Дикилиташ (Побити камъни)

4.6
Дикилиташ (Побити камъни)
Природният феномен "Побитите камъни", известен още като "Каменната гора" и "Дикилиташ”, е разположен на площ от 7кв. км, на около 18-20км от гр. Варна и на няколко километра от гр. Белослав.

Природната забележителност представлява ансамбъл от каменни колони, високи до 10м, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове, разпилени по целия комплекс.

"Побитите камъни" са били известни като сакрално място от дълбока древност, но за първи път са документирани през 1829г. Обявени са за природна забележителност със заповед No.РД-817 от 23.08.2002.

От хилядолетия природата извайва каменните късове, за да ги превърне във впечатляващи скулптури, наподобяващи хора, животни, чудовища, митични същества. "Каменните стражи", "Камилата”, "Трона", "Каменната гора" са имената само на част от тези природни пластики.

Най-известният и атрактивен за туристите е ансамбълът "Дикилиташка група". Намира се на около 18км западно от гр. Варна и е лесно достъпен по шосе Е70. Комплексът се състои от над 300 различни по големина колони, разположени в ивица с размери 850мх120м и около 50 структури в по-малко петно на юг. Някои от колоните са счупени на две или три части, други лежат на земята, сякаш са били изтръгнати от местата си, трети образуват интересни скулптурни групи.

"Страшимировската група" също е много впечатляваща. Разположена е на юг от основната група, до с. Страшимирово и е съставена от четири близки един до друг ансамбъла с много различни по големина и форма структури. Характерна особеност на колоните тук е, че са издути по средата, сякаш два пресечени конуса са слепени за основите си, като някои от тях достигат до 9м в диаметър.

Групите "Слънчево" и "Баново"са разположени в околностите на едноименните села и също имат своето очарование. Една каменна скулптура наподобява замръзнал фонтан, в съседство лежи каменен лъв с диаметър в основата над 12м, на друго място се виждат колосални гъби, а при добро въображение ще различите и други форми. Прочети още

Цени

3 лв.


Работно време

09.00 - 19.00ч


Местоположение


Допълнителна информация

114м. надморска височина Източник: bulgariatravel.org

Коментари · 5

Определено трябва да се види!

Препоръчвам да се види!

Когато застанеш до тях,само тогава ще усетиш едно особено чувство.

18° Прогноза за времето 16 °C

Днес, 28 май.

18° 16°C умерен дъжд

Утре, 29 май.

20° 19°C умерен дъжд

Събота, 30 май.

10° 21° 20°C умерен дъжд

Неделя, 31 май.

12° 21° 20°C умерен дъжд

Понеделник, 01 юни.

12° 21° 20°C умерен дъжд

Вторник, 02 юни.

12° 19° 19°C умерен дъжд
Покажи 5-дневна