Лесопарк Хисарлъка - Кюстендил

Хисарлъка е хълм, издигащ се южно от града, разклонение на планината Осогово. В основата му бликат топли минерални извори. В края на IVв с изграждането на укрепителната система на Хисарлъка, хълмът е напълно обезлесен. В края на XIXв и началото на XXв под ръководството на лесовъда Йордан Митрев е създадена иглолистна гора. След 9 септември 1944г залесяването продължава, проведени са благоустройствени мероприятия и Хисарлъка е превърнат в красив парк за туризъм, отдих и спорт.

Лесопарк "Хисарлъка" заема площ от 1300 дка. В него преобладава черният бор, срещат се бял бор, ела, смърч, явор, цер, липа и др. Създадени са много алеи, кътове за отдих с пейки и беседки, места за пикници, детски и спортни площадки, чешми. Изградени са различни хотели и ресторанти - "Орлово гнездо", "Чешмето", "Вилата на генерала", "Бохемия" и други. Там се намират и детски санаториум, зоокът, "Пътека на здравето", "Алея на любовта", параклис "Свети четиридесет мъченици", картинг-писта. Xисарлъка е свързан с народни предания и празници, а днес — с традиционния празник "Кюстендилска пролет".

Лесопаркът е свързан с Кюстендил посредством 3 асфалтирани пътя и много алеи. От високите части се открива панорама към Кюстендил, Кюстендилската котловина и оградните й планини. Лесопаркът е посещаван туристически обект и изходен пункт за маршрути в планината Осогово. На най-високата равнинна част на лесопарка се намира късноантичната и средновековна крепост "Хисарлъка".
Прочети още
Коментари · 1

Mnogo krasivo mjasto, no zasto toaletnata e zakljuchena? PRI tolkova mnogo turisti

12° 23° Прогноза за времето 22 °C

Днес, 17 окт.

12° 23° 22°C ясно небе

Утре, 18 окт.

10° 21° 19°C ясно небе

Събота, 19 окт.

10° 21° 19°C ясно небе

Неделя, 20 окт.

10° 21° 19°C ясно небе

Понеделник, 21 окт.

10° 21° 19°C ясно небе

Вторник, 22 окт.

20° 18°C ясно небе

Сряда, 23 окт.

20° 18°C ясно небе
Покажи 5-дневна