Еменският каньон е живописна местност по течението на река Негованка, в полите на Предбалкана, на 20км западно от Велико Търново. Под въздействие на течащата вода в мекия варовик са се образували многобройни прагове, водопади, вирове и ниши, обградени от високи до 90м отвесни скали. Каньонът започва южно от с. Ново село и е прекъснат от долинно разширение, в което е разположено с. Емен. По този начин естествено се разделя на две части – Долен и Горен боаз. Заради уникалните природни образувания и красивата природа Еменският каньон е обявен за природна забележителност със Заповед No.880 от 25.11.1980г.

Тук е създадена първата в България екопътека, наречена Негованска, по името на реката. Изградени са мостове, стълби и други дървени конструкции, които правят разходката из каньона достъпна и приятна. Безспорно най-красивата част от каньона е закътаният водопад Момин скок. Той е висок 10м и е обграден от три страни с отвесни скали. Под него се образува красив широк вир. Водопадът носи името си от легенда, която разказва за три моми, скочили заедно от скалите на водопада, за да не попаднат в ръцете на гонещите ги османци. Еменският каньон разкрива цялата си красота през пролетта, когато реката е най-пълноводна, а природата е свежа и гостоприемна. Зелените поляни край пътеката са подходящи за пикник, а вирът при водопада Момин скок може да се използва за плаж.

Местността е със силно развит карст – в каньона се намира Еменската пещера, която е една от най-дългите в България (3113м). Началото на Негованската екопътека е в с. Емен, но по асфалтов път може да се стигне до Еменската пещера – оттам започва най-интересната част на каньона. Прочети още

Допълнителна информация

Линк към Wikipedia 225м. надморска височина Източник: bulgariatravel.org

Коментари · 19

Мястото е страхотно, но пътеката е недостатъчно обезопасена!

Мястото е красиво, но не е поддържано.Не може да се минава по дървените мостчета.

Много красиво място , но по едно време пътя става много труден .nИ е много близо до язовира

Здравейте, на една от снимките от юли 2017 виждам, че има табела, че еко пътеката е възстановена, но пък коментарите казват, че мостчетата не са надеждни. Някой може ли да каже какво е в момента състоянието?

Красиво място! Трябва да го поддържат повече. Маркировки липсват. Мостчетата или поне това, което е останало от тях не са много надеждни

покажи по-стари коментари

Популярни оферти

18° Прогноза за времето 15 °C

Днес, 26 май.

18° 15°C умерен дъжд

Утре, 27 май.

18° 17°C силен дъжд

Четвъртък, 28 май.

11° 19° 16°C умерен дъжд

Петък, 29 май.

10° 18° 16°C умерен дъжд

Събота, 30 май.

10° 23° 20°C разкъсана облачност

Неделя, 31 май.

12° 20° 19°C умерен дъжд
Покажи 5-дневна