Резиденция "Евксиноград" се намира на 8км северно от гр. Варна и е разположена на 3-километрова крайбрежна ивица в непосредствена близост до курорта "Св. Константин и Елена". Комплексът е бил лятна резиденция на монарсите, управлявали България след освобождението от османско владичество (1878г) – Александър Батенберг, Фердинанд и Борис ІІІ.

През 1880г княз Батенберг посещава Варна и е посрещнат в манастира "Св. Димитър", който се е намирал на мястото на днешната резиденция. Монархът толкова харесал природата тук, че две години по-късно варненската община му дарила манастира и прилежащите му земи.

Неразделна съставна част от комплекса Евксиноград е дворцовият парк. За оформянето на парка от 800дка през 1888г княз Фердинанд I привлича френски паркостроители. Проектът им включва рядка колекция от дървета – от черен дъб до атлантически кедър, които са единствени видове на Балканския полуостров. По оголените и каменисти места е нанесена плодородна почва, взета предимно от поречието на р. Камчия. Североизточно от дворцовата сграда са изградени оранжерии за презимуване на палмите и за производство на цветя. В тях и в декоративния разсадник се отглеждат над 500 вида цветя и над 200 вида фиданки.

В парка се разграничават няколко зони: централна (с двореца), гръцка градина, английска градина, крайречна, плажна и производствено-стопанска. Всяка от тях се отличава със свой специфичен облик и настроение. Най-елегантната и представителна част на парка е пространството пред двореца с водна площ и бронзова статуя на Нептун, доставена от Франция.

През 1891г като част от комплекса и като приемственик на старата манастирска изба е създадена дворцовата винарна. Инициативата за това принадлежи на княз Фердинанд, а планът е изработен от немски архитект. Сградата представлява кокетна къща във възрожденски стил. Тя включва подземна част на две нива, приемно крило, лаборатория, цех за бутилиране, административна част и дегустационна зала, а размерите й са колкото за малко бутиково производство.

Вината от Евксиноград са прочути и днес с отличното си качество. В производството на избата се използва грозде от сортовете Шардоне, Ризлинг, Траминер, Мускат отонел и Врачански мискет. Белите вина се произвеждат по класически и съвременни методи и се съхраняват в дъбови бъчви. Избата се гордее и с доброто си бренди и организира дегустации на най-добрите си продукти за своите гости.

Друга забележителност в района на резиденцията са останките на късноантичната крепост "Кастрици" в североизточната част на парка. Прочети още

Местоположение


Допълнителна информация

19 748 преглеждания 143 преглеждания за последния месец http://euxinograde.bg/ Линк към Wikipedia 052 393 140; 052 393 150 Източник: http://bulgariatravel.org

Коментари · 2

Има определени места, който могат да се видят и където може да се снима. Не може вътре да се снима. Трябва да се движиш с групата. В оранжерийте нямаше много какво да се види.

Освен със забележителните си архитектура и градини, дворецът впечатлява и със своите богати изби.

Популярни оферти

Хотел Аврора*** Летен релакс край Варна! Нощувка на база All Inclusive, плюс басейн и паркинг Grabo.bg 1 бр. 1 нощувка 40лв/ден Топ цена: 39.50лв Виж повече » Хотел Корал**** През Юни край Варна! Нощувка с възможност за закуска или на база All Inclusive, плюс външен басейн и паркинг Grabo.bg 1 нощувка 50лв/ден Топ цена: 30.00лв Виж повече » Бутиков хотел Кристел**** През Юни в Св. св. Константин и Елена! Нощувка със закуска за един или двама Grabo.bg 5 бр. 1-3 нощувка 26лв/ден Топ цена: 55.00лв Виж повече » Хотел Глория*** Ранно или късно лято в Св. св. Константин и Елена! Нощувка на база All Inclusive, плюс басейн Grabo.bg 1 нощувка 63лв/ден Топ цена: 63.00лв Виж повече » Fantasy Apartments През Май и Юни в Св. св. Константин и Елена! 2 нощувки за до четирима Grabo.bg 2 нощувки 2 19лв/ден Топ цена: 99.50лв Виж повече » Комплекс Fantasy Apartments** Лято в Св. св. Константин и Елена! 3, 5 или 7 нощувки за до четирима - на 200м от плажа Grabo.bg 1 бр. 3-7 нощувки 2 24лв/ден Топ цена: 225.00лв Виж повече »
Виж всички
12° 16° Прогноза за времето 16 °C

Днес, 02 юни.

12° 16° 16°C умерен дъжд

Утре, 03 юни.

10° 18° 18°C слаб дъжд

Четвъртък, 04 юни.

13° 22° 19°C ниска облачност

Петък, 05 юни.

15° 24° 22°C разсеяна облачност

Събота, 06 юни.

17° 23° 23°C слаб дъжд

Неделя, 07 юни.

15° 23° 21°C ясно небе
Покажи 5-дневна