Чудните мостове са невероятен скален феномен в Западните Родопи. Разположени са в карстовата долина на река Еркюприя, в подножието на връх Голям Персенк, само на 5км северозападно от село Забърдо. Тези чудеса на природата са се образували от срутването на пещера преди хиляди години.

Може да стигнете до Чудните мостове, като следвате добре обозначените табели от село Забърдо. Макар пътят да е тесен и стръмен, може да се преминава с кола. Друг вариант е да поемете по пешеходния път от Забърдо до с. Орехово, който минава точно през мостовете. Непосредствено до тях се намира хижа "Чудните мостове", а многобройни екопътеки водят към хижите "Кабата", "Скалните мостове", "Изгрев" и "Персенк".

Който и път да изберете, ще се наслаждавате на прекрасна природа с вековни иглолистни гори, които обграждат трите мраморни чудеса. Големият мост е дълъг почти 100м, а на места достига 15м ширина. Състои се от три арки, като най-голямата достига до 45м височина.

На 200м по течението на реката ще видите и малкия мост. Той е дълъг около 60м, а височината му достига 50м. Неговата арка се извисява на 30м в небесата. След него идва ред и на съвсем малкия трети мост, който представлява понорна пещера (т.нар. губилище). Водите на река Еркюприя се губят в нея и се появят отново на повърхността след 3км.

Легендата за създаването на Чудните мостове разказва, че преди много години в село Забърдо незнайно откъде се появил змей, който започнал да опустошава стадата на местните пастири. Дълги години те страдали от набезите на злодея и един ден, най-накрая, измислили как да го надхитрят. Натоварили едно магаре с прахан (горящо вещество), запалили го и го изпратили срещу змея. Той го глътнал и в него бавно започнало да се разгаря огън. Обезумелият змей отчаяно се опитвал да избяга, но накрая се сгромолясал на земята и от удара се отворила голяма пролука. Когато костите му изгнили, на тяхно място се появили огромните сводести мостове, които днес са едни от природните чудеса на България. Прочети още

Местоположение


Допълнителна информация

140 363 преглеждания 4 898 преглеждания за последния месец Линк към Wikipedia Официална Facebook страница 1472м. надморска височина

Коментари · 55

Невероятно красиво място. Трябва да се види задължително.

Бих желал да посетя това прекрасно място в България.

Заслужава си да се посете. Стротно място със чист въздух

Невероятно творение на природата, поредния природен феномен, величествен и красив, гледката е уникална. Заслужава си да се види !!!

Трябва всеки да го види.

покажи по-стари коментари

Популярни оферти

Конна езда Аспарух -50% Планинска езда за начинаещи и напреднали с квалифициран водач край с. Хвойна Grabo.bg 35 бр. Цена: 29.90лв 60.00лв Виж повече » Конна езда Аспарух -50% 2 часа планинска езда за начинаещи и напреднали с квалифициран водач край с. Хвойна Grabo.bg 9 бр. Цена: 24.90лв 50.00лв Виж повече » Хотел Родопски дом**** Почивка в Чепеларе! Нощувка със закуска и вечеря, плюс релакс зона Grabo.bg 18 бр. 1 нощувка 42лв/ден Топ цена: 42.00лв Виж повече » Хотел-ресторант Савов** Нощувка в центъра на Чепеларе - до края на Юни, плюс сауна и джакузи Grabo.bg 4 бр. 1 нощувка 20лв/ден Топ цена: 20.00лв Виж повече » Хотел Борика**** Лятна почивка в Чепеларе! Нощувка със закуска и вечеря за двама Grabo.bg 6 бр. 1-5 нощувка 2 22лв/ден Топ цена: 64.00лв Виж повече » Хотел Феникс** Почивка в Чепеларе! Нощувка със закуска и вечеря, плюс сауна Grabo.bg 42 бр. 1 нощувка 20лв/ден Топ цена: 19.90лв Виж повече »
Виж всички
25° Прогноза за времето 25 °C

Събота, 06 юни.

25° 25°C тъмни облаци

Днес, 07 юни.

14° 14°C умерен дъжд

Утре, 08 юни.

20° 20°C умерен дъжд

Вторник, 09 юни.

19° 19°C умерен дъжд

Сряда, 10 юни.

20° 20°C слаб дъжд

Четвъртък, 11 юни.

19° 17°C слаб дъжд

Петък, 12 юни.

17° 17°C силен дъжд
Покажи 5-дневна