски водопад - Солари:
4.8 · 4 гласа
4
Интерактивен музей на индустрията - Габрово
Източник: visit.gabrovo.bg
От автора: Тъй като Габрово е град, в който повечето обекти са били вече обект на посещение, при търсенето на нещо ново и непознато се натъкнахме на този музей. Стори ни се нещо иновативно, научихме много за историята на града и индустрията, което ни кара да сме горди, че сме имали такива находчиви търговци, предприемачи и въобще българи.
Съвет: Препоръчвам този музей на всеки, за да усети чрез новите технологии великите постижения на българския народ и се пренесе назад в миналото.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Адрес:

ул. "Николаевска" 3

Цени:

Индивидуално посещение: 6 лева; Учащи, студенти и лица на възраст над 65 год.: 3 лева; Деца до 7 годишна възраст и деца от социални домове: безплатно; Хора с увреждания: 2 лева; Фамилни посещения с деца: за възрастен - 4 лева; за дете над 7 години - 2 лева

Работно време:

Зимно работно време: Вторник-Неделя: 09:00-17.00ч Лятно работно време: Вторник-Неделя: 10:00-18.30ч Почивен ден - Понеделник

Уебсайт:
Телефон:

0878 683 395

N 42 52.265 E 25 19.191
От потребителите:
Рейтинг за Интерактивен музей на индустрията - Габрово:
4.2 · 5 гласа
5
Паметник на Рачо Ковача - Габрово
От автора: Преди да приключи нашето посещение на Габровския край се разходихме по моста над река Янтра, до който от реката се извисяваше емблемата на Габрово, а именно Рачо Ковача. Внушителна бронзова фигура, която се издига върху канара в река Янтра ни привлича погледа при всяко посещение на града. Паметникът на Рачо Ковача е единствения построен в река у нас.
Планирано време: до 1 час
N 42 52.434 E 25 19.093
От потребителите:
Рейтинг за Паметник на Рачо Ковача - Габрово:
4.3 · 4 гласа
Заключение: Не пропуснах шанса да прекарам един страхотен ден из Габровско и да се насладя на разнообразието от възможности, които предлага. Тази разходка е толкова зареждаща с енергия и пълнеща очите с красота, че не ми се тръгваше, но скоро се надявам отново да бъда в зелено планинско царство на Габровската природа.