Останките от средновековната крепост Урвич се намират в Лозенската планина, на километър от село Кокаляне, над пътя между София и Самоков. Наблизо е и Кокалянският манастир. Историята на укреплението не е изцяло изяснена. Предполага се, че е построено през ХІІІ век, а целта му е била да пази прохода към град София (тогава крепост Сердика). В онези далечни времена Урвич е представлявала наистина непревземаема крепост, заобиколена от три страни от буйните води на река Искър.

Днес от крепостта са останали части от основите, от една бойна кула и от крепостната църква "Св. Илия". Стената е ограждала площ с формата на трапец, дълга 350м и широка до 150м. Там, където крепостта е била уязвима, са се извисявали бойни кули. Останките на една от тях е запазена до днес на височина до 7-8м с дебелина на стените до 1,20м.

Най-често крепостта е споменавана във връзка с последните битки на цар Иван Шишман (управлявал 1371-1395г) срещу османските нашественици. След като превзели Ихтиман и Самоков, османците се насочили към София, но за да достигнат целта си, първо трябвало да обезопасят крепостта Урвич. Според местна легенда в построяването на укреплението участвали хора от всички околни селища. Когато османците неуспешно атакували няколко пъти крепостта, те решили да използват не сила, а хитрост. Били наясно, че войниците в Урвич от таен изход излизат през нощта, за да се снабдяват с прясна вода от реката, и решили да намерят тайната врата. Един ден пашата, предвождащ османската армия, хванал една овчарка от близко село и заплашил да убие невръстното й дете, ако не издаде къде е скритата врата на Урвич. Жената, която се била клела никога да не издаде тази тайна, за да спаси детето си, издала на пашата тайния вход и в мъката си се проклела Господ да я накаже. Според преданието предателството било наказано и овчарката се превърнала в камък. Така нападателите успели да изненадат нищо неподозиращите български войници, превзели крепостта и я сринали до основи.

Няма информация Урвич да е продължила да съществува след падането на България под османско владичество. Днес до крепостта се достига по утъпкана пътека, която започва от главния път между София и Самоков. Прочети още

Местоположение


Допълнителна информация

3 448 преглеждания 135 преглеждания за последния месец Линк към Wikipedia 664м. надморска височина Източник: bulgariatravel.org

Коментари · 1

Крепостта е добре реставрирана, в района се забелязват и активни археологически разкопки на прилежащите сгради, но Урвич към момента се охранява с частна фирма, която не допуска посетители и е очевидно частна собственост.

18° Прогноза за времето 17 °C

Днес, 03 юни.

18° 17°C слаб дъжд

Утре, 04 юни.

23° 21°C ясно небе

Петък, 05 юни.

12° 24° 23°C слаб дъжд

Събота, 06 юни.

13° 20° 20°C силен дъжд

Неделя, 07 юни.

12° 25° 24°C слаб дъжд

Понеделник, 08 юни.

15° 25° 24°C умерен дъжд
Покажи 5-дневна