Арменска църква "Сурп Аствадзадзин" (Света Богородица) - Русе

5
Арменска църква "Сурп Аствадзадзин" (Света Богородица) - Русе
Арменската Църква в град Русе носи името "Сурп Аствадзадзин" (Света Богородица). Построена през 1610 година. Мястото е едно от християнските места на вярата и местата свързани с Пресвета Богородица Дева Мария. Първоначално храмът е представлявала скромна дървена постройка. По-късно храмът бива поразен от пожар и през 1832 година той изцяло е реконструиран във вид, в който е запазен и до днес. Тъй като Храмът е строен през годините на турското робство, той е наполовина вкопан в земята, съгласно тогавашните закони на Турската империя. Предвидливо са били прокопани три тунела, извеждащи извън пределите на града при евентуално турско нашествие. Портите на два от тях са запазени и до днес. Северната стена на оградата на църквата е от времето на късното средновековие, по камъните има надписи - графити на арменски език.
Храмът е уникален със своите 3 абсиди на централното олтарно възвишение. Светата Трапеза, намираща се в средата носи името на храма, а от двете й страни са изградени още два малки олтара. Левият, Свети Стефан, а десният Свети Григорий Просветител. Съгласно каноните, храмът си има хранилище, в което се намира и баптистериума – купела за кръщение. В хранилището има още един по-малък олтар, наричан от местните арменци – "Малката Богородица". Според миряните той притежава изключителна чудотворна сила.
В двора на Храма е старото арменското гробище, от което и до днес са останали надгробни плочи със старинни надписи. Най-старите надгробни плочи са от варовик и по-малки по размер. В църквата има и музей. Уникална е със своята старинна архитектура. Прочети още

обектът е добавен от: Мирослава Цветкова

Местоположение


Допълнителна информация

Коментари · 1

Докато разглеждахме църквата отвън дойде един мъж и ни попита какво искаме. Казахме му, че желаем да разгледаме църквата, тогава той ни я отключи, разведе ни из нея, отговаря на въпросите ни. За разлика от православната църква тук иконите са нарисувани като картини и сложени на стената. Останахме очаровани от любезното отношение, разведоха ни навсякъде. За първи път видях арменска църква и ми беше интересно, както и разказа на човека, които ни разведе.

19° Прогноза за времето 17 °C

Днес, 26 май.

19° 17°C умерен дъжд

Утре, 27 май.

10° 19° 18°C умерен дъжд

Четвъртък, 28 май.

10° 20° 18°C силен дъжд

Петък, 29 май.

11° 20° 14°C умерен дъжд

Събота, 30 май.

11° 23° 21°C разкъсана облачност

Неделя, 31 май.

13° 22° 20°C слаб дъжд
Покажи 5-дневна