Архитектурно-исторически резерват Жеравна

4.8
село Жеравна · Резервати
Архитектурно-исторически резерват Жеравна
Районът на селото е обитаван още от древността. През XVIIв Жеравна се превръща в голям занаятчийски и културен център с няколко хиляди души население, главна улица и много дюкяни. Главният поминък на местното население бил овчарството, наред с различните занаяти. Днес Жеравна е архитектурен и музеен резерват с добре запазени и възстановени възрожденски къщи, изографисани и с изящна дърворезба, тесни калдъръмени улички и многобройни чешми. В околността бликат множество извори, повечето от които са отведени в чучурите на чешми. 172 от къщите в селото са обявени за паметници на културата.

В селото са реставрирани и възродени 150 обекта, сред които е и църквата "Св. Николай", построена през 1834г. В нея е подредена богата експозиция от икони, каменна пластика и църковна утвар.Интерес за туристите представляват също къща музей "Йордан Йовков”, къща музей "Сава Филаретов" - Експозиция "История на Жеравна", къща музей "Руси чорбаджи" - Експозиция "Бит и култура на Жеравна през Възраждането (XVIII–XIXв)".

В селския парк Добромирица, близо до селото, всяка година през втората половина на август се провежда Национален фестивал на фолклорната носия. На табела на входа пише, че лошото настроение и влизането без носия са категорично забранени. Във фестивала са включени песни и танци от различни краища на страната: 100 каба гайди, зурни от Петричко, нестинарски и кукерски игри от цялата страна, самобитни занаяти и гозби. Настаняването в Жеравна следва духа и стила на архитектурата в селото. Тук няма да видите хотел със съвременна, модернистична архитектура. Къщите за гости са реставрирани възрожденски къщи, които предлагат стаи с характерната за онова време атмосфера. Прочети още


Цени

Възрастни – 3 лв.; Ученици – 1,50 лв.; Беседа – 5 лв.


Работно време

Къщите музеи в селото работят без почивен ден.

май – октомври:
9:00 – 12:30 ч.; 13:30 – 18:00 ч.

ноември – април:
8:00 – 12:00 ч.; 13:00 – 17:00 ч.


Местоположение


Допълнителна информация

http://www.jeravna.com Линк към Wikipedia Официална Facebook страница 04585391; 04585202 629м. надморска височина Източник: bulgariatravel.org

Коментари · 11

Много добре запазено

Прекрасно място. Тихо,спокойно. Ще повторя останалите , но наистина се пренасяш в друго време.

Невероятно място!

Искам отново да отида. Много ми хареса селото

покажи по-стари коментари
Участва в статии2
Разходка в миналото - 13 автентични исторически резервата, съхранили паметта на България Вместо да отваряш учебниците, организирай си нагледен урок по история, като разгледаш някои от най-значимите архитектурно-исторически резервати в България, запазили жив българския дух и традиции.
5 от най-романтичните села в България Имате нужда от идеи за разходка, семейна почивка или романтично изживяване? Ето ви няколко предложения от нас.
12° Прогноза за времето 11 °C

Днес, 28 май.

12° 11°C умерен дъжд

Утре, 29 май.

14° 13°C умерен дъжд

Събота, 30 май.

14° 14°C умерен дъжд

Неделя, 31 май.

14° 14°C умерен дъжд

Понеделник, 01 юни.

16° 15°C слаб дъжд

Вторник, 02 юни.

14° 14°C умерен дъжд
Покажи 5-дневна