Къща музей "Хаджи Димитър" - Сливен

4.5
Един от най-известните туристически обекти в град Сливен е къщата на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър. Тя е построена от дядото на именития войвода в края на XVIIIв и се намира в сливенския квартал "Клуцохор".

Сградата е малка, едноетажна, несиметрична къща с дървен чардак, с характерните архитектурни белези на ранното Българско възраждане.Тук на 10 май 1840г е роден Димитър Николов Асенов, познат най-вече като Хаджи Димитър – един от най-известните български борци за освобождение от османското владичество през XIXв. През 1935г тук е открита първата музейна сбирка, която през 1955г прераства в експозиция.

Днес къщата се намира сред красив озеленен двор. Изцяло възстановени в автентичния им вид са стаята, където е роден Хаджи Димитър, гостната, огнището и типичната сливенска винарска изба. Част от музейния комплекс е и ханът на Хаджи Никола Асенов с прилежащите стопански постройки, където е пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан.

На втория етаж е представена обширна експозиция, посветена на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които през 1868г повеждат чета от бунтовници, за да вдигнат народа на въстание срещу османците. В това въстание те дават своя живот за свободата на България.

Експозицията включва фотоси, предмети от бита, оръжия, точна възстановкана четническа униформа и копие на знамето на четата на Стефан Караджа. В къщата се предлага обиколка с екскурзовод и беседа, а в павилион на входа се продават информационни материали и сувенири. Предлагат се и аудиобеседи на английски език.
Прочети още
Коментари · 2

Много интересна и автентична е.

Интересен музей

Участва в статии1
Родни къщи на бележити българи, превърнати в музеи Надникнете в домовете на едни от най-изявените ни творци и общественици, за да се запознаете с техните корени и да видите къде са направили първите си стъпки. Стъпки, които най-вероятно са предопределили пътя към великите им дела, на които се възхищаваме и днес.
13° 25° Прогноза за времето 25 °C

Днес, 15 окт.

13° 25° 25°C ясно небе

Утре, 16 окт.

12° 23° 19°C ясно небе

Четвъртък, 17 окт.

13° 24° 21°C ясно небе

Петък, 18 окт.

13° 25° 21°C ясно небе

Събота, 19 окт.

14° 24° 22°C разкъсана облачност

Неделя, 20 окт.

13° 24° 21°C ясно небе

Понеделник, 21 окт.

13° 23° 20°C ясно небе
Покажи 5-дневна