Цари Мали Град - Белчин

Източник: Опознай.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg Източник: Опознай.bg Източник: Опознай.bg Източник: Опознай.bg Източник: Violeta Източник: Violeta Източник: Violeta Източник: Violeta Източник: Violeta Източник: Violeta Източник: Бисер Иванов Източник: Reneta Pesheva Източник: Диана Източник: Диана Източник: Деси Нечева Източник: Деси Нечева Източник: Деси Нечева Източник: Деси Нечева Източник: Деси Нечева Източник: Деси Нечева Източник: Деси Нечева Източник: Деси Нечева Източник: Деси Нечева Източник: Христо Янков Източник: Bozhidar Gushanski Източник: Bozhidar Gushanski Източник: Bozhidar Gushanski Източник: Bozhidar Gushanski Източник: Bozhidar Gushanski Източник: Кристина Петкова Източник: Кристина Петкова Източник: Мирослава Цветкова Източник: Мирослава Цветкова Източник: Мирослава Цветкова Източник: Мирослава Цветкова Източник: Plamena Aleksandrova Източник: Калинка Апостолова Източник: Калинка Апостолова Източник: Калинка Апостолова
Музейният комплекс в село Белчин, известен като "Цари Мали град" също влезе в списъка на 100-те НТО на България. Той е филиал на Историческия музей в Самоков и ще фигурира под номер 79 в книжката на 100-те НТО - като подобект към него. Музейният комплекс е открит официално през 2009г и включва: средновековната църква "Св. Петка", музейната сграда под нея и крепостта, разположена на хълма над тях.

Средновековната църква е реставрирана изцяло и е обявена за Археологически и Архитектурен паметник на културата с национално значение. В нея се извършва действащо богослужение, като едновременно с това е разположена постоянна експозиция от икони. Църквата е изписана, като в нея е запазен и уникален иконостас.

Музейната сграда е новоизградена реплика на стара Възрожденска къща в Белчин от XIXв. На първия етаж е разгърната археологическа експозиция от находки от крепостта "Цари Мали град" и сбирка от ръкописи и оригинална старопечатна литература. Показани са уникални образци, един от които е требника на Божидар Вучкович от XVIв. На втория етаж е разположена етнографска сбирка от носии, богата колекция от съдове, оригинални тъкани и завивки, детски люлки и действащ разбой, на който може да се тъче.

Античната крепост "Цари Мали град" с църковен ансамбъл и оброк, се проучва от 2007г. Обявена е за паметник на културата с национално значение. Извън крепостта се намира култовият комплекс. Там е бил оброка и каменният кръст за "Св. Спас" или Възнесение Господне, почитан до 50те години на XXв, една средновековна църква от XVв и останките на два раннохристиянски храма, а под тях руините на езическо светилище. Едно от уникалните неща на обекта е почти 1700г християнски култ на едно място.
Прочети още
Коментари · 26
покажи по-стари коментари

Не ми хареса. Много изкуствено. Парка за игра зад крепостта беше по-интересен.

Въпреки големите очаквания, останахме леко разочаровани. Явно стремежът мястото да се направи популярна туристическа дестинация е довел до доста изкуствения му вид. Но все пак го препоръчвам за еднодневна разходка, няма да съжалявате, но и няма да се очаровате. :)

Красиво място.Много добра реконструкция на крепостта и гледката която се открива от нея е невероятна.

Страхотна крепост. Правеха сценки на Римски боеве с коне и войници. Стреляхме с Лъкове по Римляни. Ядохме Рибена чорба о пихме от тяхното вино. Страхотно място за Туристи

Много фалшиво и личи, че е новостроено и няма история в това място, но поне са опитали.

Комерсиално и атрактивно място. Страхотна панорама. Хубава реконструкция. Подържано. Препоръчвам.

Става за еднодневна разходка. Организацията на паркинга е едно голямо недоразумение. Въженото съоръжение за изкачване/слизане е доста бавно. Отказахме се да чакаме и се качихме по пътеката вляво. Имайте нагласата да гледате "съвременни" руини. Музеят е сравнително добър. Паркчето е приятно за разходка. Въженият дървен мост е голяма атракция за децата. Има доста съоръжения за деца от 3+. Имаше коне и понита след паркчето.
Какво не ми хареса! Достъпът на коли до парка! Губи се цялото очарован

голямо разочарование

Реконструкцията на крепостта изглежда малко изкуствена, но си заслужава да се посети дори само заради гледката към селото. Също така историята на крепостта е интересна и си заслужава да се научи в контекста на самото място. Не съжалявам за посещението, преживяването беше много приятно!

Желая да посетя това прекрасно място.

Популярни оферти

-1° Прогноза за времето 7 °C

Днес, 06 апр.

-1° 7°C разкъсана облачност

Утре, 07 апр.

-4° 5°C ясно небе

Сряда, 08 апр.

-2° 7°C ясно небе

Четвъртък, 09 апр.

-1° 12° 9°C ясно небе

Петък, 10 апр.

14° 12°C ясно небе

Събота, 11 апр.

15° 15°C ясно небе

Неделя, 12 апр.

16° 15°C ясно небе
Покажи 5-дневна