Лесопарк Хисарлъка - Кюстендил

4.7
Лесопарк Хисарлъка - Кюстендил
Хисарлъка е хълм, издигащ се южно от града, разклонение на планината Осогово. В основата му бликат топли минерални извори. В края на IVв с изграждането на укрепителната система на Хисарлъка, хълмът е напълно обезлесен. В края на XIXв и началото на XXв под ръководството на лесовъда Йордан Митрев е създадена иглолистна гора. След 9 септември 1944г залесяването продължава, проведени са благоустройствени мероприятия и Хисарлъка е превърнат в красив парк за туризъм, отдих и спорт.

Лесопарк "Хисарлъка" заема площ от 1300 дка. В него преобладава черният бор, срещат се бял бор, ела, смърч, явор, цер, липа и др. Създадени са много алеи, кътове за отдих с пейки и беседки, места за пикници, детски и спортни площадки, чешми. Изградени са различни хотели и ресторанти - "Орлово гнездо", "Чешмето", "Вилата на генерала", "Бохемия" и други. Там се намират и детски санаториум, зоокът, "Пътека на здравето", "Алея на любовта", параклис "Свети четиридесет мъченици", картинг-писта. Xисарлъка е свързан с народни предания и празници, а днес — с традиционния празник "Кюстендилска пролет".

Лесопаркът е свързан с Кюстендил посредством 3 асфалтирани пътя и много алеи. От високите части се открива панорама към Кюстендил, Кюстендилската котловина и оградните й планини. Лесопаркът е посещаван туристически обект и изходен пункт за маршрути в планината Осогово. На най-високата равнинна част на лесопарка се намира късноантичната и средновековна крепост "Хисарлъка". Прочети още

Видео


Допълнителна информация

Официална Facebook страница 683м. надморска височина Източник: kustendil.com

Коментари · 1

Mnogo krasivo mjasto, no zasto toaletnata e zakljuchena? PRI tolkova mnogo turisti

18° Прогноза за времето 16 °C

Днес, 25 май.

18° 16°C слаб дъжд

Утре, 26 май.

15° 14°C умерен дъжд

Сряда, 27 май.

16° 15°C умерен дъжд

Четвъртък, 28 май.

15° 15°C умерен дъжд

Петък, 29 май.

20° 18°C слаб дъжд

Събота, 30 май.

19° 19°C умерен дъжд
Покажи 5-дневна