Балнеолечебен курорт Кюстендил

Балнео- и калолечебен курорт, разположен в подножието на северните склонове на Осоговска планина, на 85км югозападно от София. Кюстендил е един от най-древните български градове. Привлечени от лековитите минерални извори през V–ІVв.пр.Хр., траките основават тук селище. През Iв. римляните превръщат града във важна крепост, търговска артерия и известен балнеологичен курорт. Нарекли го Пауталия. През ІVв. е построена крепостта Хисарлъка.

С приятен климат, торфното поле, минералните води и възможността за специално лечение с плодова диета, Кюстендил привлича множество туристи от България и чужбина. Тук има над 40 минерални извора, с общ дебит 2,400 л/мин. Водата е чиста, безцветна, с приятен вкус и лек мирис на водороден сулфид. В нея има лека концентрация на минерали, гореща е и съдържа сулфиди, силиций, флуор и натриеви сулфати.

Лечебните и профилактичните й качества се дължат главно на сулфидите, високата температура, хипотоничния ефект, леката минерализация и относително високото съдържание на флуор. Друг фактор, допринасящ за лечението на много болести, е наличието на торфена мина близко до с. Байкал. Тук се лекуват заболявания на ставите, на периферната нервна система, на гръбначния мозък, гинекологични заболявания и стерилитет.
Прочети още
20° Прогноза за времето 18 °C

Днес, 24 окт.

20° 18°C ясно небе

Утре, 25 окт.

20° 19°C ясно небе

Събота, 26 окт.

20° 18°C ясно небе

Неделя, 27 окт.

21° 19°C ясно небе

Понеделник, 28 окт.

20° 19°C ясно небе

Вторник, 29 окт.

18° 16°C тъмни облаци
Покажи 5-дневна