Манастирът "Света Анастасия"

Манастирът "Света Анастасия" е разположен на едноименния остров в Бургаския залив в Черно море, намира се на 6,5км югоизточно от Бургас и на около 1,5км от най-близката суша - нос Чукаля. Островът е изграден от вулканични скали, висок е 12 метра, площта му е 0,022кв км.

Малкият остров и по-специално манастира има богата история, започваща от хилядолетия назад. По протежение на Меден рид, крайбрежно разклонение на Странджа, има пет острова: Св.Анастасия, Св. Иван и долепения до него Св. Петър, Св. Кирик и Юлита и Св. Тома. Те не случайно носят имена на светци, и върху петте през различни периоди от време е имало манастири или скитове. За тяхната история сведенията са оскъдни и археологическите проучвания тепърва ще разбулват нови тайни. Знае се, че наченки на монашески живот има по времето на император Теодосий (379-395г) и след като през 536 г.сл.Хр. на Църковният събор са оставили подписите си представители на 68 константинополски и 40 малоазиатски манастира, то твърде е вероятно малкото черноморски острови да са още тогава забелязани от монашеските братства. Наличието на църкви посветени на Св. Йоан Предтеча и Св.Анастасия в Константинопол, навява към мисълта, че може би столични монаси са били инициатори за основаването на тези островни манастири.Най-ранното пряко svetimesta.com за манастира е от средта на XVIв, в един анонимен svetimesta.comот 1553г.

Днес манастирът "Света Анастасия" се намира в окаяно състояние, манастирската църква и сградите се рушат, проблемен е и достъпът до острова-малкия пристан е почти отнесен от морето. Има амбиция това историческо и културно наследство да се превърне в предпочитано за туристите място.

Манастирър "Света Анастасия" е изоставен и се нуждае от спешна реставрация.
Прочети още
Коментари · 3

Не го пропускайте и не само манастира.Самото пътуване е цяло преживяване.Пътува се с корабче от моста.

има и не лоша кръчма

10° Прогноза за времето 10 °C

Днес, 06 апр.

10° 10°C разкъсана облачност

Утре, 07 апр.

11° 11°C ясно небе

Сряда, 08 апр.

11° 11°C ясно небе

Четвъртък, 09 апр.

12° 12°C ясно небе

Петък, 10 апр.

16° 15°C ясно небе

Събота, 11 апр.

15° 14°C разкъсана облачност

Неделя, 12 апр.

15° 15°C ниска облачност
Покажи 5-дневна